Låna pengar eller spara upp?

Share
Tweet
Share
Författare Emil Kjær
4 minuters lästid
26 jan. 2024

Låna pengar eller spara upp?

Står du i valet och kvalet gällande om du ska ansöka om ett lån eller försöka spara upp? Det korta svaret är att du borde spara upp om du har tid att vänta på det du vill låna pengar till. Därmed sparar du kreditkostnaderna som ofta blir en hel del beroende på låneperiod, belopp, räntekostnader mm. Det är ingen tvekan om att det alltid är bäst att spara ihop om du har möjlighet och tålamod. Det kan dock vara så att det är svårt att spara upp om du befinner dig i en situation där du är i mer akut behov av pengar.

Glöm inte att ett lån är ett åtagande och att det är ditt ansvar att du sköter återbetalningen av lånet.

Nästan alla människor lånar pengar en eller flera gånger under sin livstid. Om du har ett kreditkort eller en kassakredit och använder krediten, så lånar du egentligen också pengar. Räntekostnaderna för kreditkort och kassakredit kan vara lika höga som för konsumtionslån och andra typer av blancolån. För att få de bästa låneförutsättningarna bör du alltid jämföra dina alternativ.

Återbetalningen; en viktigt aspekt

De flesta som låna pengar betalar tillbaka lånet som överenskommet med långivaren. Annars skulle det vara en riktigt dålig affär för kreditföretagen och det skulle inte finnas så många långivare på marknaden. Med andra ord kan de flesta låntagare återbetala sin skuld. Kreditföretagen gör också en hel del för att bedöma dig som ansökare så att du inte beviljas ett lån om det finns tecken på att du inte kan sköta återbetalningen. Denna bedömning inkluderar en rad olika aspekter, såsom ålder, inkomstkrav, restriktioner gällande betalningsanmärkningar och liknande.

Du ska naturligtvis bara ansöka om ett lån om du förväntar att du kan betala tillbaka pengarna igen. Det är såklart en självklarhet, men det är ändå värt att trycka lite extra på. Dock kan oförutsägbara händelser inträffa, händelser som gör det svårt eller näst intill omöjligt att sköta återbetalningen under en period. Detta kan vara situationer som till exempel att du blir arbetslös, sjukskriven eller får en större oförutsedd utgift som måste betalas här och nu. I en sådan situation är det oerhört viktigt att du kontaktar långivaren på en gång, så att du inte får tillkommande påminnelseavgifter eller inkassokostnader. Ofta är långivaren villig att hitta en lösning – eventuellt skjuta upp återbetalningen lite eller erbjuda dig att avbetala över längre tid för att kunna betala mindre per månad. De är ju, precis som du, intresserade av att lånet återbetalas.

Olika former för sparande

Som tidigare nämnt är det alltid bättre om du kan spara ihop pengar istället för att ansöka om ett lån. Men hur ska du kunna spara ihop pengar?

Det finns många olika sätt – här kommer några spartips:

  • Spara pengar på ett sparkonto med en förmånlig sparränta eller investera pengar i fonder.

  • Månadsspara: lägg undan en viss summa pengar varje månad när du har fått din lön. Du kan välja att göra en automatisk inbetalning för att göra det ännu smidigare.

  • Klumpspara: om du inte har möjlighet att månadsspara kan du istället välja att lägga undan pengar en gång ibland när du har pengar över.

Ovanstående spartips är enbart några förslag och det handlar i grund och botten om att du ska hitta alternativet som passar dig bäst.

Låna pengar om du har tillräckligt med utrymme i din budget

Om du hade pengarna så behövde du nog inte ett lån utan säkerhet. Men vi anser att du inte ska ansöka om ett lån om du inte har fullständig koll på ditt månatliga rådighetsbelopp. Du ska ha råd att återbetala lånet utan att det påverkar din privatekonomi negativt. Skapa en budget över dina inkomster och utgifter så att du får en överblick över ekonomin och vet att det finns tillräckligt med utrymme för att återbetala till exempel ett SMS-lån.

Författare :
Emil Kjær
General Manager

Emil använder sin expertis för att göra skillnad i finanssektorn. Han är utbildad på Syddansk Universitet och har varit General Manager på Intelligent Banker sedan 2013. Han har i sitt arbete hjälpt över 100 000 svenskar med deras finansiella behov.

Copyright © 2024 Moneezy - All Rights Reserved