Hitta billån och bilfinansiering snabbt

Innehållsförteckning

Share
Tweet
Share

Att äga en bil är, för många personer och hushåll, ett måste för att få vardagen att rulla på. Att ha en bil underlättar som regel vardagen eftersom många behöver en bil för att pendla till jobbet, handla in, skjutsa barn, utföra olika vardagssysslor o.s.v.

Rent ekonomiskt anses en bilaffär generellt att vara en förlustaffär på grund av värdeminskningen, underhåll och driftskostnader, räntekostnader, försäkring och skatter. För hushållen som behöver bilen är detta dock inte särskilt viktigt eftersom det är ett nödvändigt inköp.

Ny eller begagnad bil?

Att köpa en ny bil kan vara kostsamt men fördelen med en ny bil är att man förmodligen inte behöver lägga ner lika mycket pengar på reparationer som om man har en gammal bil. Nya bilar är dessutom mer säkra, miljövänliga och bensinsnåla jämfört med äldre bilar. Genom att hitta ett billån som man har råd med kan man köpa en nyare modell istället för en äldre bil. Det kan därför vara en lönsam affär att ansöka om ett privatlån för att kunna finansiera sitt bilköp.

Det finns även en rad fördelar med att köpa en begagnad bil. Den mest uppenbara är nog ändå att begagnade bilar som regel är billigare. I tillägg blir värdeminskningen inte lika påtaglig, försäkringskostnaderna är oftast mindre och det kan förekomma lägre registrerings- och skattavgifter.

Förutom att räkna in själva inköpspriset ska man alltså även räkna in bensin-, reparation- och underhållspriset för att få den reella summan för kostnaden att köpa en ny bil jämfört med en begagnad bil.

Hitta billån med rätt villkor

Lånemarknaden erbjuder många olika billån att välja mellan och även om återbetalningsvillkoren och räntekostnaderna kan verka snarlika så finns det en del som skiljer sig åt. Vissa långivare kräver exempelvis en handpenning medan andra inte gör det. Det gäller att hitta det billån som passar de ekonomiska förutsättningarna, både när det kommer till här-och-nu och hur det förväntas se ut inom en överskådlig framtid.

Det är den effektiva räntan som är det allra viktigaste att jämföra.

Lån med kortare löptid har vanligtvis en högre effektiv ränta jämfört med lån med längre återbetalningstid. Men det kan ändå vara ett fördelaktigt alternativ om man inte behöver låna så mycket. Man anger som regel själv en önskad löptid i låneansökan och det är därför viktigt att man sätter upp en realistisk budget för att man ska kunna vara säker på att kunna sköta återbetalningen.

Hitta ett passande billån

Sammanfattningsvis är det alltså viktigt att man tänker efter gällande vilken slags bil man vill köpa samt hur privatekonomi ser ut idag och även hur den kan se ut i framtiden. Man bör vara medveten om att privatekonomin kan ändras över tid och bör därför inte låna i överkant. Att skapa en realistisk budget är därför A och O!

Använd vår jämförelsetjänst

Genom vår lånejämförelsetjänst kan du enkelt hitta ett billån som passar dina förutsättningar! Du kan även läsa andra användares omdömen om de olika låneaktörerna. Jämför de olika billånen för att hitta det som passar dig - du kan ansöka om t.ex. ett snabblån eller privatlån helt kostnadsfritt och oförpliktigande.

Författare :
Emil Kjær
Emil Kjær
General Manager

Emil använder sin expertis för att göra skillnad i finanssektorn. Han är utbildad på Syddansk Universitet och har varit General Manager på Intelligent Banker sedan 2013. Han har i sitt arbete hjälpt över 100 000 svenskar med deras finansiella behov.

Copyright © 2024 Moneezy - All Rights Reserved