9 små uppfinningar som har medfört en stor förmögenhet

Innehållsförteckning

Share
Tweet
Share

De flesta av oss har någon gång i livet drömt om att uppfinna något som kan ändra världen. Men nästan varje gång någon kommer på något extremt smart så inser man att det faktiskt redan finns. Låter det bekant? 

Trots det så är det några uppfinningar som verkligen slår igenom och ändrar människors liv. Dessa världsförändrande uppfinningar är inte bara stora saker som datorn, bilen eller tåget, utan det kan vara riktigt små saker som man kan använda varje dag utan att reflektera över det – man tänker inte heller på uppfinnaren som står bakom dem. 

SÄKERHETSTÄNDSTICKOR

Denna uppfinning för oss tillbaka till år 1844. Även om tändstickor kan få oss att tänka på amerikanska cowboyfilmer och vilda western så finns deras historia i verkligheten här på hemmaplan i de svenska bergen. 

Nu för tiden känner du nog till dem som bara tändstickor – den där ”säkerhet”-delen är inte längre med (även om tändstickorna blir allt säkrare).

Men vem är egentligen svensken som uppfann tändstickorna? Det är lite av en kuggfråga: mannen bakom idén, Gustav Pasch, tjänade nämligen inte så mycket pengar som man kan tro. Detta eftersom han själv inte hade eget kapital till att finansiera produktionen. Utan istället var det hans bröder Carl Frans och Johan Edvard Lundström som stal uppfinningen. Därmed tjänade inte Gustav Pasch en enda krona, medan bröderna tjänade storkovan.

Idag går företaget under namnet Swedish Match och det är världens största tändsticksproducent. Dem har en årlig omsättning på över 1 miljard USD (ca 9,6 miljarder kr). 

BIC-KULSPETSPENNA

Oh, det här är självklart kulspetspennan som vi alla älskar. Detta är inte en uppfinning som vi tar förgivet – där var den ungerske uppfinnaren Lazlo Biro helt enig. Tillbaka i 1940-talet befann sig den mycket ömtåliga, men prestigefulla, reservoarpennan på toppen av sin popularitet. Därmed kunde Biro inte längre se bort från sin idé att utveckla en billig kulspetspenna för engångsförbruk.

Uppfinningen fick snabbt de flesta människorna i Europa att studsa av spänning! 

Den billiga kulspetspennan gjorde Lazlo Biro till en av Europas rikaste män. Efter över ett århundrande senare har företaget en årlig omsättning på 1 miljard USD (ca 9,6 miljarder kr). Det finns inget mer att säga än att försäljningen stiger exponentiellt.

Du kan komma ganska långt enbart med plast och bläck! 

GEM

De små gemen har en enorm potential: trots deras ringa storlek klarar de att hålla ihop en tjock bunt med papper och det finns inte ett enda kontor idag som inte har ett lager fyllt med massvis av gem. Hur som helst så har gemen funnits betydligt längre än dagens moderna kontorsbyggnader. Man kan spåra deras uppkomst tillbaka till 1980-talets England. 

Om gemen hade samma funktion då vet man inte riktigt. Men en sak är säker – med en årlig vinst på mer än 75 miljoner USD (ca 723 miljoner kr) så kan man med säkerhet säga att gem kan göra något alldeles speciellt! 

ISBITAR PÅ PÅSE

Det är ingen fest utan isbitar - typ första posten i fest-regelboken.

Man kan tro att denna uppfinning kom till i de soliga medelhavsländerna där isbitar är lika viktiga som solkräm, men vi måste faktiskt röra oss norrut för att hitta deras uppfinnare.

Faktum är att det är dansken Erling Nielsen som är mannen bakom idén med isbitar på påse. Idén uppkom år 1976, de första påsarna såldes år 1978 och bara 10 år senare gick det inte att ignorera deras stora framgång. År 1989 köpte ett företag vid namn Schur upp alla rättigheter till den praktiska påsen och idag har de sålt över 4 miljoner av dessa. 

Vi är inte säkra på hur mycket dansken tjänade på isbitspåsen, men fyra nollor i följd är förmodligen inte tillräckligt! 

ASPIRIN

Det lilla pillret med stora krafter. Vi kan garantera att du har hört talas om detta läkemedel – även om kalendern idag visar år 2019 och denna kemikalie blev producerad för första gången redan år 1853. Det sägs också att när fransmannen Charles Gerhart upptäckte acetylsalicylsyran så anade han inte vilken fantastisk uppfinning han hade framför sig.

