Nödlån

Share
Tweet
Share

Alla känner vi till följande scenarion – oväntade sjukvårdsfakturor, bilreparationer och mer omfattande investeringar. Dessvärre har man inte alltid de pengarna till rådighet utan tvingas därför använda sig av andra lösningar. Frågan är: vilket är det bästa alternativet i dessa situationer? Låt oss kika på de olika möjligheterna.

COVID Lån, Corona Lån, Pandemisk Ekonomisk hjälp – Vad betyder det egentligen?

Under pandemin var det många konsumenter och företag världen över som hamnade i finansiell knipa. För att hålla igång ekonomin var det en del stater som valde att erbjuda finansiella krispaket. Dessvärre är dessa (till mestadels) ägnat till företagen, inte till privatpersoner. Men bara lugn! Det finns nämligen flertalet alternativ riktade till konsumenter som hjälper med att täcka ett pengabehov.

Få pengar snabbt – Men hur gör man?

Till att börja med ska det förtydligas att man verkligen bör överväga om ett lån verkligen är nödvändigt, innan man skriver under på ett låneerbjudande. Det är upp till var och en vilken lösning som är den mest optimala och det är högst individuellt. Med det sagt är det dags att reda ut vad begreppet Nödlån betyder. Det finns egentligen ingenting som verkligen heter Nödlån. Men är man ute efter pengar, snabbt och smidigt, så kanske ett Snabblån är den rätta lösningen. Fördelen är att det bara tar några dagar från det att man ansöker till det att utbetalningen kan ses på bankkontot. Dock är man inte garanterad ett lån bara för att man skickar in en låneansökan. Banker och långivare ställer krav på låntagarens kreditvärdighet och ekonomiska situation. Alla låneinstitutioner är olika men generellt kollar de på faktorer såsom månadsinkomst och om man har tidigare skulder eller betalningsanmärkningar. Dessutom tillkommer olika åldersgränser, krav om att man ska vara svenskt folkbokförd, innehav av ett svenskt mobilnummer och ett BankID mm.

Man behöver inte uppge vad lånebeloppet ska finansiera, men här kommer några rimliga anledningar till ett Snabb- eller Nödlån:

  • Sjukvårdsräkningar

  • Månadshyra eller depositum

  • Oförutsedda kostnader

  • Bilreparationer eller husrenoveringar

  • Bröllop, födelsedagar eller begravningar

Lån är dock inte den enda lösningen, utan andra alternativ är till exempel kreditkort eller att man medvetet hamnar på minus på bankkontot. Fördelen med ett kreditkort är att man kan betala utgiften/kostnaden på en gång, medan räkningen kommer först efterföljande månad eller några gånger även på avbetalning. Att överskrida summan på bankkontot kan vara lite mer klurigt, så därför bör man kolla med sin bank om detta överhuvudtaget är en rimlig nödlösning. Vanligtvis behöver man inte skriva under ett bindande avtal eller ansöka om ett lån för att överskrida saldot på kontot. För att göra det så förenklat som möjligt: man spenderar mer än vad man egentligen har till godo på bankkontot. Hamnar siffrorna på minus så återbetalas skulden nästkommande månad, när pengarna fylls på igen. Beroende på vilken bank man har så kan det dock tillkomma extra avgifter och räntor. Båda alternativen; kreditkort och att överskrida saldot, är olika från bank till bank. Därför bör man konsultera sin bank eller en professionell rådgivare innan man fattar ett beslut.

Hur hittar man det bästa lånet?

Har man bestämt sig för att ansöka om ett lån är det viktigt att man kastar ett öga på sin ekonomiska situation redan innan man skickar iväg det ifyllda ansökningsformuläret.

Man bör överväga följande parametrar:

  • Har man andra aktiva lån från tidigare?

  • Vad ligger månadsinkomsten på?

  • Hur höga utgifter har man varje månad?

  • Vad är anledningen till att man ansöker om ett lån – varför behöver man ett lån?

Det är väldigt viktigt att man har en god överblick över sin budget innan man signerar ett låneerbjudande. Syftet med denna artikel är inte att uppmuntra till att ansöka om online lån om det riskerar att resultera i skulder. I stället kan ovanstående exempel med fördel vara med till att ge en idé om olika alternativ – som man efterföljande backar upp med information från vår hemsida, eller genom att kontakta sin bank för individuell rådgivning.

Författare :
Emil Kjær
Emil Kjær
General Manager

Emil använder sin expertis för att göra skillnad i finanssektorn. Han är utbildad på Syddansk Universitet och har varit General Manager på Intelligent Banker sedan 2013. Han har i sitt arbete hjälpt över 100 000 svenskar med deras finansiella behov.

Copyright © 2024 Moneezy - All Rights Reserved