Fastighetsägare eller hyresgäst – fördelar och nackdelar

Share
Tweet
Share

Funderar du på att köpa eller hyra en bostad? I så fall är du inte ensam! Många väger för- och nackdelar mot varandra när det kommer till att äga en bostad eller att hyra. I den här artikeln kommer vi presentera ett urval av viktiga för- och nackdelar med båda alternativen. Vi hoppas på att kunna hjälpa dig på vägen mot att fatta rätt beslut. Så oavsett om du vill zooma in, zooma ut eller bara vill prova något nytt, läs vidare för att lära dig mer! 

Fördelar med att köpa bostad

Att äga ett hus eller en lägenhet är ofta ett populärt val. Det är som regel något många arbetar och sliter länge för att uppnå. Det finns såklart flera fördelar med att äga sitt eget hem. Känslan av självständighet och kontroll är något som toppar listan!

Här kommer ett urval av fördelar:
 • Du är oberoende: du kan bo var du vill och hur du vill utan att behöva stå till svars för någon annan. 

 • Kontroll och inflytande: du har mer kontroll och större inflytande när det kommer till inredning, ombyggningar, renovationer och liknande. Känner du för att måla väggarna neongröna kan du göra det – det är du som bestämmer! 

 • Flytta på dina premisser: att du äger din egen bostad innebär att du själv väljer när du gärna vill sälja och köpa nytt. Du undgår bland annat risken att tvingas lämna din bostad om ditt hyresavtal skulle utlöpa. 

 • Det är god en investering: fastigheter stiger som regel över tid och att äga en fastighet kan därför vara en mycket lönsam investering på lång sikt.

 • Komfort och trygghet: att bo i ditt eget hem ger dig en känsla av komfort och trygghet. Köper du en bostad är du förmodligen relativt säker på att du kommer bo där de kommande åren och du kan verkligen slå dig till ro. 

Nackdelar med att köpa bostad

Även om det finns en hel del fördelar med att äga ett hus eller en lägenhet så finns det självklart även några nackdelar.

Nackdelar med att köpa bostad:
 • Stora kostnader: dessa omfattar kostnaden för att både köpa och underhålla hemmet. Köpkostnaderna är en stor summa som du undviker om du hyr i stället för att köpa en bostad. De flesta bostadsköpare tar ett bostadslån som efterföljande ska amorteras – vilket är en kostnad. Dessutom kostar det att underhålla en bostad, vilket inkluderar en del kostnader som kan täckas av en hyresvärd. Dessa kostnader inkludera saker såsom fönsterreparationer, vägg- och takmålning, läckagereparationer mm. 

 • Åtaganden: att äga ett hem kommer också med väsentliga förpliktelser; nämligen skatter och underhållsavgifter, fastighetsförsäkring och så vidare. Dessa ingår ofta när du till exempel hyr en lägenhet. 

Fördelar med att hyra bostad

Precis som att det finns en rad olika fördelar med att köpa en bostad så finns det en del fördelar även med att hyra ett hus eller en lägenhet: 

Fördelar med att hyra bostad:
 • Flexibilitet: utnyttja faktumet att det förmodligen är lättare att säga upp en hyresrätt än att sälja en bostad. Bostadsmarknaden kan vara lömsk och det kan enkelt bli ett stort projekt. Detta ger dig möjligheten att smidigare kunna utforska olika stadsdelar och fastigheter utan att binda dig till någonting. 

 • I väntan på det rätta: att hyra bostad kan vara en bra idé för dig som ännu inte har bestämt dig var du vill slå dig ner. Eller om du bara väntar på att rätt objekt dyker upp på bostadsmarknaden – hellre hyra intill du hittar rätt än att investera i en viss bostad i brist på annat. 

 • Hyran: uthyrning kan, i de tillfällen då det är en möjlighet, ge dig mer flexibilitet när det gäller budgeten om det är så att hyran kan justeras efter behov. 

 • Extra kostnader: du behöver inte oroa dig för förskottskostnaderna (till exempel fastighetsförsäkring) som är en del av att äga ett hem.

Nackdelar med att hyra bostad

Allt är inte guld och gröna skogar utan precis som med allt annat finns det även nackdelar med att hyra en bostad jämfört med att köpa.

Nackdelar med att hyra bostad
 • Dyrare: på sikt kan det bli dyrare att hyra en bostad än att köpa bostad. Köper du en bostad är det som en form för investering medan en hyra ofta kan kännas lite som att ”kasta pengar i sjön”. 

 • Depositionsavgift: hyresvärden kräver ofta en så kallad despositionsavgift i förbindelse med att du flyttar in, vilket är en större klumpsumma. 

 • Hyresökningar: det är inte alltid du själv kan styra hur din hyra ser ut och kanske kommer det en hyresökning som påverkar din månadsbudget. 

 • Mindre självständighet: när du hyr en bostad har du ett ansvar mot hyresvärden. 

 • Regler och villkor: när du inte själv äger din bostad tvingas du att förhålla dig till villkor och regler som är uppsatta av hyresvärden. Här kan det finnas begränsningar gällande hur du får inreda, måla om, renovera och liknande. 

Bör du hyra eller köpa bostad?

Det finns inget universellt svar på denna fråga eftersom den bästa lösningen för den enskilda beror på flera olika faktorer. Det finns dock några allmänna principer som kan hjälpa dig att fatta ett välgrundat beslut: 

 1. Budgeten: när du köper en bostad är det viktigt att komma ihåg att det ursprungliga priset bara är en bråkdel av vad du så småningom kommer att betala i form av skatter och underhåll. Om du hyr en lägenhet eller ett hus är det också viktigt att ta hänsyn till månatliga kostnader, såsom hyran, parkeringsavgifter, reparations-/underhållskostnader mm. 

 2. Tidsperspektiv: det är viktigt att du funderar över hur länge du planerar att stanna i ditt nuvarande hem. 

Med ovanstående punkter i bakhuvudet kan du med fördel ställa dig själv ytterligare några frågor för att komma närmre ett beslut.

 • Vet jag redan idag var jag gärna vill bo, eller kan jag tänka mig att fundera vidare innan jag slår mig ned på en och samma plats? 

 • Kommer mina behov att förändras med tiden (till exempel: barn som flyttar ut, ändrade familjeförhållanden o.s.v.)? 

 • Hur ser bostadsmarknaden ut och hur överensstämmer det med ett rimligt pris utifrån min privatekonomi? 

Ovanstående punkter och frågor har förmodligen hjälpt dig lite på vägen i ditt bostadstänkande. Om du väljer att hyra eller att köpa en bostad kommer som sagt an på flera saker. Det finns många människor som föredrar tryggheten och förutsägbarheten med att äga en bostad framför en mer flexibel boendesituation man får genom en hyresrätt. Precis som att många andra hellre undgår stora köpkostnader och bostadslån. Det handlar helt enkelt om att du måste överväga dina alternativ och utgå från dig själv. Ta en titt på din personliga ekonomiska situation innan du fattar viktiga beslut och agera därefter. Om du är redo att göra en större investering och har tillräckligt med utrymme i budgeten är det bättre att köpa än att hyra. Däremot så är hyresrätter bättre lämpade för dig om du inte har råd att köpa eller om du vill undvika låneskulder. 

Författare :
Emil Kjær
Emil Kjær
General Manager

Emil använder sin expertis för att göra skillnad i finanssektorn. Han är utbildad på Syddansk Universitet och har varit General Manager på Intelligent Banker sedan 2013. Han har i sitt arbete hjälpt över 100 000 svenskar med deras finansiella behov.

Copyright © 2024 Moneezy - All Rights Reserved