Små enkla steg för att bli skuldfri snabbare

Innehållsförteckning

Share
Tweet
Share

Kreditskulden ökar mycket i Sverige, och många sitter med flera lån som de känner att de aldrig blir av med. Många har också hamnat i situationen där de lånar ännu mer pengar för att betala tillbaka gammal skuld, och därmed ökar skulden ännu mer över tiden.

Det är naturligtvis fördelaktigt att kunna låna pengar när du behöver det som mest och återbetala det över tid med månatliga avbetalningar. Men för att undvika att ta på dig mer skuld än du klarar av och se till att bli skuldfri snabbare har vi samlat flera tips nedan för att bli av med skulden snabbare och minska dina lånekostnader.

Metoder du kan använda för att bli skuldfri snabbare

Det finns flera metoder du kan använda dig av för att bli skuldfri snabbare. Men det finns två metoder som kanske är de mest vanliga när det handlar om att strama åt kraftigt på utgifterna för lån. Snöbollsmetoden är ett tillvägagångssätt som fokuserar på att bli av med små låneavtal först. En annan strategi för att bli av med en skuld snabbare är lavinmetoden. Detta tillvägagångssätt fokuserar på att minimera de totala räntekostnaderna genom att prioritera skuld med de högsta räntesatserna först.

Här kommer vi att gå igenom hur båda dessa metoder fungerar i praktiken:

Snöbollsmetoden

  • Lista alla skulder: Börja med att göra en lista över alla dina skulder, från minst till störst, oberoende av räntesats.

  • Prioritera den minsta skulden först: Börja att betala av den minsta skulden först, samtidigt som du fortsätter att betala minimum på de andra.

  • "Rulla" över betalningarna: När den minsta skulden är betald använder du samma belopp för att betala av lån nummer 2 på din lista. Detta skapar en växande "snöboll" av medel för att hantera större skuldposter.

Lavinmetoden

  • Lista skulderna enligt räntesats: Gör en lista över alla dina skulder, den här gången sorterade efter räntesats från högst till lägst.

  • Prioritera höga räntor: Börja att betala av skulden med den högsta räntesatsen först, samtidigt som du fortsätter att betala minimibeloppet på de andra.

  • Behåll beloppet: När du har betalat av skulden med högsta räntesats betalar du motsvarande belopp på lånet med lägre ränta.

Försök få refinansiering beviljad för att minska räntan

Om du har många lån med hög ränta är det mest fördelaktigt att ansöka om refinansiering antingen med eller utan säkerhet. Detta innebär helt enkelt att du samlar alla dina lån hos samma bank och i gengäld får du lägre ränta på dina lån.

För att denna metod ska fungera för att bli skuldfri snabbare är det viktigt att du försöker behålla mer eller mindre samma betalning som du gör idag. Att välja en längre återbetalningsperiod kommer bara att öka räntekostnaderna över tid.

Om du inte får refinansiering beviljad för osäkrad skuld på grund av betalningsanmärkningar eller för låg inkomst kan det vara ett alternativ att ansöka med en medsökande eller försöka ansöka med säkerhet i bostaden. Då får du all skuld sammanfogad med bolånet och kan njuta av låg ränta för att bli snabbare av med konsumtionskrediten.

Prioritera att betala av lånen före konsumtion

En av de enklaste metoderna för att skaffa mer pengar för att bli av med en skuld är att gå igenom ekonomin för att hitta möjligheter att spara pengar i vardagen. Det är viktigt att du sätter en budget för konsumtionen och ser över onödiga utgifter som du betalar varje månad. Kanske finns det prenumerationer du inte längre behöver eller andra tjänster du betalar för som inte är nödvändiga.

När det gäller mat- och dagligvarukonsumtion kan du försöka utnyttja erbjudanden i dagligvarubutiker och planera storköp istället för sporadiska köp. Chanserna är stora att spara flera tusen kronor genom att planera inköp, och pengarna du sparar kan du istället använda för att bli av med din skuld.

Sälj saker du inte behöver

De flesta av oss har skåp, byråer och garage fulla med saker som vi inte behöver. Men kanske är det saker som andra kan vara villiga att betala pengar för? Gå igenom saker som är undanstoppade i hemmet, och lägg sedan ut dem på Blocket eller andra nätmarknader för att få lite extra inkomster.

Den här metoden att skaffa mer pengar för att betala av skulder tar naturligtvis lite tid, men kan vara mycket lönsam. Kom ihåg att det finns många här i landet som säljer begagnade föremål på nätet som ett heltidsjobb.

Slutsats

Att bli av med skulder snabbare kan vara enklare än du tror när du väl börjar vidta åtgärder i vardagen för att spara pengar. Det viktigaste är att gå igenom låneavtalen först för att se om du kan sänka räntorna på lånen. Därefter kan du prova några av metoderna ovan för att öka betalningarna varje månad. Detta kräver lite arbete från din sida att bättre planera ekonomin i vardagen och hitta lösningar på hur du ska skaffa mer pengar för att betala av lånen utan att detta ska påverka livskvaliteten alltför mycket.

Författare :
Emil Kjær
Emil Kjær
General Manager

Emil använder sin expertis för att göra skillnad i finanssektorn. Han är utbildad på Syddansk Universitet och har varit General Manager på Intelligent Banker sedan 2013. Han har i sitt arbete hjälpt över 100 000 svenskar med deras finansiella behov.

Relaterade artiklar

8 mars 2024
Vad banker vet om dig
Upptäck vilken information som banker samlar in om dig och hur din kreditvärdighet används för att forma dina finansiella möjligheter och ta beslut för om du sk
Läs mer
29 januari 2024
Guide till UC - Allt du behöver veta
Lär dig mer om vad UC är och hur det fungerar. Få information om din UC-score och hur den påverkar dig. Hitta långivarna som erbjuder UC-fria lån redan idag.
Läs mer
1 januari 2024
Hitta den perfekta budgetformen för dig!
Enkelt sparande – Lär dig hur du tar kontrollen över din privatekonomi med hjälp av vår guide med de fem mest effektiva budgeteringsmetoderna för dig!
Läs mer
Copyright © 2024 Moneezy - All Rights Reserved