Vad gör jag om jag inte kan betala tillbaka lånet?

Innehållsförteckning

Share
Tweet
Share

Det är en obehaglig situation att stå i om du har lånat pengar som du inte kan betala tillbaka. Om det är så att du befinner dig i en situation där du har problem att sköta återbetalningen ska du genast kontakta långivaren i fråga (hitta kontaktinformationen i dina lånehandlingar eller på långivarens hemsida). Kontakta långivaren, beklaga och förklara situationen – långivaren kommer se vad de kan göra för att lösa situationen.

Du ska alltså reagera på en sviktande betalningsförmåga och ta eget ansvar – kontakta långivaren! Om du däremot inte tar tag i problemet riskerar du att få tillkommande påminnelseavgifter och du riskerar ärenden hos Kronofogden och betalningsanmärkningar.

Långivaren är intresserad av att du betalar tillbaka lånet så ni kan förmodligen hitta en lösning tillsammans.

Gör en budget

Få överblick över din ekonomiska situation genom att utarbeta en budget. Gör budgeten så realistisk som möjligt genom att ta utgångspunkt i dina inkomster och utgifter. Dela in dina utgifter i fasta utgifter (t.ex. hyra, amortering, låneavbetalning mm.) och rörliga (t.ex. matkostnader, nöjen, shopping mm.). Det handlar om att din inkomst ska matcha dina utgifter, så att du inte hamnar på minus i slutet av månaden.

Skapa mer luft i budgeten

Om du inte kan återbetala din skuld ska du ta en titt på din budget, eftersom det handlar om att ta reda på var du kan skära ned på kostnader eller till exempel välja en billigare lösning. Det kan finnas många tusen kronor att spara varje månad om det är några år sedan du senast gick igenom din konsumtion, dina lån, dina vanor, abonnemang och så vidare. Kolla på följande kostnader som inspiration för hur du kanske kan skapa mer luft i din budgetsituation:

  1. Abonnemang och tjänster – Ta reda på vad du egentligen betalar för TV, bredband, mobilt bredband, mobilabonnemang, prenumerationer, streamingtjänster och liknande. Har du onödigt många kan du med fördel avsluta några eller välja mer prisvärda alternativ.

  2. Sammanslagning av lån – Har du flera spridda smålån och krediter kan du överväga att samla dessa i ett större lån. Därmed kan du ofta sänka månadskostnaden och få en bättre överblick.

  3. Försäkringar – Jämför erbjudanden för att ta reda på om du har en passande försäkring eller om du faktiskt betalar ett överpris.

  4. Livsstil – Använder du ditt gymkort eller ligger det bara och samlar damm? Hur mycket pengar lägger du egentligen på shopping och nöjen varje månad? Se över ditt förbruk och spara där du kan.

  5. Sälj och köp begagnat – Har du saker du inte behöver kan du försöka att sälja dem. Om du behöver köpa nytt kan du även försöka köpa begagnat, eftersom det oftast är billigare.

  6. Transport – Kan bilen ersättas av en billigare bil eller kan du kanske välja kommunaltrafiken? Har du inte för långt till jobbet kan du även cykla eller gå, vilket är bra för både plånboken och hälsan.

  7. Matplaner och matlådor – Ät mer hemlagat, dra ner på restaurangbesöken och ta med matlådan till jobbet eller skolan.

Sammanslagning av lån – samla lån

Har du flera SMS-lån, privatlån och krediter kan du överväga att samla dem i ett större mer fördelaktigt lån som ger dig mer utrymme i budgeten. Sannolikheten att detta lyckas är större om du gör det redan innan du får problem med dina avbetalningar. Så om du just nu upplever att du har problem med en återbetalning; gör vad du kan för att betala och undersök även om du kan få fördelaktigare villkor genom att samla lånen till ett samlingslån.

Kontakta långivaren eller långivarna

Nu har du fått en överblick över din situation och du har skurit ned på dina kostnader kanske du kan betala dina avbetalningar utan problem. Om du fortfarande inte kan sköta dina avbetalningar ska du kontakta långivaren eller långivarna. Du har nu överblicken som behövs för att du konkret kan ange att du kan betala av så och så mycket på lånet per månad. Långivaren vill ha tillbaka sina pengar och tillsammans kanske ni kommer fram till att du ska betala en mindre summa varje månaden över en längre tid. Det finns även lån-/kreditgivare som erbjuder betalningsfria månader om du har svårt att sköta återbetalningen en enkel månad.

Det bästa för alla parter är såklart om ni kan komma fram till en lösning och lånet betalas tillbaka. Konsekvenserna av att inte betala tillbaka lånet omfattar påminnelseavgifter och andra avgifter och det kan i värsta fall resultera i ett ärende hos Kronofogden och en betalningsanmärkning. Det är därför viktigt att du alltid lånar ansvarsfullt!

Författare :
Emil Kjær
Emil Kjær
General Manager

Emil använder sin expertis för att göra skillnad i finanssektorn. Han är utbildad på Syddansk Universitet och har varit General Manager på Intelligent Banker sedan 2013. Han har i sitt arbete hjälpt över 100 000 svenskar med deras finansiella behov.

Copyright © 2024 Moneezy - All Rights Reserved