Vad banker vet om dig

Share
Tweet
Share

När vi interagerar med banker och andra finansiella institutioner lämnar vi ofta ett digitalt fotspår efter oss utan att tänka på det. Som mycket annat på internet kan denna spårning verka osynlig för oss som individer, men för banker är den som en bokhylla av information som används för att bedöma vår kreditvärdighet och ta beslut om våra finansiella framtid.

I denna artikel ska vi titta närmare på vilken information som banker samlar in om oss som privatpersoner och hur denna data används för att beräkna kreditbetyg. 

Informationen som banker samlar in om dig

Banker samlar in en mängd olika data om oss för att bedöma vår kreditvärdighet. Detta inkluderar:

  • Personlig information: Detta omfattar saker som ditt namn, adress, telefonnummer, personnummer och andra identifierande detaljer.

  • Ekonomisk information: Banker samlar in information om din inkomst, anställning, skulder och tillgångar för att bedöma din förmåga att återbetala lån och andra kreditprodukter.

  • Betalningshistorik: Din betalningshistorik på tidigare lån, skulder och kreditkort är en viktig faktor för att bedöma din kreditvärdighet. Banker tittar på om du betalar dina räkningar i tid och om du har några tidigare betalningsproblem.

  • Kreditanvändning: Hur du använder dina kreditkort och andra kreditprodukter påverkar också din kreditvärdighet. Banker tittar på hur du utnyttjar din kredit, vilket är förhållandet mellan din totala tillgängliga kredit och hur mycket kredit som du har använt. 

Varför banker samlar in din information

Informationen som banker samlar in om dig används för att beräkna din kreditvärdighet, även känt som ditt kreditbetyg eller kreditpoäng. Ditt kreditbetyg är avgörande när du ska ta lån, hyra en lägenhet, ansöka om kreditkort och andra finansiella saker. När du till exempel ansöker om ett lån så ser banken eller långivaren över din kreditvärdighet för att se hur sannolikt det är att du kommer att kunna betala tillbaka lånet. En dålig kreditvärdighet innebär att det är svårare att ta lån eller få ett bra lånevillkor. 

Olika saker bedömer din kreditvärdighet, såsom din betalningshistorik och om du har försenade betalningar eller inkassokrav, kreditutnyttjandegrad, ålder på kreditkonton och nya kreditförfrågningar. Allt detta vägs samman för att beräkna ditt kreditbetyg. Din betalningshistorik och kreditutnyttjandegrad väger oftast tyngst och har störst inverkan på ditt kreditbetyg. 

Hur du kan få bättre översikt över din kreditvärdighet

Det är viktigt att ha bra överseende med sin kreditrapport och bankdata. Du bör se över det regelbundet för att säkerställa att informationen som samlas in är korrekt och att din kreditvärdighet inte påverkas negativt av felaktig information. Här är några steg du kan ta för att få bättre koll på din kreditrapport och bankdata:

  • Få en kopia av din kreditrapport: Du kan be om att få en kopia av din kreditrapport från en kreditbyrå, till exempel Upplysningscentralen (UC). Hur ofta du kan göra det, hur länge du kan se din kreditvärdighet och om det innebär en liten kostnad, det beror på kreditbyrån. Ta emot och granska din kreditrapport för att kontrollera att all information är korrekt.

  • Bevaka din kreditvärdering: Det finns flera tjänster som erbjuder övervakning av kreditvärderingar och varnar dig om det inträffar förändringar i din kreditrapport. Detta kan hjälpa dig att upptäcka eventuella identitetsstölder eller andra problem i ett tidigt skede.

  • Kontrollera dina bankutdrag: Om du vet med dig att du brukar göra bankutdrag regelbundet, se då igenom dem för att se till att alla transaktioner är korrekta och att det inte finns några oväntade avgifter eller aktiviteter.

  • Kontakta kreditbyråer vid felaktigheter: Om du upptäcker felaktigheter i din kreditrapport eller bankdata bör du omedelbart kontakta de berörda kreditbyråerna eller bankerna för att korrigera informationen.

  • Förbättra din kreditvärdighet: När du har fått en bättre överblick över din kreditvärdighet, då kan du ta steget till att förbättra den om den är i dåligt skick. Planera din ekonomi, se till att betala räkningar i tid och se upp med att ta fler lån än du kan betala av. 

Att övervaka din kreditrapport och bankdata regelbundet är ett viktigt steg för att säkerställa att din kreditvärdighet är korrekt och att du får tillgång till de bästa kreditvillkoren. Genom att vara medveten om vilken information som banker samlar in om dig och hur den används kan du ta kontroll över din ekonomi och förbättra din finansiella hälsa på lång sikt.

Varje gång du ska ta ett finansiellt steg som involverar en bank så kommer de att vilja ta en titt på din kreditvärdering och information om dig. Så se alltid till att du känner till din egen information innan du tar ett stort finansiellt beslut.

Författare :
Emil Kjær
Emil Kjær
General Manager

Emil använder sin expertis för att göra skillnad i finanssektorn. Han är utbildad på Syddansk Universitet och har varit General Manager på Intelligent Banker sedan 2013. Han har i sitt arbete hjälpt över 100 000 svenskar med deras finansiella behov.

Relaterade artiklar

29 januari 2024
Guide till UC - Allt du behöver veta
Lär dig mer om vad UC är och hur det fungerar. Få information om din UC-score och hur den påverkar dig. Hitta långivarna som erbjuder UC-fria lån redan idag.
Läs mer
22 januari 2024
Allt du behöver veta om Creditsafe
Ta reda på vad Creditsafe gör och hur deras kreditupplysning påverkar dig när du lånar pengar. Få information om låneförmedlare som använder sig av Creditsafe.
Läs mer
15 januari 2024
Allt du behöver veta om Bisnode (Dun & Bradstreet)
Upptäck Bisnode för kreditupplysning och scoring. Utforska långivare som använder Bisnode vid lån. Dessutom, såhär kan du se ditt kreditbetyg helt gratis.
Läs mer
Copyright © 2024 Moneezy - All Rights Reserved