Innehållsförteckning
Att investera sitt kapital är ett väldigt fördelaktigt sätt för att tjäna pengar. Det är likaledes en bra idé för att långsiktigt öka volymen på din uppbesparing. Det hela går ut på att investera överskottet i budgeten och därmed undgå risken att eventuella fluktuationer på börsen påverkar vardagsekonomin. Är du intresserad av att investera har du säkert redan hört talas om den hetaste investerings-snackisen: NFT.
NFT är en förkortning för Non-Fungible Tokens, som är den nyaste digitala trenden. NFT är kort och gott ett slags digitalt konstverk eller produkt som du kan köpa äganderätt till. Den här artikeln kommer försöka klargöra vad NFT är, hur du använder det samt genomgå olika relaterade begrepp. Förhoppningsvis kommer du, efter att du har läst artikeln, känna att du har lite mer koll på vad NFT är och hur det fungerar.
NFT tokens kortfattat
Non-Fungible Tokens betyder en sak som inte kan ändras. En NFT är ett unikt föremål och är den enda av sitt slag. Med andra ord kan du inte byta den mot en likadan.
Dessa motsvarar 80-talets samlarkort, bortsett från att NFT enbart finns som digitala varor. De är unika digitala resurser som är sparade i så kallade blockchains (blockkedjor).
Non-Fungible Tokens möjliggör att fysiska föremål kan tillknytas digitala resurser vilket gör att föremålets egenskaper kan upp bevaras i bägge medier. Att bevisa ägande av NFT är enkelt eftersom de är så pass unika. Original objektet, till exempel en musikvideo eller en GIF-animation, kan ha flera tillhörande kopior men informationen om den ursprungliga ägaren till originalet är för alltid sparad i den specifika NFTs blockchain.
Vad är en blockchain?
Blockchain (blockkedjor) teknologi är en av de största teknologirevolutioner sedan internets uppkomst. Eller det är i alla fall vad många anser.
Blockchain är en serie av händelser vilkas faser är uppdelade bland deltagarna i dessa händelser. Detta resulterar i en databas som kan verifieras från flera olika källor.
Sammanfattningsvis; blockchain teknologi innebär att flera aktörer, som inte är relaterade till eller känner varandra, producerar och upprätthåller decentraliserade databaser.
Varje fas i dessa kedjor är länkade till deras föregående händelse och databasen upprätthålls utan en styrande instans. Den här avsaknaden av mellanhänder ökar tilliten bland deltagarna. Dessutom kan vem som helst se informationen som finns i blockkedjan eftersom den är lättillgänglig och svår att förfalska.
NFT är primärt tillknutet Ethereum blockchain, vilket är den näst största kryptovalutan i världen näst efter Bitcoin. NFTs är en del av det. Ethereum inkluderar permanenta register eller digitala transaktioner vilka möjliggör att en större del information kan sparas och därmed även möjligheten att stötta NFT teknologin. Andra kryptovalutor har också möjlighet att skapa deras egna NFT-blockchains om de önskar det. Ethereum är en slags ”tillitslös” marknad vilket betyder att den har en konstruktion som möjliggör transaktioner utan involvering av en tredje part – detta föregår på ett sätt som medför att de berörda parterna inte måste lita på varandra.
Köpa NFT:s
Valutan som används för att handla med NFT är primärt kryptovalutor. De mest populära bland dessa är Ether, WAX och Flow. Några marknadsplatser tillåter även kreditkortsbetalning och det innebär att du inte behöver vara innehavare av kryptovalutor.
Kryptovaluta
Du har helt säkert hört talas om Bitcoin som är den mest välkända kryptovalutan. Det finns dock tusenvis av olika kryptovalutor i världen och det tillkommer ständigt nya. Kryptovaluta är den digitala motsvarigheten till det traditionella betalningsmedlet som alla känner – pengar. Värdet på kryptovalutor är baseras på lagen om utbud-och-efterfrågan. Det finns till exempel bara en begränsad mängd Bitcoins. Detta betyder att de bibehåller sitt värde precis som guld, bara det att alla Bitcoins ännu inte har utvunnits.
