Personlig finansundersökning: Behöver du se över din budget inför 2025?

Share
Tweet
Share
Författare Emil Kjær
5 minuters lästid
18 dec. 2024

När det nya året närmar sig är det en bra tid för reflektioner och nyårslöften för att få ut det mesta av 2025 genom att lära sig av tidigare misstag.

Nyårslöften är en tradition som engagerar många svenskar, även om intresset varierar mellan olika åldersgrupper. Enligt en YouGov-undersökning från 2014 avger ungefär var femte svensk ett nyårslöfte, vilket innebär att 19 % av befolkningen satte upp nya mål vid årets början. Det är särskilt vanligt bland yngre, där hela 35 % i åldersgruppen 18–29 år avger ett löfte, medan endast 6 % av de över 60 gör det.

Löftena varierar, men de vanligaste målen handlade tydligt om att förbättra hälsa och livskvalitet. Träna mer, gå ner i vikt och förbättra kosten är återkommande favoritlöften. Andra populära löften inkluderar att spara mer pengar, umgås mer med familjen och minska skärmtid. De senaste åren har dock nya löften tagit form. En undersökning från magasinappen Readly år 2022 visar att fler vill resa mer, testa ny mat och delta i sociala aktiviteter varje vecka. Detta kan bero på pandemin, att folk efter den isolerade pandemitiden önskade komma ut mer, pröva nya saker och känna på det goda i livet.

Dagens oroligheter i världen har även lett till att den svenska regeringen föreslår ett nyårslöfte som handlar om att stärka den egna hemberedskapen. Med en ökad osäkerhet i det säkerhetspolitiska läget innebär det att det kan vara ett bra mål att förbättra sin beredskap hemma. Det innebär att se till att du har vad du behöver hemma ifall något skulle hända.

Personlig finansundersökning

De följande 8 frågorna kan hjälpa dig att avgöra om ekonomisk planering borde vara en prioritet för dig år 2025. Svara ärligt för att se om en översyn av din ekonomiska plan är nödvändig.

Personlig finansundersökning

1. Hur ofta har du stått utan pengar i slutet av månaden under de senaste 12 månaderna?
A. Mer än 6 gånger
B. Aldrig, min plan fungerar alltid
C. 3 till 5 gånger
D. 1–2 gånger, endast på grund av oväntade utgifter

2. Hur många skuldkällor (t.ex. lån, kreditkort) har du för närvarande?
A. Mer än 3
B. Inga, jag har allt under kontroll
C. Mellan 1 och 3, men de är hanterbara
D. Några skulder, men väl hanterade

3. Har du någonsin behövt låna pengar för oväntade utgifter?
A. Ja, ofta
B. Nej, aldrig
C. Ja, ett par gånger, men bara små belopp
D. Bara en eller två gånger, och då som ett undantag

4. Hur ofta önskar du att du hade större sparande för viktiga mål (semester, utbildning osv.)?
A. Väldigt ofta, men jag lyckas aldrig spara
B. Sällan, jag har redan en sparplan
C. Då och då, men jag sparar inte alltid så mycket som jag skulle vilja
D. En gång om året, men jag kan ändå planera för det

5. Hur stor del av din lön går till icke-nödvändiga utgifter?
A. Mer än 30 %
B. Mindre än 10 %
C. Mellan 20 % och 30 %
D. Mellan 10 % och 20 %

Vad menas med icke-nödvändiga utgifter?

Icke-nödvändiga utgifter är sådana kostnader som inte är livsviktiga men som ofta påverkar budgeten, som att äta ute, streamingabonnemang, modeinköp, teknikprylar, fritidsaktiviteter, resor och extra snacks eller drycker. Att minska dessa kan frigöra resurser för prioriterade utgifter.

6. Har du en buffert som täcker minst 3 månaders utgifter?
A. Nej, jag lyckas inte spara något
B. Ja, jag har mer än 6 månaders täckning
C. Ja, men den täcker bara 1–2 månader
D. Jag har en buffert, men det tar tid att fylla på den

7. Hur ofta ser du över din månatliga budget för att anpassa dig till förändringar (t.ex. ökade utgifter eller inkomster)?
A. Aldrig, jag föredrar att inte tänka på det för mycket
B. Varje månad, jag hoppar aldrig över en översyn
C. Endast vid stora förändringar
D. Några gånger om året, om det behövs

8. Hur många årliga utgifter (t.ex. försäkringar, skatter) kan du planera för i förväg?
A. Inga, jag är ofta oförberedd
B. Alla, inget faller mellan stolarna
C. Bara de viktigaste
D. Några, men ibland måste jag ordna det i sista minuten

Svarsanalys

Gå igenom dina svar för att identifiera vilken profil som bäst passar dig.

  • A eller C: Om du svarat mestadels A eller C tillhör du förmodligen profilen "Växande Planerare" – en person med utrymme för förbättring i kostnadshantering som skulle gynnas av en mer strukturerad ekonomisk plan. Svaren A indikerar en viss brådska, vanligt bland dem som har svårt att få ekonomin att gå ihop eller att spara. Svaren C visar på en viss kontroll men också utrymme för förbättring, särskilt när det gäller att hantera oväntade utgifter.

  • B eller D: Om du har svarat mestadels B eller D är du förmodligen en "Medveten Förvaltare" – någon med goda ekonomiska färdigheter. Svaren B visar på utmärkt kontroll, med en välordnad buffert och ett proaktivt planeringssätt som skyddar dig mot överraskningar. Svaren D visar att även om du inte uppdaterar din budget ofta, hanterar du dina utgifter smidigt. Även om du redan är i en bra situation finns det alltid plats för förbättring.

Även om du endast svarat A eller C en gång kan du som Medveten Förvaltare överväga små förbättringar. Till exempel kan Moneezy-bloggar erbjuda tips om hur du skräddarsyr en budget eller bygger upp en stabil buffert. Du kan också överväga om ett mindre lån kan hjälpa till att minska ekonomisk stress medan du arbetar mot dina mål för 2025.

Slutsats

Baserat på dina resultat kan det vara dags för några justeringar eller för att bekräfta de goda vanor som du redan har. Att se över din ekonomi är ett viktigt första steg för att möta året med större trygghet, oavsett vilka dina nyårslöften för 2025 är.

Författare :
Emil Kjær
General Manager

Emil använder sin expertis för att göra skillnad i finanssektorn. Han är utbildad på Syddansk Universitet och har varit General Manager på Intelligent Banker sedan 2013. Han har i sitt arbete hjälpt över 100 000 svenskar med deras finansiella behov.

Relaterade artiklar

25 oktober 2024
5 Populära ekonomiappar i Sverige
Upptäck hur du väljer rätt ekonomiapp för dina behov! Lär dig om olika sätt att få bättre styr på din ekonomi och förbättrar din ekonomiska hantering.
Läs mer
21 juni 2024
Vad är din pengapersonlighet?
Vad är din personlighet när det kommer till pengar? Sparar du ihop, använder dem direkt, investerar eller något helt annat? Gör frågespelet och ta reda på det.
Läs mer
24 maj 2024
Skulle du hellre …? - Testa dina ekonomiska prioriteringar
Har du styr på vad du tycker är viktigast i livet när det gäller pengar? Svara på frågorna i ”Skulle du hellre” och få reda på vad dina värderingar är.
Läs mer
Copyright © 2025 Moneezy - All Rights Reserved