Det är inga tvivel om att pillret var den helt rätta uppfinningen om man ville tjäna pengar – och samtidigt vara smärtfri! 

Det var inte förrän år 1989 som det stora läkemedelsföretaget Bayer insåg att läkemedlet var smärtstillande; det skedde alltså först många år efter att Gerhard inte längre fanns bland oss. 

M&M´S

Den lilla chokladknappen måste ju ändå vara något av det smaskigaste! Som grädden på moset har de dessutom lyckats tjäna en riklig summa pengar. De små, färgglada rackarna är en av de mest sålda godissorterna och för Mars Inc (företaget som uppfann M&M´s) har de medfört stor framgång.

Den amerikanska upphovsmannen Forrest Mars finns inte längre bland oss, men hans tre barn är värda omkring 14 miljarder USD (ca 134,8 miljarder kr) vardera. Dessutom äger de fortfarande företaget tillsammans och det har en årlig omsättning på 22 miljarder USD (ca 221,9 miljarder kr). Deras bankkonton är alltså så nära bottenlösa som man kan komma. 

TETRA PAK

År 1944 hade den svenska mannen Erik Wallenberg en fantastisk idé!

Vi vet inte om Tetra Pak låter bekant men om du någon gång har druckit mjölk ur en kartong så kan du tacka Tetra Pak och Wallenberg.

Ännu en gång hittar vi alltså uppfinnaren i de svenska landskapen. Dessvärre var han bara ett litet kugghjul i ett stort maskineri vid namn Åkerlund & Rausing, som senare ändrade sitt företagsnamn till Tetra Laval. 

Så det var faktiskt inte Erik Wallenberg själv som tjänade de många miljarder, utan det var Rausing som fick pengarna insatta på kontot. 

POST-IT LAPPAR

Om du läser det här på din arbetsdator så är det mycket möjligt att det sitter en post-it lapp på din skärm eller ditt skrivbord. Det är främst på arbetsdatorer som dessa små gula anteckningar hänger och gör oss påminda om de saker vi ännu inte har gjort. 

Post-it lapparna utvecklades år 1974 och deras uppkomst var inte annat än en ren tillfällighet. Det var faktiskt under ett försök att uppfinna ett superlim som Arthur Fry och Spencer Silver upptäckte denna bit klistrande papper. Silver uppfann limmet och Fry smetade det på en bit papper: voila, post-it lappen blev verklighet!

Vi vet inte exakt hur mycket pengar den löstagbara klistrade lappen har tjänat, men företaget som står bakom den har en årlig vinst på 21 miljarder USD (ca 202,3 miljarder kr) – och även om företaget dessutom äger Scotch Tape så har de meddelat att störstadelen av deras inkomst kommer från den lilla lappen med svagt lim. 

Det är så simpelt – något som verkar fullständigt larvigt kan bli livsändrande både för dig och för resten av världen! 

LEGO

Tro det eller ej men vi har sparat den bästa till sist. Nästa uppfinning är faktiskt ett av de mest kända märkena i hela världen – och vi förstår varför! 

Blocken som ändrade lekandet för alltid: LEGO. De små plastbitarna som kan staplas på varandra för att bygga stora monument, gigantiska skepp mm. är idag ett av världens sjätte mest kända märken. Dem överträffas endast av enormt stora märken såsom Coca-cola och Disney. 

Den danska familjen som står bakom leksaken har idag en förmögenhet på över 7 miljarder USD (ca 67 miljarder kr). 

Så även om legobitarna härstammar från ända tillbaka till 1950-talet så fortsätter deras popularitet att öka varje år. Det finns helt enkelt inte många hem där man inte måste se sig för med vart man sätter fötterna för att inte riskera att trampa på legobitar. 

Det var det; 9 små uppfinningar som fyller mer i vår vardag än vad du först kanske trodde och som har dessutom har tjänat storkovan. 

Har du fått inspiration till vad din nästa uppfinning ska vara? 

Informationen senast från 2019.

Författare :
Emil Kjær
Emil Kjær
General Manager

Emil använder sin expertis för att göra skillnad i finanssektorn. Han är utbildad på Syddansk Universitet och har varit General Manager på Intelligent Banker sedan 2013. Han har i sitt arbete hjälpt över 100 000 svenskar med deras finansiella behov.

Copyright © 2024 Moneezy - All Rights Reserved