Strategier för att sluta stressa över pengar

Share
Tweet
Share
Författare Emil Kjær
9 minuters lästid
2 aug. 2024

Många människor känner den betungande känslan av att stressa över pengar. Kanske har du också legat vaken om natten och tänkt på hur du ska kunna betala nästa räkning. En undersökning av YouGov från 2022, visar att 15% av svenskarna kämpar med att ha råd med sina elräkningar.

I en studie av Folkhälsomyndigheten svarar tolv procent av Sveriges befolkning att de under 2022 hade svårigheter att klara av löpande utgifter för mat, hyra och räkningar.

En annan undersökning av OECD INFE, visar att nästan en tredjedel (28 procent) av alla svenskar känner oro över att pengarna inte ska räcka till. Samma studie visar att nästan hälften av alla svenskar känner att de, på grund av sin ekonomiska situation, inte kommer att uppnå de saker de vill i livet.

Dessa siffror visar hur djupgående ekonomiska problem kan påverka livet. Men det finns goda nyheter: Det finns sätt att bryta den här onda cirkeln.

I den här artikeln presenterar vi olika strategier och tips som kan hjälpa dig att minska stressen över pengar och få ordning på din ekonomiska situation.

Varför ekonomisk stabilitet är viktigt

Att stressa över pengar belastar inte bara ditt bankkonto, men även din psykiska- och fysiska hälsa. Kronisk stress, sömnproblem, depression och ångest är vanliga följder som kan ha en stor inverkan på din livskvalitet. Visste du att, enligt en brittisk studie från University College London (UCL) och Kings College, människor som erfar hög ekonomisk stress en 60% högre risk för allvarliga hälsoproblem? Ekonomisk stress är därmed den största orsaken till hälsoproblem – till och med större än händelser som sorg efter ett dödsfall.

Det stora problemet är att pengaproblemen kan leda till en ond cirkel: Stress och ångest minskar din förmåga att fatta klara beslut, vilket i sin tur kan förvärra din ekonomiska situation.

Det är därför avgörande att ta steg för att lindra ekonomiska problem och därmed skydda din fysiska och mentala hälsa. När du får ordning på din ekonomi förbättrar du både din ekonomiska stabilitet och ditt allmänna välbefinnande.

Vägar ut ur ekonomiska problem

Det finns många enkla och praktiska strategier för att reducera stress över pengar och få ordning på din ekonomi. Ibland är det de små stegen som kan ha en stor effekt. Låt oss tillsammans upptäcka hur du kan befria dig från ekonomiska problem och leva ett mer bekymmerfritt liv:

1. Strategi: Egenvård: Ett sunt sinne i en sund kropp

Det första steget för att hantera ekonomiska problem börjar överraskande nog med ”egenvård”. Varför? Eftersom vårt fysiska och mentala välbefinnande är nära kopplat till vår hantering av stress och ekonomiska utmaningar. När vi är fysiskt friska och mentalt balanserade kan vi tänka klarare, fatta bättre beslut och ha mer energi för att hantera problem.

Egenvård hjälper dig att reducera din generella stress och frigöra ditt sinne, så att du kan fokusera på att lösa dina ekonomiska problem.

Här är några grundläggande saker du kan göra för ditt väl befinnande:

  • Motion: Regelbunden fysisk aktivitet reducerar stress och främjar mental sundhet. Det behöver inte vara hård träning: en daglig promenad i frisk luft kan verkligen göra skillnad.

  • Sömn: Tillräckligt med sömn kan vara avgörande för kroppens och sinnets återhämtningsförmåga. Se till att du sover minst 7-8 timmer per natt.

  • Drick vatten: Ett tillräckligt vätskeintag stöder den fysiska och mentala prestationsförmågan. Drick minst 1,5 liter vatten om dagen.

  • Kost: En balanserad kost ger din kropp de nödvändiga näringsämnen och vitaminer och främjar ditt allmänna välbefinnande. Undvik överdriven konsumtion av socker och fett.

2. Strategi: Prata om pengar: Bryt tabun

Nästa viktiga steg för att hantera din stress över pengar är att prata med någon du litar på. Det kan vara otroligt befriande att prata om dina pengaproblem och få stöd från andra. Pengar är ofta ett tabubelagt ämne i Sverige, men tystnad kan förvärra situationen. Har du någonsin provat att prata med någon om dina ekonomiska problem? Nästa viktiga steg i att hantera din stress över pengar är att prata med någon du litar på. Öppna samtal kan ge dig lättnad och öppna upp för nya perspektiv och lösningar.

