Topp 5 ekonomiska misstag du bör undvika innan du fyller 30 år

Innehållsförteckning

Share
Tweet
Share

Vuxenlivet – för några kommer allt ansvar som en större chock än det gör för andra. En av de viktigaste punkterna på listan är helt klart den ekonomiska aspekten. Den ekonomiska biten är något du bör fokusera på redan från första dagen du får en egen inkomst. Detta eftersom dina tidiga ekonomiska beslutstaganden kan ha en inverkan på din finansiella situation även senare i livet.

I den här artikeln radar vi upp 5 vanliga misstag samt kommer med råd gällande hur du kan undvika dem – trevlig läsning!

1. Brist på finansiell utbildning

Medan vissa hävdar att finansiell utbildning faller inom skolans och andra utbildningsinstitutioners ansvarsområde, finns det andra som anser att ansvaret för vidareförmedling av detta ämne ligger hos föräldrar och landets finansinstitut. En sak är dock säker: bristen på ekonomisk utbildning kan ha en stor negativ inverkan på vuxenlivet. Det är därför viktigt att du hanterar din privatekonomi på ett ansvarsfullt sätt – glöm inte att lägga vikt på ekonomisk utbildning!

Enligt Finansinspektionen (FI) rapport från 2020 ändrades hushållens ekonomi och finansiella förmåga jämfört med undersökningen från 2017. I undersökningen från 2020 uppgav många hushåll att de har en stark ekonomi, men samtidigt angav 8% att de saknar pengar vid månadens slut. Man har konkluderat att hushållen med lägst inkomst även är dem som har minst intresse för långsiktig planering och de är även gruppen som har lägst finansiell förmåga och räknefärdigheter. Andelen som hade koll på procenträkning har även ökat mellan rapporten från 2017 och den för 2020. Även andelen som inte förstår sig på ränta-på-ränta effekten har fallit från 20% till 13%. Det är en positiv utveckling men det finns fortfarande rum till förbättring. Besök Finansinspektionens hemsida för detaljerad information om rapporten och resultaten.

För att råda bot på okunskapen inom finans och privatekonomin finns det en del tilltag du som privatperson själv kan göra. Det finns en rad olika kurser, seminarier, böcker och specialiserade webbplatser som kan hjälpa dig gott på vägen. Finansinspektionen erbjuder bland annat en online privatekonomisk utbildning som varar i ca en timme och som finns att tillgå på deras hemsida.

Kort och gott handlar det om att ha en nyfiken tillgång till ekonomi, och kom ihåg att det är ditt eget ansvar att utbilda dig ekonomiskt för en säkrare framtid!

2. Du har ingen nödfond

I samma rapport från Finansinspektionen från år 2020 uppges det att 12% av hushållen hade problem att hantera oförutsedda utgifter. I tillägg var det 24% som inte hade ett långsiktigt sparande.

Livet är oförutsägbart och plötsligt stöter vi på en oförutsägbar kostnad eller omfattande ändring i vår livssituation. Därför är det viktigt att du har en så kallad nödfond. En nödfond är kort och gott en summa pengar som du har sparade och som enbart används till krissituationer. Detta är alltså inte sparandet till Spanienresan eller den nya garderoben. Nej, kapitalet i en nödfond fungerar som ett slags säkerhetsnät. Oavsett om du drabbas av sjukdom, förlorar jobbet eller tvingas lämna in bilen på reparation så är det bra att ha pengar att kunna ta av utan att hela vardagsekonomin rubbas.

Rekommendationen är att ha en nödfond som i alla fall motsvarar mellan 3 och 6 månadslöner – varför? Jo, genom att vara förberedd redan innan olyckan är framme kan du stå säkert i oförutsägbara situationer. 

3. Avsaknaden av en månadsbudget

Har du en budget är du på god väg mot en mer hållbar privatekonomi. En väletablerad budgethanteringsplan kan nämligen hjälpa dig att upprätthålla balansen mellan inkomster och utgifter. Det underlättar processen när det kommer till både att undvika onödiga utgifter och sparande. 

