logo
Lånebelopp
0 kr
Löptid
Betalkort
Eff. ränta
0 %
Min. ålder
18 år

OBS: Denna kampanj har utgått på Moneezy

Tyvärr har den här kampanjen utgått på Moneezy, men vi har möjligtvis hittat ett annat alternativ till dig. Klicka här för att se våra alternativa lånemöjligheter.

Monese

När man flyttar utomlands är det många faktorer man ska ta hänsyn till och många bitar som ska falla på plats. Kanske lämnar man de svenska markerna för att studera, för att arbeta, för att man blir utstationerad eller något helt annat. Första steget är att faktiskt besluta sig för att flytta, efterföljande kommer allt det praktiska med boende, försäkringar och inte minst ekonomin. När det kommer till privatekonomin är det inte alltid det lättaste att upprätta ett bankkonto. Detta var ett faktum som Norris Koppel ändrade på i 2015, när han skapade en mobil bankapp: Monese. Syftet med Monese var att göra det mer lättillgängligt för utländska personer – dem som varken kunde verifiera sin utländska adress eller redan hade ett bankkonto i landet. 

Vad är Monese?

Monese är en brittisk verksamhet som har skapat en bankapp som är både lättillgänglig och lätt att använda. Alla har tillgång till appen, både privatpersoner och verksamheter. Norris Koppel var alltså inte brittisk medborgare och han upplevde därför svårigheter med att upprätta ett bankkonto i landet. Efter att Koppel startade Monese i 2015 så har verksamheten vuxit sig allt större och har idag flera miljoner kunder fördelade i 31 länder. Den växande succén är även orsaken till att Monese idag erbjuder ett brett utbud av olika funktioner. Monese Sverige kan inte kategoriseras som Monese bank, men de erbjuder ett kontokort (Monese card), pengaöverföringar och en digital kontoöversikt. 

Så kommer du igång med att använda Monese

Att använda sig av Monese är allt annat än komplicerat. De kräver nämligen inte speciellt mycket i förhållande till vad många banker gör. Det betyder att man varken ska dokumentera en adress, kredithistoria eller inkomst. Monese kräver nämligen inget annat förutom ett telefonnummer, en e-postadress och en form för ID (t.ex. pass eller körkort). Bankappen finns tillgänglig för alla som bor i ett av de 31 länder som är medlemmar i den Europeiska Ekonomiska Gemenskapen. Att upprätta ett konto hos Monese tar endast några få minuter – man ska bara ladda ner deras app och skapa en användare. Monese bankapp finns till både Android och iOS. 

Efter att man snabbt och smidigt har upprättat en användare kan man börja använda Monese. Men, måste man inte vänta på att få det fysiska betalkortet? Nej, faktum är att man, undertiden man väntar, kan upprätta ett virtuellt Monese card som är tillknutet Apple Pay eller Google Pay. 

Är Monese säkert att använda?

Något helt centralt när det kommer till bankappar är att de ska vara säkert att använda dem. Monese har genom en rad initiativ gjort sin app väldigt säker. För att undvika identitetsstöld har Monese infört att man som användare ska göra en liten video selfie, för att säkra sig om att det är rätt person. Man använder dessutom Face ID, Touch ID och fingeravtrycksskannern för att logga in på sitt Monese-konto. Användandet av ett biometriskt login samt multifaktorkrypterings- och godkännandeprotokoll gör att man kan känna sig helt säker som användare av Monese bankapp. Ytterligare ett säkerhetsmässigt element är att kunderna kan använda sig av 3DS (Mastercard SecureCode). 3DS innebär att man mottager en engångskod via SMS som man ska ange innan man kan genomföra ett köp online. Dessutom kan man endast vara inloggad på Monese på en enhet åt gången, vilket reducerar risken att en annan person använder sig av en användares konto. Om man ska logga in på en ny enhet krävs det att man kommer igenom en multifaktorgodkännandeprocess. I tillägg har man även möjligheten att kunna spärra sitt kort, om man skulle tappa det eller om det hamnar i fel händer. 