Här är några tips för sådana, ofta svåra, samtal:

  • Var ärlig och öppen: Inled samtalet med en ärlig förklaring av dina bekymmer.

  • Acceptans: Var redo att mottaga råd och hjälp.

Ett samtal med en finansrådgivare kan också vara bra för att få en objektiv syn på din ekonomiska situation och för att få professionella råd.

3. Strategi: Få en detaljerad ekonomisk överblick: Steg-för-steg guide

En tydlig översikt över din ekonomi är nyckeln till att kontrollera din ekonomiska situation. Ofta uppstår pengaproblem nämligen på grund av oklarhet och bristande struktur i hanteringen av pengar. När du vet exakt hur mycket pengar du har och vart de går, kan du agera målmedvetet och proaktivt för att lösa dina ekonomiska problem. Låt oss tillsammans gå igenom steg för steg hur du bättre kan hålla ordning på din ekonomi:

  1. Lista dina inkomster: Lista först alla dina fasta inkomster. Det kan till exempel vara lön, studiebidrag, barnbidrag eller pension.

  2. Lista dina utgifter: Gör sedan en lista över dina månatliga fasta utgifter som hyra, försäkringar, abonnemang och medlemskap. Inkludera också årliga och kvartalsvisa utgifter genom att omvandla dem till månatliga belopp.

  3. Gör en budget: Dra av alla fasta utgifter från din totala månatliga inkomst för att få din budget, som du har tillgänglig varje månad.

  4. Kategorisera rörliga utgifter: I nästa steg tänker du på dina rörliga utgifter. Gör en lista över alla dessa utgifter. Dela upp dina rörliga utgifter i kategorier som mat, kläder, fritid och transport. Notera även de minsta beloppen för att få en exakt bild.

  5. Justera löpande: En gång i månaden bör du dra alla månadens rörliga utgifter från din månatliga budget, som du beräknade i steg 3. Om resultatet är positivt, kan du använda pengarna till sparande, försäkring eller en nödreserv. Vid ett negativt resultat är det viktigt att du identifierar möjligheter för att minska dina fasta och rörliga utgifter, som beskrivs i nästa steg.

Det finns också flera appar för sådana beräkningar, som kan hjälpa dig med att behålla den ekonomiska överblicken.

En grundlig analys av dina finanser kan hjälpa dig med att identifiera onödiga utgifter och hitta sparmöjligheter. Detta skapar inte bara ekonomisk frihet, utan ger också en känsla av kontroll och säkerhet.

Strategi 4: Hitta besparingsmöjligheter i vardagen

Om det inte finns några pengar kvar i slutet av månaden eller om du till och med är på minus, bör du leta efter fler besparingsmöjligheter. Här är några tips:

  • Gå igenom fasta utgifter: Granska regelbundet dina fasta utgifter för att se om du kan byta till en billigare el- eller internetleverantör. Säg upp prenumerationer eller medlemskap som du inte använder.

  • Vardagsråd: Små förändringar i vardagen, som att göra eget kaffe istället för ditt dagliga kafébesök, kan spara mycket pengar. Att välja matbutikens egna märke istället för dyra märkesvaror kan också innebära betydande besparingar.

  • Inköpstips: Handla målmedvetet med inköpslistor för att undvika impulsköp. Jämför priser och utnyttja rabatter. Inköp i större mängder kan också leda till besparingar, särskilt för produkter till dagligt bruk.

Genom att vara uppmärksam på konsumtionsvaror och aktivt söka besparingsmöjligheter kan du skapa ekonomisk frihet och bygga upp en förmögenhet på lång sikt. Flera nyttiga tips hittar du i vårt blogginlägg ”10 tips för att spara pengar på mat”.

Strategi 5: Etablera en nödfond och skapa ekonomisk säkerhet

En ekonomisk nödfond är nödvändig för att kunna hantera oförutsedda utgifter och ge dig ekonomisk säkerhet. Denna nödfond bör vara lättillgänglig, men inte i kontanter, eftersom det inte är säkert i händelse av inbrott. Istället rekommenderar vi ett sparkonto.

