Vilka typer av lån finns det?

Innehållsförteckning

Share
Tweet
Share

Grundprincipen för olika sorters lån är den samma: du behöver pengar och ett lån har som syfte att tillgodose ditt behov. Men det finns ett brett spektrum av lån och långivarna erbjuder diverse typer av lån.

Här är några generella punkter som kan variera mellan långivarna, samt beroende på vilket sorts lån det gäller:

 1. Hur mycket du kan låna.

 2. Hur lång eller kort återbetalningstid du kan välja.

 3. Administrationstid när det kommer till ansökningsprocessen.

 4. Lånekostnaden – här ingår både ränta och andra tillkommande avgifter.

 5. Om du ska ange vad du vill låna pengarna till eller inte.

 6. Om långivaren kräver säkerhet för lånet (t.ex. huset eller bilen).

 7. Om du ska ha fyllt 18 år eller om du t.ex. ska vara minst 21 år.

 8. Inkomstkrav, krav gällande folkbokföringsadress, innehav av BankID etc.

 9. Om du får ha betalningsanmärkningar eller inte.

När du ska besluta dig för vilket lån du ska ansöka om är en bra början att veta vilken lån kategori som är relevant – här nedan genomgår vi de vanligaste typerna av online lån:

Konsumtionslån

Konsumtionslån är ett lån för konsumtion. Ett kosnumtionslån kan användas för att finansiera allt från kläder, en resa, en ny TV, ett nytt kök eller något helt annat. Du kan också välja ett konsumtionslån för att köpa en bil, men du får vanligtvis en bättre ränta om du väljer ett billån med säkerhet i bilen. Är det däremot en begagnad bil så kan ett konsumtionslån eventuellt vara en fin lösning beroende på lånebeloppet.

Privatlån

Begreppen konsumtionslån och privatlån används ofta för att beskriva samma typ av lån – ett lån för privatpersoner som används för att täcka olika konsumtionsbehov. Privatlån kan användas till att finansiera otaliga saker, såsom att köpa bil, renovera, köpa nya vitvaror eller finansiera semestern. Med andra ord är privatlånet, precis som konsumtionslånet, ett lån som inte är bundet till ett specifikt användningsområde.

Lån utan säkerhet

Ett lån utan säkerhet är ett lån där långivaren inte ställer ett objekt som säkerhet för lånet, t.ex. huset eller bilen. Det är alltså en benämning för olika sorters lån som har gemensamt att de inte kräver en säkerhet, vilket betyder att det kan vara ett privatlån, snabblån osv. Det finns både för- och nackdelar med lån utan säkerhet. Du kan möjligtvis få en lägre ränta om du ställer ett objekt som säkerhet, eftersom långivaren i tillfälle av utebliven återbetalning kan inkräva objektet. Detta kräver dock att du har objektet till rådighet och det är därför inte en möjlighet för alla.

Snabblån

Ett snabblån är ett lån där långivaren har specialiserat sig på att du snabbt ska komma igenom lånprocessen och få pengarna utbetalda inom kort. Den primära fördelen är alltså snabbheten. Du väljer själv vad du vill finansiera med ett snabblån, men det är lämpat till de oförutsägbara kostnaderna. Om ugnen, tvättmaskinen, Tv:n eller något annat viktigt går sönder är du säkert intresserad av att försöka lösa problemet snabbt – här kommer snabblånet in i bilden! Du bör dock komma ihåg att snabblånet är en så kallad högkostnadskredit, vilket betyder att det är ett lån med en högre ränta.

SMS-lån

Ett SMS-lån är en "nyare" typ av lån och i Sverige lånet populärt. Det är ofta så att när du först har ansökt om lån en gång och har skött återbetalningen så blir det lättare att kunna låna igen. SMS-lånet kan, precis som snabblånet, vara en bra lösning i situationer med oförutsägbara extra utgifter där du behöver snabb utbetalning. Återigen är det viktigt att komma ihåg att SMS-lånet är en så kallad högkostnadskredit, vilket betyder att det är ett lån med en högre ränta.

Högkostnadskrediter

Både SMS lån och snabblån anses vara så kallade högkostnadskrediter, vilket innebär att de vanligtvis har höga räntor och en kort återbetalningstid. Undgå därför att var alltför impulsiv och se till att du kan återbetala lånet redan innan du ansöker.