Vad är en kryptoplånbok?
En kryptoplånbok är en digital plånbok med syftet att uppbevara kryptovaluta.
Av säkerhetsmässiga själ är det rekommenderat att du skaffar en kryptoplånbok när du börjar handla med kryptovalutor. Det finns många olika alternativ tillgängliga och det är därför viktigt att du gör lite efterforskningar för att hitta det bästa valet för dig. Dessa alternativ varierar med allt från mobila wallets till fysiska papper. Med en online/mobil version har du tillgång till dina kryptovalutor överallt hela tiden. Papperskopian däremot ligger säker från hackare i den låsta skrivbordslådan. Bägge delar har både för- och nackdelar.
När du köper en NFT får du ett unikt föremål. Precis som med allt annat kommer NFTs i många former och storlekar med olika ändamål. Om du gör noggranna övervägningar, och med intentionen om investering, kan du lyckas sälja den vidare med vinst efterföljande. Även om det kanske finns kopior så kommer informationen om ägaren till originalet sparas i gällande blockchain oavsett vad. Har du själv skapat föremålet, eller är den ursprungliga ägaren av originalet, kommer din information alltså sparas i bakgrundsinformationen. Den ursprungliga ägaren kan efterföljande även tjäna pengar genom provision när föremålet säljs vidare av andra parter.
Skapa och sälja NFT
Om du vill skapa och därefter sälja en NFT är första steget att välja en transaktionsplattform. Populära plattformar är Nifty Gateway, SuperRare, Zora och Rarible. Men det finns även flertalet andra alternativ, till exempel är OpenSea en NFT marknadsplattform som fungerar lite som en matbutik: det finns lite av allt. Att skapa en NFT är en enkel process, lite som att lägga upp en bild på Facebook: du laddar upp filen till tjänsten och ger den en beskrivning. Du kan även lägga till gömd information i blockkedjan som enbart är synlig för dig som ägare. Det är superenkelt att skapa en NFT och det är kostnadsfritt. Men precis som med allt annat finns det även en del nackdelar.
Nackdelar med NFT
Det finns både för- och nackdelar med allt och NFT är inget undantag. Blockkedjeteknologi kräver en hel del elektricitet vilket är en direkt kostnad tillknutet skapandet av NFT.
Även om marknadsplatsen erbjuder den här tjänsten ”gratis” så kan sidkostnaderna stiga betydligt
Energikonsumtionen för en enskild NFT är inte kartlagd men i genomsnitt drar det el motsvarande en genomsnittlig EU medborgares månatliga elkonsumtion.
I motsättning till det kostnadsfria skapandet av en NFT så kostar det för säljaren att sälja föremålet. Innan du säljer en NFT måste du välja hur du vill sälja den. De mest använda metoderna är auktion, fast pris eller ut från erbjudanden. Du måste även informera plattformen om hur du mycket provision du vill ha vid vidaresäljning av en NFT. Plattformen kommer därefter att fakturera dig utefter vilka val du har angett.
Investera i NFT
Genom att investera i NFT kan du köpa konstföremål och andra objekt utan mellanhänder. Härmed undgår du som ägare av en NFT att tvingas betala en tredje part för marknadsföring eller för att de ska sälja varan åt dig. Att investera i NFT kan även bidra med variation i din investeringsportfolio. Detta är viktigt med avseende på att sprida din risk när du investerar pengar.
Att investera i NFT är inte det allra lättaste. Därför är det en mindre andel som förstår den sanna potentialen och värdet i dessa föremål. Avsaknad av potentiella köpare kan självklart påverka dina chanser att sälja föremålet senare.
Om du överväger att investera i NFT rekommenderar vi att du kikar vidare och försöker lära dig mer innan du eventuellt tar steget. Precis som med alla andra investeringsmetoder är det fördelaktigt att vara införstådd med sitt risktagande innan en investering. I tillägg måste du även se över om NFT är en produkt som passar in i din investeringsplan. Nu har du tagit första steget. Grattis – det är en utmärkt start!