En nödfond hjälper dig med att hantera oväntade utgifter som reparationer eller medicinska räkningar utan att du behöver dra på dig ytterligare skulder.

Men hur mycket pengar ska du lägga undan? Det beror på din livssituation:

  • Singel: 2-3 månadslöner. Detta kan täcka arbetslöshet eller oväntade utgifter.

  • Familjer med barn: 3-6 månaders lön. Familjer har oftast högre utgifter och har därför behov av en större reserv.

En nödfond ger dig säkerhet för att vara förberedd på ekonomiska nödsituationer utan att hamna i panik. Placera detta belopp på ett separat konto som är snabbt tillgängligt men som inte används för dagliga utgifter. På så sätt kan du reservera pengarna enbart för nödsituationer utan att ständigt frestas att använda pengarna.

Strategi 6: Lär dig att investera och bygg upp en förmögenhet för framtiden

Investeringar är nyckeln till att bygga upp en förmögenhet på lång sikt och uppnå ekonomisk frihet, även på ålderns höst. Visste du att, enligt en sammanställning av Folksam, den genomsnittliga totala pensionen för kvinnor i 186 av 290 kommuner ligger under gränsen för relativ fattigdom? Detta visar hur viktigt det är att förbereda sig i god tid och investera sina pengar klokt.

Kanske tänker du att investering är komplicerat eller något som bara experter kan syssla med. Men det behöver det inte vara. Med rätt information och lite tålamod kan du också investera dina pengar med framgång. Här är några steg som kan hjälpa dig i början:

  • Informera dig om olika investeringsmöjligheter: Att komma igång med investeringar börjar med kunskap. Delta i onlinekurser, läs böcker eller följ bloggar som ger dig nödvändig kunskap och information. Till exempel kan du hitta användbara tips i vårt blogginlägg om ”olika sorters investeringar”.

  • Förstå vilken typ av investerare du är: Alla människor har olika riskkapital och ekonomiska mål. Det viktiga är att ta reda på vilken typ av investerare du är för att ta de bästa investeringsbesluten. En användbar vägledning för det här kan du hitta i vårt blogginlägg: ”Ta reda på vilken sorts investerare du är”.

  • Börja smått: Börja med små belopp för att få en känsla för marknaden och de olika investeringsmöjligheterna. Med tiden kan du utöka och diversifiera din portfölj.

Det första steget är att informera sig. Ju mer du lär dig, desto säkrare kommer du att känna sig.

Avslutande tankar

Att stressa över pengar är ett allvarligt problem, det påverkar många människor och kan ha betydande hälsokonsekvenser. Men ingen ska behöva känna skam över det. Det är viktigt att söka professionell hjälp om man inte kan komma vidare på egen hand. Rådgivningstjänster som skuldrådgivning kan erbjuda värdefullt stöd. Genom att följa ovanstående strategier kan du få ordning på din ekonomi och därmed också förbättra din livskvalité.

Och var inte orolig, det är normalt att känna sig överväldigad i början, men ge inte upp. Var stolt över varje framsteg du gör, och kom ihåg att det alltid finns sätt för att förbättra din ekonomi. Lycka till!

Författare :
Emil Kjær
General Manager

Emil använder sin expertis för att göra skillnad i finanssektorn. Han är utbildad på Syddansk Universitet och har varit General Manager på Intelligent Banker sedan 2013. Han har i sitt arbete hjälpt över 100 000 svenskar med deras finansiella behov.

Relaterade artiklar

19 juli 2024
10 tips för att spara pengar på mat: Snabbt, enkelt och gott!
Här är 10 enkla och effektiva tips för att spara pengar på mat och dryck. Med rätt strategi kan du spara flera hundralappar per månad – vi visar dig hur!
Läs mer
3 juli 2024
5 goda skäl att samla lån på ett ställe
Refinansiering betyder att ansöka om ett bättre låneavtal än det du har idag. Här får du 5 goda skäl att ansöka om ett bättre låneavtal nu.
Läs mer
14 juni 2024
15 finansiella semestertips
Semestrar är förknippade med utgifter, oavsett hur du vänder och vrider på det. Därför ger vi dig här 15 finansiella semestertips för före, under och efter din
Läs mer
Copyright © 2024 Moneezy - All Rights Reserved