Innehållsförteckning
Oförutsägbara kostnader är den svaga punkten hos de flesta av oss. Ibland är de oundvikliga, men ofta är de ett resultat av impulsivitet. Dessa kostnader medför att bankkontot ekar tomt i slutet av månaden och enligt media är detta det största hindret när det kommer till sparande.
Störstadelen erkänner att de inte sparar eftersom de inte har råd till det. Men faktum är att de i själva verket mest troligtvis inte har kontroll över sin egen privatekonomi eftersom de inte planerar sina utgifter. Det intressanta är att majoriteten är väl medvetna om betydelsen av att spara. Det hela handlar bara om att göra vetenskap till handling.
Planera dina utgifter
Varenda verksamhet, oavsett storlek, gör en budget – antingen görs det för en längre tid åt gången eller kontinuerligt som en månadsbudget. Budgeten summerar potentiella intäkter, planlägger kostnader, avsätter medel för investeringar samt för oförutsägbara kostnader. Detta ger verksamheten möjlighet att effektivt hantera sina finanser, samt som en hjälp för att hålla jämna steg med kapitalet och för framväxt.
Det första du bör göra är att skapa en budget. En budget ger dig nämligen goda förutsättningar för att kunna sätta upp realistiska sparmål.
Att ha kontroll över inkommande och utgående tillgångar är en central del hos verksamheter. Du kan även se ditt hushåll som ett företag, bara i en mindre skala. Genom att skapa en hushållsbudget får du möjligheten att få koll på din privatekonomi och lägga undan en del av ditt kapital till just sparande. Detta medför att du på sikt återfår kontrollen över oförutsägbara utgifter, kreditkorten kommer samla damm och summan som representerar sparande kommer öka. Allt detta kommer i sista ände även ha en positiv inverkan på kreditvärdigheten – ju högre summa du själv kan bidra med, desto bättre lånevillkor får du när du ansöker om finansiering från banker, låneinstitutioner m.fl. Avsaknad av kreditkort och skulder är en bonus (om inte till och med ett krav). Det handlar alltså om att du ska planera dina utgifter baserat på dina inkomster.
Hur sparar du pengar?
Det viktigaste när det kommer till sparande är att vara systematisk och utveckla bra vanor. Det är en fördel, och mest hållbart, att börja med små steg. I början kan du spara ihop mindre belopp och samtidigt släppa taget om sakerna du egentligen inte behöver. Du bör ha sparande i bakhuvudet så snart månadsinkomsten rullar in.
Men hur gör du egentligen för att spara pengar? En bra lösning kan vara att lägga undan en specifik summa pengar och överföra den till ett uppbesparingskonto varje månad. Att lägga undan pengar varje månad bör vara en del av månadsbudgeten. Det är dessutom fördelaktigt att ha ett syfte med uppbesparingen och ett datum när det uppsatta målet ska vara uppnått. Målet med uppbesparingen (till exempel drömresan eller bostadsköpet) är en bra morot när du ska spara pengar.
Hur sparar du mest effektivt?
Att se summan öka varje månad är den bästa formen för motivation för att fortsätta lägga undan pengar kontinuerligt.
I början av sparprocessen är det en bra idé att öppna ett separat uppbesparingskonto. Dessa har oftast en högre ränta jämfört med ett vanligt förbrukskonto, vilket gör det mer lukrativt att spara pengar där. Bankerna erbjuder även andra olika tjänster för sparande. Bland annat kan de genomföra en själv-besparing vid varje transaktion. Det innebär att banken rundar upp alla köp som görs med bankkortet och överför överskottet till ditt personliga uppbesparingskonto. Därmed sparar du pengar utan att du riktigt tänker över det och i slutändan kommer alla småbelopp utgöra en betydande summa. Du kan med fördel se till att du får uppsatt en automatiserad överföring av ett specifikt belopp, som automatiskt överförs så snart månadsinkomsten rullar in på bankkontot.
Nu har du introducerats för bara några få ändringar du själv kan företa gällande hanteringen av ditt kapital och förmodligen visar det sig att du ofta kan få medlen du behöver från hushållsbudgeten – oavsett vad det ska finansiera. Du bör börja smått för att efterföljande successivt kunna bygga på med ändringar allt efter som. Det handlar om att hitta balansen för att uppnå ett hållbart sparande som inte känns omöjligt eller överväldigande. Det kan ta tid att spara pengar och du kanske kan skörda frukten först efter månader eller år. Men sanningen är att det är precis så klyschigt som vi brukar säga: Rom byggdes inte på en dag.