Man får alltid en notifikation varje gång kontot används till ett köp eller till att överföra pengar, samt om man mottager pengar. Det samma gör sig gällande om ens konto håller på att bli tomt. Därmed kan man hela tiden hålla koll på aktiviteten på kontot. Detta gör det även lättare att uppdaga om det föregår något på kontot som man själv inte står bakom. 

Förutom alla ovanstående säkerhetstilltag så är Monese även medlemmar av CIFAS, som är en förebyggande tjänst mot svindel. 

Alla nämnda säkerhetsfunktioner som Monese har och erbjuder är enbart ett utkast över alla deras funktioner. 

Vad erbjuder Monese?

Monese är en bankapp som erbjuder sina användare en hel del olika funktioner. Bland annat kan man överföra pengar, mottaga pengar och begära pengar i hela Europa. Det är helt kostnadsfritt att överföra pengar mellan olika Monese konton, oavsett valuta. 

En annan uppskattad funktion hos Monese är deras konsumtionsöversikt. Man kan nämligen sätta upp månadsmål när det kommer till sin konsumtion. Efterföljande kan man följa dessa mål för att se om man följer dem. Förutom att kartlägga sitt spenderande kan man även upprätta ett sparande. Man kan upprätta olika uppbesparingar och följa utvecklingen i sitt sparande till olika saker/händelser. Det är även möjligt att, tillsammans med en partner, vän eller familjemedlem, öppna ett gemensamt bankkonto till räkningar och andra utgifter. Därmed kan samtliga parter hålla ett öga med de gemensamma transaktionerna. 

Monese erbjuder 3 slags abonnemang/kontotyper: 

  • Monese Simpel
  • Monese Classic
  • Monese Premium

Ovanstående utbud varierar dock mellan olika länder och man bör därför kolla på deras hemsida för att se det tillgängliga utbudet. 

Monese Simpel är utan månadskostnad och inkluderar ett gratis betalkort (dock ska frakten betalas). Med Monese Simpel kan man ta ut upp till ca 1700 kr varje månad utan avgift. Därefter tillkommer en avgift på 2%. Betalar man i en utländsk valuta kan man använda upp till ca 17 000 kr utan avgift. Därefter kostar det ca 2% i avgifter. Det är helt kostnadsfritt att överföra pengar i en utländsk valuta när man överför till ett annat Monese-konto. Ska man däremot överföra till ett annat bankkonto, som inte är Monese, så tillkommer en avgift på ca 2%. 

Monese Classic har en mindre månadsavgift och även denna inkluderar ett gratis betalkort (här betalar man ingen frakt). Man kan ta ut upp till ca 7800 kr varje månad och man kan använda upp till ca 78 000 kr i en utländsk valuta, bägge delar utan avgifter. Därefter tillkommer en avgift på ca 2%, både för uttag och förbruk i utländsk valuta. Att överföra pengar i utländsk valuta till ett annat Monese-konto är gratis. Medan om man ska överföra till ett bankkonto hos en annan bank/utgivare så tillkommer en avgift på minst 0,5%, samt en minsta avgift på 17,50 kr. 

Monese Premium har en lite högre månadsavgift än de andra två alternativen. Precis som för Monese Classic får man ett gratis betalkort utan att man ska betala för frakt. Det finns inga begränsningar gällande hur mycket man får ta ut varje månad. Dessutom kan man betala i utländsk valuta utan några begränsningar eller avgifter. Att överföra pengar i utländsk valuta till ett annat bankkonto är kostnadsfritt – oavsett om det är till ett Monese-konto eller ett bankkonto hos en annan bank/utgivare. 

SpeakerCamera
07.18
Monese

Alternativ till Monese

Moneezy logo
Ansök på 2 min
Spara pengar med lägre ränta
Läs mer
Enkelfinans logo
Ansökan tar 1 minut
Samla dyra lån och krediter
Läs mer
Saldo logo
Låna med Bisnode
Pengar samma dag
Läs mer
Copyright © 2024 Moneezy - All Rights Reserved