Allt du behöver veta om Bisnode (Dun & Bradstreet)

Innehållsförteckning

Share
Tweet
Share

Vad är Bisnode och vad gör de för något?

Bisnode, som 2021 blev uppköpta av Dun & Bradstreet, är en verksamhet som är specialiserade på att tillhandahålla data och analyslösningar för företag och organisationer. De samlar in och hanterar olika typer av data, inklusive affärsinformation, kreditinformation och marknadsinformation, för att hjälpa sina kunder att fatta informerade beslut och optimera sina verksamheter.

Företag använder också Bisnode för att göra kreditupplysningar på nya potentiella kunder som till exempel önskar att låna pengar, teckna ett abonnemang eller signera avtal för en hyreslägenhet. De använder då informationen från Bisnode för att se kundens betalningsförmåga innan de beslutar sig för att ingå ett avtal eller ej.

Här är några av de huvudsakliga tjänsterna och aktiviteterna som Bisnode erbjuder:

 • Kreditinformation: Bisnode samlar in och tillhandahåller kreditinformation om företag och privatpersoner i hela Norden. Denna information hjälper företag att bedöma kreditvärdighet och risk när de gör affärer och ger kredit till kunder.

 • Marknadsinformation: Bisnode erbjuder marknadsinformation och analyser för att hjälpa företag att förstå sina marknader, konkurrenter och kunder bättre. Detta inkluderar målgruppsanalys, marknadssegmentering och marknadsundersökningar.

 • Datahantering och datakvalitet: Företaget hjälper sina kunder att hantera och förbättra kvaliteten på sina data. Detta är viktigt för att säkerställa att företag har tillförlitlig och aktuell information att arbeta med.

 • Riskhantering: Bisnode erbjuder lösningar för att hjälpa företag att hantera olika typer av risker, inklusive kreditrisker och affärsrisker.

 • Beslutsstöd: Genom att använda data och analyser hjälper Bisnode sina kunder att fatta bättre och mer informerade beslut inom olika områden av sina verksamheter.

Bisnode har verksamheter i flera länder och samarbetar med olika branscher, inklusive bank- och finanssektorn, detaljhandeln, hälso- och sjukvårdssektorn, och många andra.

Bisnodes tjänster är utformade för att hjälpa företag att minska risker, öka effektiviteten och driva tillväxt genom att använda data och analys som en central komponent i sina affärsbeslut.

Bisnodes roll i lånprocessen

För dig som låntagare är det mer intressant att veta vad Bisnode har för roll i lånprocessen och hur du kan komma i kontakt med dem. De tillhandahåller nämligen kreditinformation och data som hjälper långivare att bedöma kreditvärdigheten hos potentiella låntagare. Många långivare brukar använda kreditupplysningsföretag för att göra en bedömning över potentiella nya låntagare och baserat på den kreditinformation som de får kan de välja att bevilja eller neka ett lån.

Bisnode samlar in information om individer, för att sedan dela den med de som önskar få en upplysning om en person eller ett företag. Dock kan inte vem som helst begära denna information.

Bisnodes kunder måste ha ett legitimt behov för att beställa en kreditupplysning på dig som privatperson. Detta kan innefatta att de är i behov av en ekonomisk riskbedömning på grund av att du ska ingå ett kreditavtal, kreditköp eller kunna betala bostadshyra.

Varför långivare använder Bisnodes tjänst

Kreditbedömning

Långivare använder kreditinformation som insamlas och lagras av Bisnode för att bedöma kreditvärdigheten hos individer och företag som ansöker om lån. Informationen inkluderar uppgifter om tidigare kreditbetalningar, skulder, kreditbetyg och andra finansiella historik. Denna information hjälper långivare att avgöra om du, och andra potentiella låntagare, är en säker och pålitlig kund.

Scoring

Informationen som Bisnode har samlat in kommer mynna ut i en score, eller poäng. Som låntagare, är din kreditscore ditt personliga betyg när det kommer till kreditvärdighet. Denna använder många företag som en måttstock när de värderar din framtida betalningsförmåga.

Riskbedömning

Genom att använda Bisnodes data och analyser kan långivare bättre förstå och bedöma kreditrisker. Detta hjälper dem att bestämma hur stora lånebelopp de kan erbjuda och under vilka lånevillkor, inklusive räntor och återbetalningstider.

Bedrägeribekämpning

Bisnode kan hjälpa långivare att upptäcka potentiella bedrägerier genom att övervaka och analysera kreditansökningar och transaktioner för att identifiera oegentligheter.

Marknadssegmentering

Bisnodes data kan hjälpa långivare att identifiera och rikta sig till specifika målgrupper baserat på deras kreditprofil och ekonomiska beteende.

Beslutsstöd

Långivare kan använda Bisnodes data och analysverktyg för att fatta beslut om att bevilja eller neka lån och att fastställa lånevillkor.

Det är viktigt att notera att Bisnode fungerar som en tredje part som samlar in och tillhandahåller kreditinformation till långivare, och långivarna använder denna information som en av flera faktorer vid lånebeslut.

Slutligen fattar långivaren beslutet om att godkänna eller avslå en låneansökan och fastställer lånevillkoren baserat på en helhetsbedömning som inkluderar Bisnodes data, men också andra faktorer som inkomst, syfte med lånet och kreditpolicyer.

Data som påverkar lånet

Vilken data är det som ingår i en kreditrapport från Bisnode? Nedan följer flera viktiga aspekter som ligger till grund för kreditupplysningen:

 • Personuppgifter såsom namn, adress och personnummer

 • Civilstånd

 • Inkomst (hämtas från SPAR och Skatteverket)

 • Fastställd skuld/betalningsanmärkning och obetald skuld/skuldsaldo samt skuldsanering (hämtas in från Kronofogden)

 • Uppgifter om förvaltarskap och eventuella konkurser

 • Fastighetsuppgifter

 • Uppgifter om tidigare utlämnad upplysning hos Bisnode

 • Eventuella beviljade krediter

 • Ditt konsumentscore, vilket är din kreditvärdighet och sannolikheten till att du hamnar i obestånd

Uppgifter om privatpersoner lagras i tre år från den dag då de först registrerades eller beslutades hos den offentliga källan. När det kommer till skulder hos Kronofogden lagras uppgifterna i ett år. Skuldsaneringsuppgifter lagras däremot i fem år. Om någon gör en kreditupplysning på dig hos Bisnode kommer detta att synas under ett års tid från att upplysningen gjordes.

Exempel på långivare som använder Bisnode

De tre stora kreditföretagen i Sverige är Bisnode (Dun & Bradstreet), UC (Upplysningscentralen) och Creditsafe. Olika långivare samarbetar med olika företag och här nedan har vi samlat några långivare som använder sig av Bisnode när de granskar sina potentiella kunder:

Tips

Har du ett svenskt personnummer kan du göra en gratis kreditupplysning på dig själv hos Bisnode utan att det påverkar din kreditvärdighet. Då kan du se din nuvarande kreditpoäng och vilka uppgifter som ligger till grund för din kreditupplysning. Om du registrerar dig kan du även få meddelanden när din poäng höjs eller sänks, så att du kan ha bättre koll på din status. Du kan även se om någon har gjort en kreditupplysning på dig hos Bisnode i deras historik.

Författare :
Emil Kjær
Emil Kjær
General Manager

Emil använder sin expertis för att göra skillnad i finanssektorn. Han är utbildad på Syddansk Universitet och har varit General Manager på Intelligent Banker sedan 2013. Han har i sitt arbete hjälpt över 100 000 svenskar med deras finansiella behov.

Copyright © 2024 Moneezy - All Rights Reserved