Låna pengar gratis guiden

Share
Tweet
Share

Kostnadsfria och räntefria lån

Ibland kan vi se att långivare annonserar med "gratis lån". Vanligtvis handlar det om små lån, till exempel ett SMS-lån på 1 000 kr. Idén är att du får låna kostnadsfritt första gången du lånar pengar. Men vad är egentligen idén med det? Hur kan det vara en bra affär? Kanske blinkar dina varningslampor – det borde de göra. Målet med räntefria lån är naturligtvis att du återvänder och lånar igen (och igen och igen). Med andra ord är det en gynnsam affär för långivarna om de kan få dig som återkommande kund. Lånemarknaden är intensiv och den bjuder på hård konkurrens, så det gäller för långivarna att sticka ut och försöka locka med det bästa erbjudandet.

Räntefria lån är inte helt gratis bara för att de inte har en tillhörande ränta. Det tillkommer ofta avgifter och kostnader som är förknippade med lånet.

Även om du kan nöja dig med det där ena lånet så har tillgången till ett framtida lån också blivit otroligt lättillgängligt. Du har bevisat att du betalar tillbaka lånet igen och långivaren är därför mer benägen att bevilja ett nytt lån. Detta kan medföra att det blir väldigt frestande att ta ut ett nytt lån nästa gång du behöver pengar i slutet av månaden. Problemet är naturligtvis att du riskerar att det blir en dyr och dålig vana.

Låna pengar gratis/Räntefria SMS-lån

Du ska generellt sett vara försiktig med online lån, men när det gäller erbjudanden om "gratis lån" och "räntefria SMS-lån", då ska du vara ännu mer försiktig eftersom grundidén är att du ska låna igen och igen. Kontrollera därför alltid totalkostnaden. Du bör även ta reda på vad det kostar om du inte har råd att betala tillbaka pengarna. Fokusera lite extra på den årliga procentuella kostnaden (ÅOP) och kom ihåg att räntan som regel blir högre om återbetalningsperioden är kort.

Men nu när vi har nämnt riskerna; när kan det vara en bra idé att låna ett räntefritt/gratis lån? Det kan vara ett möjligt alternativ om du ska låna pengar, bara ett litet belopp, och är säker på att du inte kommer att låna pengar igen och igen. Om du ska ansöka om ett räntefritt lån eller inte är något som du vet bäst själv – nu har vi framhävt nackdelarna med lånetypen samt idén bakom gratis lån, så att du kan ta ett välgrundat beslut.

Vårt bästa tips är att du jämför lånekostnaden för ett räntefritt lån med kostnaden för ett lån med en ränta. Ta reda på om du verkligen tjänar på ett räntefritt lån när allt kommer omkring.

Gratis och oförpliktande att ansöka om online lån

Som en avslutning vill vi gärna slå fast att det är helt kostnadsfritt och oförpliktande att:

  1. Jämföra lån utan säkerhet här på vår hemsidan (kika på de olika lån kategorierna).

  2. Klicka dig direkt vidare till långivarens online låneformulär via knappen bredvid lånerbjudandet här på sidan.

  3. Utfyll låneformuläret och avvakta svar på din ansökan.

Oavsett vilket lån det handlar om – räntefritt eller inte – ska du alltid jämföra dina alternativ för att få tag på det mest passande lånet. Du ska även börja med att få en överblick över din privatekonomi och skapa en budget. Försäkra dig om att du har råd att sköta återbetalningen av lånet och den totala lånekostnaden. det handlar i grund och botten bara om att låna ansvarsfullt!

Författare :
Emil Kjær
Emil Kjær
General Manager

Emil använder sin expertis för att göra skillnad i finanssektorn. Han är utbildad på Syddansk Universitet och har varit General Manager på Intelligent Banker sedan 2013. Han har i sitt arbete hjälpt över 100 000 svenskar med deras finansiella behov.

Copyright © 2024 Moneezy - All Rights Reserved