Dina möjligheter när du har en pressad budget som studerande

Innehållsförteckning

Share
Tweet
Share

Starten på studielivet – det är ofta ett första steg mot det beryktade vuxenlivet. För majoriteten är studiestarten något nytt och spännande. Beroende på situationen kanske du till och med flyttar hemifrån till en helt ny stad. Förutom alla nöjen och roliga delar av det här nya stadiet i livet så tillkommer även en hel del ansvarstagande och planering. Såsom att hitta runt i okänd terräng, skapa nya kontakter och inte glömma att hela maskineriet måste finansieras på ett eller annat sätt. Skolmaterial, aktiviteter och andra utgifter är något du som ny studerande måste ha i åtanke. Studenter som tar sitt pick och pack och flyttar måste dessutom räkna med hyran i ekvationen.

Här kommer några av Moneezys bästa tips och trix för att upprätthålla balansen i privatekonomin!

Skriv en lista med alla inkomster och utgifter

Det första steget är att få koll på sina inkomster och utgifter. Har du skaffat ett deltidsjobb vid sidan av studierna? Fantastiskt! I så fall kan du addera en månadsinkomst till listan. Hjälper dina föräldrar dig fortfarande med din ekonomi? Ännu bättre! Mottager du statligt studiestöd som studerande? Perfekt! Skriv upp alla dina inkomster och räkna ut den totala summan. Därmed får du den första överblicken över en kommande budget. Efterföljande gör du det samma med dina utgifter.

Det kan vara svårt att lista alla potentiella utgifter, men här kommer de mest centrala:

 • Hyra, inklusive förbruk (el, värme, vatten, etc.).

 • Försäkringar och eventuellt socialbidrag.

 • Äger du en bil? Skriv ner alla skatter samt kostnader för bränsle och försäkring.

 • Telekommunikationsräkningar (internet, TV, mobil, etc.).

 • Lån eller leasingavgifter.

 • Andra kostnader tillknutna månatliga betalningar (streaming och tidningstjänster, kommunaltrafikkort till buss eller tåg, etc.).

 • Levnadskostnaderna varje månad utgör också en stor del av de totala utgifterna och det är därför viktigt att även dessa tas med i beräkningen.

Efter att du har dragit av alla utgifter från din nettoinkomst kan du se hur mycket pengar du har i överskott totalt. Med denna summa kan du antingen starta en uppbesparing eller unna dig själv något och spendera pengarna precis som du själv vill – det mest optimala är om du kan både spara och unna dig själv något emellanåt.

Tips för att spara pengar

När du har färdiggjort listorna över inkomster och utgifter har du skaffat dig en god ekonomisk överblick. Utifrån denna kan du fråga dig själv följande tre frågor: ”Är jag nöjd med mitt konsumtionsbeteende? Kan jag spara pengar på något sätt? Behöver jag ytterligare inkomstkällor för att få det att gå ihop?”.

Nedanstående tips för att spara pengar är till dig som svarar ja på en eller flera av frågorna som precis nämndes:

 1. Gå alltid och handla med en inköpslista i handen. Det är frestande att impulshandla både det ena och det andra när du går runt i butiken. En inköpslista hjälper dig att hålla dig till planen.

 2. Ta reda på vilka studierabatter som finns i din närhet. Många företag, mataffärer, restauranger och banker har speciellt prisvärda erbjudanden för studeranden.

 3. Second-hand är både praktiskt och billigt! Både gällande möbler och kläder: begagnade saker är inte bara billigare, det är även mer miljövänligt. Du kan även hjälpa andra samtidigt som du tjänar pengar genom att sälja dina oanvända kläder och möbler du vill byta ut.

 4. Jämför priserna: dra fördel av internet och jämför priser och erbjudanden. Både när det kommer till veckohandlingen och de större inköpen.

 5. Ha alltid en översikt över vad du spenderar pengar på. Det finns olika appar och tjänster som kan hjälpa dig att behålla översikten över månadsutgifterna. Därmed undgår du att spendera mer pengar än vad budgeten tillåter.

Internet är överfyllt av fler tips och trix på hur du kan spara pengar i vardagen. Alla tips passar inte alla så det är viktigt att du läser upp på de olika alternativen och låter dig inspireras!

Studielån – när budgeten blir allt för pressad

Studielån, främst CSN-lån, dyker ofta upp i folks tankar när vi pratar om studier och livet som studerande. Det är ett gott komplement om uppbesparingar och budgetar inte är tillräckligt. Förutom storspelarna CSN (Centrala Studiestödsnämnden) som erbjuder studielån till studier på universitet, högskola och yrkeshögskola, så finns det även en rad banker som erbjuder lån till studerande. Dessa lån har ofta lägre räntor och förnuftiga lånevillkor. Dock är det självklart väldigt viktigt att du skaffar dig en överblick över din budget och dina inkomster redan innan du ansöker om ett lån. Med hjälp av en jämförelsestjänst för lån ökar du dessutom chanserna att hitta ett schysst erbjudande.

Du kan läsa mer om CSN:s studielån på deras hemsida.

Författare :
Emil Kjær
Emil Kjær
General Manager

Emil använder sin expertis för att göra skillnad i finanssektorn. Han är utbildad på Syddansk Universitet och har varit General Manager på Intelligent Banker sedan 2013. Han har i sitt arbete hjälpt över 100 000 svenskar med deras finansiella behov.

Copyright © 2024 Moneezy - All Rights Reserved