Får jag ansöka om flera lån?

Innehållsförteckning

Share
Tweet
Share

Går du i lånetankar och funderar på om du borde ansöka om flera lån på en gång, för att vara säker på att du får tag på det bästa erbjudandet? Det finns både för- och nackdelar med att ansöka om flera lån samtidigt – och i den här artikeln kommer vi genomgå det du behöver veta när det kommer till att ansöka om flera lån!

För- och nackdelar med att ansöka om flera lån samtidigt

Fördelar:
 • Möjlighet att få erbjudanden från flera långivare.

 • Större chans att beviljas ett lån (om en långivare ger avslag kanske en annan beviljar).

 • Bättre lånevillkor om du har möjligheten att förhandla.

Nackdelar:
 • Det registreras i din kreditupplysning, vilket kan påverka din kreditvärdighet negativt.

 • Förvirring och stress som kan vara ett resultat av att hantera flera erbjudanden samtidigt.

 • Risk för ogenomtänkta beslut.

Större chans att beviljas ett lån

Den primära fördelen med att skicka flera ansökningar samtidigt är att du ökar chansen att beviljas ett lån. Det kanske är så att du inte uppfyller kraven hos en långivare, men det gör du hos en annan. det finns olika orsaker till att långivare kan ge dig avslag och det kan därför skilja sig mellan de olika aktörerna. Därutöver kan det vara så att en långivare beviljar ett annat lånebelopp och en annan löptid än det du önskade, medan någon annan beviljar det du faktiskt ansökte om.

När du ansöker om online lån är dina möjligheter att förhandla lånevillkoren mer begränsade, eftersom du ansöker online. Ansöker du däremot om lån hos banken kan du eventuellt förhandla dina villkor om du har mottagit bättre erbjudanden från andra banker.

Fler ansökningar kan påverka din kreditvärdighet

En nackdel med att ansöka om flera lån hos flera olika långivare är att de kan registreras i din kreditupplysning, vilket påverkar din kreditvärdighet negativt. Detta gör sig gällande speciellt om du skickar fler ansökningar inom en kort tidsperiod. Anledningen till att din kreditvärdighet påverkas av flera registrerade ansökningar är för att det kan indikera desperation och att du är i ekonomisk nöd, vilket kan göra att du blir mindre attraktiv för långivarna. Dessutom kan flera ansökningar även medföra att långivarna blir tveksamma att låna dig pengar eftersom din skuldsättning ökar om du beviljas och påtar dig flera av lånen du har beviljats.

Låneförmedlare - ansök hos flera låneinstitut med endast en ansökan

Om du vill ha möjligheten att ansöka hos flera långivare, utan att få en massa kreditupplysningsregistreringar på köpet, kan du överväga att ansöka hos en låneförmedlare. En låneförmedlare samarbetar med kredit-/långivare och när du skickar en ansökan kommer de vidarebefordra den till sina relevanta samarbetspartners. Dessa samarbetspartners kommer efterföljande återkomma med låneerbjudanden till dig. Eftersom du enbart skickar en ansökan så kommer det också registreras endast en ansökan i din kreditupplysning.

Ansöker du hos en låneförmedlare kan du med andra ord få flera erbjudanden från olika långivare med hjälp av en enda ansökan.

Goda råd när du ska låna pengar online

 1. Få koll på din privatekonomi och befintliga skulder. Det är viktigt att du granskar din privatekonomi kritiskt för att få en bra överblick – kommer du klara av att återbetala ett lån? Kom ihåg att eventuella skulder också ska tas med i beaktning när du estimerar utrymmet i din privatekonomi. Har du en obetald skuld är det viktigt att du återbetalar denna innan på påtar dig ännu en skuld.

 2. Låna inte mer än du behöver. Om du ansöker om ett privatlån, eller en annan sorts lån, bör du alltid undgå att ansöka om mer än du behöver. Generellt sett är det så att desto högre belopp du vill låna, desto större krav ställer långivaren på säkerhet. Så chansen att bli godkänd är generellt större när beloppet är mindre. Om du bevisar att du sköter återbetalning så är långivaren i fråga typiskt också mer benägen att låna dig pengar en annan gång – och förmodligen mer benägen att bevilja dig ett större belopp.

 3. Kontrollera långivarens krav. Innan du ansöker bör du kontrollera kraven som långivare ställer på låneansökare. Detta eftersom det är förutsättningen för att du ska kunna beviljas ett lån.

 4. Ansök med en medsökande. Genom att ansöka om ett online lån tillsammans med en medsökande kan du öka dina chanser att beviljas ett lån. Du ökar även chansen att få en mer fördelaktig ränta. Det innebär nämligen att den medsökande också blir ansvarig för att återbetala lånet om du inte sköter dina avbetalningar.

 5. Jämför dina alternativ! Vägen fram för att lyckas hitta lånet som passar dig bäst är att du jämför långivarna. Därmed kan du få en överblick över dina möjligheter, så att du kan välja alternativet som lämpar sig till dig och din finansiella situation.

Du kan ansöka om flera lån, men tänk dig om en extra gång

Svaret är alltså ”ja” – du kan ansöka om flera lån utan säkerhet samtidigt, men det är inte samma sak som att det alltid är mest fördelaktigt. Det handlar om att du ska väga fördelar mot nackdelar och försöka ta reda på vad som är mest fördelaktigt i din situation. Låna med omtanke – alltid.

Acceptera inte mer än ett erbjudande

Det kan vara frestande att acceptera flera låneerbjudanden, om du nu har ansökt om flera lån samtidigt. Det ska du dock aldrig göra eftersom du riskerar att pådra dig flera skulder, vilket kan ha en negativ inverkan på din privatekonomi.

Författare :
Emil Kjær
Emil Kjær
General Manager

Emil använder sin expertis för att göra skillnad i finanssektorn. Han är utbildad på Syddansk Universitet och har varit General Manager på Intelligent Banker sedan 2013. Han har i sitt arbete hjälpt över 100 000 svenskar med deras finansiella behov.

Copyright © 2024 Moneezy - All Rights Reserved