Ett alternativ kan vara 50/30/20-metoden. Det är en ekonomisk metod som du kan implementera månad för månad för att hantera din budget på ett förnuftigt sätt. Metoden innebär följande:

  • 50% av intäkterna används till grundläggande utgifter, såsom betalning av hyra eller avbetalning, köp av livsmedel, betalning av abonnemang, försäkringar mm.

  • 30% av intäkterna används till övrigt konsumerande, såsom köp av kläder, intressen/hobbyer, aktiviteter med vännerna, köp av en nyare mobil o.s.v. 

  • 20% av intäkterna bör gå till besparingar. Här kan du välja att göra en fast månatlig inbetalning till ditt sparkonto eller så överför du en klumpsumma när det finns utrymme i budgeten. Det finns många olika sätt för att spara och investera.

Oavsett om du använder dig av 50/30/20-metoden eller inte så är det en stor fördel att använda sig av en budget för att hålla koll på privatekonomin. 

4. Du saknar en försäkring

Många lever ett långt liv hemma hos sina föräldrar, helt ovetandes om att föräldrarna har tecknat en försäkring åt dem. Det är därför viktigt att komma ihåg detta när du flyttar hemifrån och ska stå på egna ben även försäkringsmässigt. Syftet med en försäkring är att du ska ha ett sätt att skydda dig mot ekonomiska förluster. Likväl som att det är ett sätt att skapa trygghet i utbyte mot att du betalar en viss summa pengar. Försäkringar betalas ofta varje månad, kvartalsvis eller årsvis. 

Det finns obligatoriska försäkringar som du måste betala när du till exempel äger en bil eller bostad. Men du har även möjlighet att välja valfria försäkringar för ökad säkerhet. Det finns en rad olika sorters försäkringar och inom varje kategori finns det även flera olika aktörer på marknaden som alla försöker locka dig som kund. Det är allt från hemförsäkring till tandförsäkring. Oavsett vilken försäkring du är ute efter är det viktigt att du jämför dina alternativ för att hitta det mest optimala valet utefter dig och din livssituation. 

5. Du återbetalar inte lån i tid

Även om du följer ovanstående råd finns det inget som garanterar att din privatekonomi inte svajar i perioder. I dessa tillfällen kanske du ansöker om ett online lån för att ta dig igenom en pressad situation. Det är inget fel i att ansöka om en ekonomisk hjälpande hand emellanåt. Men det är däremot väldigt viktigt att du sköter återbetalningen efterföljande. Slarvar du med avbetalningen riskerar du att det har en negativ inverkan på din ekonomi. 

Lån-/kreditgivare och banker utfärdar ofta påminnelseavgifter vid en försenad inbetalning. En påminnelseavgift är något du ska reagera på. Fortsätter du med att inte sköta dina betalningar riskerar du inbetalningsanmärkningar och i värsta fall ett ärende hos Kronofogden. 

För att öka chanserna att klara av återbetalningen är det viktigt att du ansöker om ett rimligt lånebelopp och en realistisk löptid. Ansök inte om mer än du behöver och kom ihåg att både ränta och den totala kostnaden beror på både önskat lånebelopp och lånetid. Ytterligare en viktig aspekt är att du jämför dina lånemöjligheter om du till exempel ska ansöka om ett snabblån. 

De fem finansiella misstagen vi har genomgått i den här artikeln är bara ett urplock av vanligt förekommande misstag. Det är fördelaktigt att du försöker undgå dessa, redan som ung vuxen. Se till att du är påläst och ordentligt informerad när det kommer till ekonomisk utbildning. Utgå från dig själv och din situation och implementera metoder som fungerar för dig! 

Författare :
Emil Kjær
Emil Kjær
General Manager

Emil använder sin expertis för att göra skillnad i finanssektorn. Han är utbildad på Syddansk Universitet och har varit General Manager på Intelligent Banker sedan 2013. Han har i sitt arbete hjälpt över 100 000 svenskar med deras finansiella behov.

Copyright © 2024 Moneezy - All Rights Reserved