Vad menas med smarta hem?

Share
Tweet
Share
Författare Emil Kjær
7 minuters lästid
26 jan. 2024

Smarta hem är en relativt ny trend som har ökat i popularitet de senaste åren. De har blivit ett poppis ämne både när det kommer till hemrenovering och hemteknologi. Termen Smart hem har dock funnits längre än man kan tro. Utvecklingen av smarta hem och hemautomation sträcker sig tillbaka ända till 1905, med introduktion av den första bärbara dammsugaren. Det är fortfarande aktuellt och än idag fortsätter utvecklingen och uppfinnandet av olika internetbaserade smarta hushållsapparater. Men vad lite mer exakt menas med smarta hem? Läs vidare för att få reda på det!

Vad är ett smart hem för något?

Hela trenden med smarta hem bygger på hemautomation. Med andra ord innebär det att i stort sett hela hemmet är anslutet till internet. Det i sin tur möjliggör att du kan styra och kommunicera med ditt hem via din mobil eller en touchskärm.

Det hela går alltså ut på att ha en bekväm heminstallation där dina enheter och apparater kan fjärrstyras var som helst ifrån, vid varje given tidpunkt. När du har ett smart hem är det endast en sak du behöver göra: se till att du har en digital enhet med en internetanslutning eller annan form för nätverksanslutning. Detta utgör nämligen grunden för att du ska kunna fjärrstyra alla tillkopplade apparater och funktioner. Klassiska exempel är bland annat justering av temperaturen, ljusstyrkan eller säkerheten – allt med ett enda knapptryck på din styrande enhet, var du än befinner dig. 

Hur fungerar smarta hem?

IoT (Internet of Things), även känt som sakernas internet, är samlingsnamnet för teknikerna som används för att göra smarta hem till verklighet. Det utgör ett system med sammanhängande enheter, apparater och maskiner som alla har gemensamt att de är uppkopplade på internet och delar data med de andra enheterna. 

IoT-hemautomation medför att du kan styra hushållsapparater som har en inbyggd elektronik och en internetuppkoppling. Som tidigare nämnt kan ett smart hems sammankopplade enheter nås via alla typer av smarta enheter. Det kan vara en smartphone, bärbar dator, surfplatta eller till och med en smartwatch. Du kan styra alla apparater eller enheter som är anslutna till internetnätverket, inklusive ditt kylskåp, TV, dörrlås eller termostater. Låter det inte praktiskt? 

Planera ditt liv som du vill

Syftet med ett smart hem är som sagt att skapa hemautomatstation. Detta medför att du slipper lika mycket handpålägg, du uppnår bättre energieffektivisering och du får en enklare vardag. Att ha ett Smart hem ger dig som bostadsägare möjligheten att schemalägga och planera utifrån egen smak och tycke. Du kan till exempel schemalägga att lamporna ska tändas kl. 8 och släckas igen kl. 22, att dörrarna ska låsas kl. 21 eller att persiennerna ska dras upp kl. 7 i vardagarna. Du har otaliga möjligheter när du bor i ett smart home – det är helt upp till dig hur du vill anpassa det så att det blir bäst möjligt för dig och din vardag! 

Att skapa ett smart hem

Kanske har du länge övervägt att göra ditt hem smartare eller så har den här artikeln väckt ditt intresse. Men, hur går du egentligen till väga för att bygga ett smart hem? Här kommer några viktiga element du bör ta hänsyn till:

En smart hubb: att ha en så kallad smart hubb är ett centralt element i ett smart hem. En smart hubb kallas även för en el-styrenhet eller en controller. Din hubb är kort och gott enheten som står för själva kontakten mellan de olika enheterna som ingår i ditt smarta hem. Din smarta hubb står för logiken och innehåller dina flöden. Vanligtvis är det en fristående enhet, men den kan också integreras i en smart högtalare. 

Sensorer och smarta enheter: härunder har vi saker såsom dörrlås, säkerhetskameror, termostater och belysningskontroller. 

Automationssystemet: en kombination av mjukvara och hårdvara som styrs och automatiserar samtliga system i ditt hem. Dessa system hänvisar till de sensorer och smarta enheter som du har installerat.

Smart produkt: med en smart produkt eller apparat menas alla produkter som kan anslutas till internet eller andra enheter i hemmet. Det kan vara större vitvaror såsom tvättmaskin, ugn och kylskåp. Eller en robotdammsugare, kaffekokare eller något helt tredje.

