Ekonomiska mål för året

Innehållsförteckning

Share
Tweet
Share

Nyårslöften och årsmål kommer minst sagt i alla möjliga storlekar och former. Nu får man ändå säga att vi har nått en bit in i det nya året, men hur går det egentligen med de där årsmålen? Privatekonomin är en populär kategori när det kommer till just årsmål. Kanske tillhör du dem som, i början av året, satte upp ett mål gällande mer ekonomisk struktur, sparande, investeringar eller något annat ekonomirelaterat. Vägen till att nå målet är av varierande längd och kräver olika mycket arbete beroende på den specifika målsättningen och den individuella situationen. Gemensamt för alla årsmål, oavsett kategori, är dock att chansen för att lyckas ökar om du har en handlingsplan. Men hur ska du ta dig an ekonomiska utmaningar egentligen?

Denna artikel kommer med några tips och trix på hur du kan gå till väga – både om du behöver hjälp att komma igång, eller för att komma vidare. 

Skaffa dig en överblick:

Ett bra ställe att börja är alltid att försöka skapa sig en överblick. Vilket mål har du satt upp och ungefär hur lång är vägen dit? Det är inga tvivel om att vägen till handpenningen till ett bostadsköp förmodligen är något längre än vägen till en ny mobil. Men återigen beror det självklart på den individuella situationen, utgångspunkten och förutsättningarna. Det handlar om att försöka få ett hum gällande om målet du har satt upp överhuvudtaget är realistiskt. Eller om du har gjort en över- eller underestimering. 

Skapa en budget. När du först har en god överblick blir nästa steg att göra en budget. Utformningen av en budget ser olika ut beroende på målet du arbetar mot. Är målet att få bättre koll på privatekonomin bör du göra en månadsbudget. Genom att göra en månadsbudget kan du bättre styra vad du spenderar pengar på i löpet av månaden. Du kan med fördel ta utgångspunkt i en ”normal månad” för att se det ungefärliga konsumtionsmönstret och utarbeta en budget utifrån det. 

Sparande:

Ett annat populärt fokusområde är sparande, antingen till något speciellt eller bara generellt. Alla har vi olika förutsättningar när det kommer till sparande. Summan du kan avvara till sparande varje månad beror självklart på balansen mellan inkomster och utgifter. Även här är den tidigare nämnda budgeten en fördel för att få koll på din konsumtion. Majoriteten av oss har en form för sparkonto med en mer fördelaktig ränta som vi sätter in pengar på. Här kan du välja att sätta in större eller mindre belopp varje månad, eller så överför du en klumpsumma när det passar. Fördelen med att ha en månatlig direktöverföring är att du inte riktigt märker att en del av pengarna går till just sparande. Därmed försvinner även risken att du hinner spendera delarna av inkomsten som faktiskt var tilltänkt sparandet. Har du inte möjlighet att överföra pengar varje månad kan du i stället välja att sätta in en klumpsumma när det finns utrymme i budgeten. 

Investera:

Att investera sina pengar är en annan form för sparande. Det kan vara ett mer effektivt sätt att få sina pengar att växa, jämfört med att ha dem på ett sparkonto. Dock ska du komma ihåg att större avkastning genom investeringar ofta kommer med större osäkerhet. 

Aktier: Att investera i aktier kräver att du är lite mer påläst och har motivationen att kontinuerligt följa med i utvecklingen på börsen. Det kan minst sagt gå snabbt och det gäller att veta när det är bäst tillfälle att köpa eller sälja. Här kommer några tips för dig som vill börja investera i aktier: 

  • Bakgrundsinformation: ta reda på hur det faktiskt går till och läs på om de olika bolagen.

  • Börja smått: det är en bra idé att börja försiktigt och investera en mindre summa, innan du får in snitsen.

  • Riskspridning: fördela riskerna bland olika bolag med avseende på varierande geografisk placering, storlek och antal aktier.

Fonder: Fonder är en annan populär metod för att få sitt kapital att växa. Fördelen med att spara i fonder är att det både är enkelt och inte kräver en stor startsumma. Med tiden kan du även dra nytta av ränta-på-ränta effekten, vilket betyder att pengarna växer snabbare och snabbare. Fonder kan upplevas mer bekvämt jämfört med aktier. Med fonder sköter sparandet nämligen sig självt och det är oftast förbundet med lägre risk.

Men, vad är skillnaden på en fond och aktier?

Faktum är att fonder innehåller aktier, men med en fond får du en paketlösning med aktier. Denna paketlösning är hopsatt av ett fondbolag och med andra ord låter du en annan göra jobbet åt dig. Viktigt att poängtera är dock att en fond, precis som aktier, svingar i värde och kan både stiga och falla i värde. 

Online finansiering:

Att ansöka om ett online lån tillhör inte riktigt samma kategori som sparande och investering. Det bör inte heller utgöra en fast del av din budget. Men emellanåt kan ett lån vara det som behövs för att du ska kunna ta dig igenom en mer ekonomiskt pressad månad. Oförutsägbara saker händer och du kan inte alltid förutse att bilen slutar rulla eller att tandläkarräkningen blev dyrare än förväntat. I dessa typer situationer kan ett lån erbjuda hjälpen som behövs. För kanske är det just det som krävs för att komma vidare med arbetet mot målet. Men det är inte desto mindre viktigt att inte ansöka om mer än nödvändigt och komma ihåg att återbetalningen är en väsentlig del av låntagande.

Glöm inte att lån är ett åtagande och du måste sköta återbetalningen av lånet – låna ansvarsfullt!

Förhoppningsvis kan ovanstående info gällande budgetering, sparande, investering och låntagande komma till användning. Antingen som en vägledning eller bara som inspiration. Att vi redan kommit en bit in i det nya året betyder inte att det är för sent att ta tag i, eller kanske till och med påbörja, det där nyårslöftet eller årsmålet. Bättre sent än aldrig – är det inte det vi brukar säga? 

Författare :
Emil Kjær
Emil Kjær
General Manager

Emil använder sin expertis för att göra skillnad i finanssektorn. Han är utbildad på Syddansk Universitet och har varit General Manager på Intelligent Banker sedan 2013. Han har i sitt arbete hjälpt över 100 000 svenskar med deras finansiella behov.

Copyright © 2024 Moneezy - All Rights Reserved