Minilån

Ett minilån är ett lån som täcker de mindre beloppen. Ofta är lånebeloppet på ett minilån inte större än 5000 kr, men de kan gå helt upp till 50 000 kr. Det är med andra ord en benämning för små lån som ofta har en högre ränta och en kortare återbetalningstid – såsom SMS-lånet och snabblånet.

Banklån och kassakredit i banken

När du ansöker om ett lån hos din bank ansöker du om ett så kallat traditionellt banklån. Det kan vara ett privatlån, lån med eller utan säkerhet, ett bolån mm. Själva lånen skiljer sig egentligen inte så mycket från online lånen men det tar ofta längre tid att låna via banken jämfört med att ansöka online. Om du inte ska använda pengarna här-och-nu kan du med fördel undersöka om du kan få bättre lånevillkor via din bank.

Förutom att ansöka om lån hos banken kan du även ha en kassakredit/kontokredit. En kredit gör det möjligt för dig att göra överdrag på kontot, upp till en förutbestämd maxgräns. Du ska efterföljande betala krediten och du betalar även ränta på den använda kontokreditens belopp.

Kreditkort

Ett kreditkort är, likt kontokrediten, en betalningsmetod som innebär att du inte behöver ha plus på kontot för att kunna göra inköp. Krediten möjliggör nämligen att du kan göra ett inköp nu och återbetala krediten på ett senare tidpunkt. Du betalar även en ränta för krediten. Ett kreditkort har även andra fördelar, såsom att ge en större säkerhet när det kommer till att betala och handla på Internet. Ytterligare fördelar är möjligheten att få t.ex. en reseförsäkring, rabatt på bensin, bonuspoäng osv. Det finns många kreditkortsleverantörer – några av de mest kända är Mastercard, VISA-kort, Diners Club, American Express med flera.

Billiga lån

Denna benämning används ofta. Var dock uppmärksam på att du alltid ska kontrollera den årliga procentuella kostnaden (ÅOP) när du jämför lånekostnader. Se också till att återbetalningstiden och lånebeloppet passar in i din privatekonomi. Billiga lån är subjektivt – vår synpunkt är att det ofta är en felaktig och vilseledande benämning och att du bör göra en prisjämförelse och välja det billigaste lånet baserat på det.

Jämför alltid lån!

Det är naturligtvis alltid en bra idé att jämföra låneerbjudande innan du väljer att ansöka om ett lån. Det finns riktigt många erbjudande att välja mellan och du ska därför försöka hitta alternativet som passar dig och din situation bäst.

Här på Moneezy jämför vi snabbt och smidigt dina lånealternativ. Såhär jämför du online lån på vår hemsida:

 1. Välj en lån kategori i menyn. Du ska kanske bara låna ett mindre belopp och har inte behov av att se större lån.

 2. Mer specifik filtrering. Bli mer specifik i ditt sökande och basera filtreringen på önskat lånebelopp och löptid med hjälp av vår filter funktion.

 3. Spana in dina valmöjligheter. Titta igenom låneöversikten och se om det omedelbart finns några låneerbjudanden som du gärna vill ansöka om.

 4. Det är kostnadsfritt och oförpliktande att ansöka. Du förpliktar dig först när du har accepterat ett låneerbjudande.

Fyll i låneansökan

När du ska låna pengar online ska du fylla i en låneansökan direkt på långivarens hemsida. De flesta långivare tillhandahåller en snabb och enkel ansökningsprocess, medan några ställer större krav på dokumentation. Generellt är det så att om långivaren ställer större krav på ansökarna så tar de en mindre risk och kan därför (kanske) erbjuda billigare lån jämfört med om de ställer lägre krav.

När du har skickat din ansökan är det som regel en kort handläggningstid och online lån har typiskt en snabb utbetalning. Den exakta tiden det tar från det att du har skickat ansökan till att du har pengarna på ditt bankkonto kommer dock an på faktorer såsom när på dygnet du ansöker och vilken bank du har ditt bankkonto hos.

Glöm aldrig att du påtar dig ett ansvar när du accepterar ett låneerbjudande – det är ditt ansvar att du sköter återbetalningen. Du bör därför alltid säkra dig om att du har tillräckligt med utrymme i din budget redan innan du ansöker.

Författare :
Emil Kjær
Emil Kjær
General Manager

Emil använder sin expertis för att göra skillnad i finanssektorn. Han är utbildad på Syddansk Universitet och har varit General Manager på Intelligent Banker sedan 2013. Han har i sitt arbete hjälpt över 100 000 svenskar med deras finansiella behov.

Copyright © 2024 Moneezy - All Rights Reserved