Säkert nätverk: slutligen är själva nätverket en riktigt viktig komponent i ett smart hus. Du måste ha ett säkert och pålitligt hemnätverk eftersom alla enheter måste vara anslutna och kunna kommunicera med varandra

Smart Home DIY

Fler och fler väljer att sköta installationerna som krävs för att skapa ett smart home själva. Detta eftersom det är en växande bransch där tillgängligheten av hemprodukter och enheter har ökat. Det är bland annat många människor som har börjat göra sina hem smartare med hjälp av DIY smarta hemhubbar som Blynk och OpenHAB. 

Att göra installationen på egen hand är inte något för alla och det är ganska viktigt att det installeras på rätt sätt. Tillhör du dem som inte själv vill göra det kan du alltid kontakta professionella inom branschen. 

Vad är priset för ett Smart hem?

Det finns inte ett enda svar på vad kostnaden för ett smart hem är. Det varierar i hög grad beroende på hur omfattande du gör det, om du betalar andra för installationen, vilka produkter du inkluderar och så vidare. Priset kan variera mellan allt från 1 000 kr till 100 000 kr, allt efter ”hur smart” du vill göra hemmet. 

När det kommer till design finns det hundratals olika alternativ att välja mellan, med allt gällande smarta hemmöbler, apparater och enheter. Att ha ett smart hem innebär inte att du på något sätt tvingas kompromissa med stilen i hemmet. I och med att det är en industri på framfart finns det dessutom olika apparater, till exempel kylskåp och tvättmaskiner, som du enkelt kan få tag på till ett schysst pris. Detsamma gör sig självklart gällande även för andra typer av smarta enheter som alla blir mer och mer tillgängliga.

För- och nackdelar med smarta hem

Intill vidare har vi mest pratat om alla fördelar med smart hem. Här kommer en uppsummering: 

Fördelar:
  • Det är smidigt: du kan styra allt från en enda enhet, inklusive apparater, termostater, belysning eller lås.

  • Du mottager kontinuerlig information: du får meddelanden om eventuella problem i ditt hem. Till exempel ger smarta dörrklockor husägare möjlighet att se och prata med besökare vid sin dörr även när de inte är hemma. 

  • Det är energieffektivt: ett smart hem kan vara med till att minska dina energikostnader avsevärt. Till exempel visar en termostatstudie från NEST att det genomsnittliga hushållet potentiellt kan spara upp till 12% på uppvärmningskostnader och 15% på kylning genom att använda en smart termostat. 

Men precis som med allt annat finns det även nackdelar med ett smart home:

Nackdelar:
  • Säkerhetsproblem och ekonomiska problem: detta gör sig gällande för både tillverkare och användare. Det finns till exempel en risk för att sofistikerade hackare får tillgång till ett smart hems internetaktiverade apparater. För att motverka sådana risker föreslår experter att du använder starka lösenord, kryptering när det är tillgängligt och endast ansluter betrodda enheter till nätverket. 

  • Höga installationskostnader: detta är tillfället särskilt när proffs anställs för installationen.

  • Tillvänjningen: precis som med alla nya tekniker så är det en inlärningskurva som hela hushållet ska ta sig igenom. Det tar lite tid att vänja sig vid en ny teknik. 

Även om det finns både bättre och sämre aspekt så vågar vi ändå påstå att fördelarna överstiger nackdelarna. Om du är intresserad av att göra ditt hem smartare, bör du börja med att göra lite efterforskningar online. YouTube-videor kan vara en riktigt bra informationskälla. Glöm inte heller forum och bloggar – som den här. Kom även ihåg att implementeringen av ett smart hem inte behöver ske över en natt. Du kan alltid introducera olika smarta enheter gradvist. 

Befinner du dig i en ekonomisk situation där du kunde dra fördel av en hjälpande hand så kan du överväga att ansöka om online finansiering. Kom dock ihåg att du inte bör ansöka om ett lån om du inte är säker på att du klarar av återbetalningen. Dessutom är det en väldigt bra idé att jämföra sina olika alternativ för att hitta den mest optimala möjligheten. Upptäck mer om olika sorters finansinstitut och lån här.

Författare :
Emil Kjær
General Manager

Emil använder sin expertis för att göra skillnad i finanssektorn. Han är utbildad på Syddansk Universitet och har varit General Manager på Intelligent Banker sedan 2013. Han har i sitt arbete hjälpt över 100 000 svenskar med deras finansiella behov.

Copyright © 2025 Moneezy - All Rights Reserved