Allt du behöver veta om Creditsafe

Share
Tweet
Share

Vilka är Creditsafe och vad gör de?

Du har säkert hört talas om begreppet kreditvärdering och kanske har du även fått ett meddelande av ett kreditupplysningsföretag att någon begärt en kreditupplysning på dig. Creditsafe är ett sådant kreditföretag, som också är en nyckelspelare på området.

Creditsafe grundades 1997 och har sedan dess vuxit till att bli en av världens största leverantörer av företagskreditinformation. De har gjort sig kända för sin omfattande databas och höga standard för datakvalitet. Creditsafe erbjuder ett brett utbud av tjänster och produkter som är utformade för att möta olika affärsbehov, både inom B2B och B2C.

Här är några av de centrala tjänsterna som Creditsafe tillhandahåller:

 • Personupplysning: Creditsafe tillhandahåller komplett kreditupplysningsinformation om din ekonomiska situation. Baserat på denna information ger de dig en risknivå. Denna information kan företag och organisationer köpa av Creditsafe. Kreditupplysningar kan göras på samtliga privatpersoner över 15 år som är folkbokförda i Sverige.

 • Företagsupplysning: Creditsafes omfattande upplysningar på företag ger detaljerad information om ett företags kreditvärdighet. Dessa rapporter inkluderar kreditbetyg, betalningsanmärkningar, ägarstruktur och annan relevant affärsinformation.

 • Kreditövervakning: Creditsafe erbjuder en övervakningstjänst som håller sina användare informerade om förändringar i kreditinformationen för företag som de är intresserade av. Detta gör det möjligt för företag att snabbt reagera på eventuella förändringar och minimera risker.

 • Internationell täckning: Creditsafe har en global närvaro och erbjuder information om företag från olika länder. Detta gör det till ett kraftfullt verktyg för företag som är involverade i internationell handel och affärsverksamhet.

Creditsafes tjänster har en direkt påverkan på hur företag fattar sina affärsbeslut. Genom att tillhandahålla snabb och tillförlitlig kreditinformation kan de bland annat hjälpa företag med att minimera risker, speciellt när det kommer till låneverksamheter. Genom att ha aktuell information om en potentiell affärspartners eller kunders kreditvärdighet kan företag identifiera och minimera risker för uteblivna betalningar och andra ekonomiska utmaningar.

Företag kan använda Creditsafes kreditbetyg och rapporter för att fatta informerade beslut om att bevilja kredit eller att sätta kreditgränser. Detta är avgörande för att upprätthålla en sund kassaflödeshantering. Creditsafe ger också insikt i nya affärsmöjligheter genom att erbjuda information om potentiella samarbetspartners och kunder. Detta underlättar expansion och tillväxt för företag som söker nya marknader och affärsmöjligheter.

Hur Creditsafe påverkar dig som privatperson

Även om Creditsafe primärt inriktar sig på företag och organisationer, påverkar deras tjänster även dig som privatperson indirekt. Om du ansöker om finansiering för personliga projekt, såsom att köpa en bostad eller en bil, kan långivare använda Creditsafe för att bedöma kreditvärdigheten och fatta beslut gällande beviljande av lån. Även hyresvärdar har möjligheten att använda Creditsafe för att ta reda på din kreditvärdighet när de tar beslut om att godkänna en hyresansökan eller ej. Denna tjänst kan även påverka dina försäkringar, eftersom försäkringsbolag också använder sig av Creditsafe för att bedöma kreditvärdigheten innan de skapar en individtillpassad försäkringspremie.

Om du är orolig för att någon du inte vill ska göra en kreditkontroll på dig kan du vara lugn. Vem som helst kan inte göra detta, utan det måste finnas ett legitimt behov. Med detta menas att den som begär en upplysning på dig är på väg att ingå ett kreditavtal med dig eller har en annan anledning att göra en finansiell riskbedömning. Du kommer också att bli kontaktad av Creditsafe om någon gör en upplysning på dig, där de meddelar vem som gjort det och vilken information vidkommande fått ta del av.

Information Creditsafe samlar in

För att göra en riskbedömning på dig som privatperson måste Creditsafe ha information att utgå ifrån. Denna information hämtas bland annat från Kronofogden, Skatteverket och SPAR, och den inkluderar:

 • Dina inkomstuppgifter (senaste inkomstuppgifterna tre år tillbaka)

 • Nya och historiska betalningsanmärkningar

 • Skulder hos Kronofogden

 • Eventuella bolagsengagemang

 • Tillgångar såsom fastighetsinnehav

 • Personinformation (namn, personnummer, civilstånd, nuvarande och tidigare adresser

Därefter görs en riskbedömning av din framtida betalningsförmåga och det resulterar i en poäng på en skala från 1 till 100.

Creditsafe och låneansökan

Som tidigare nämnt använder sig en del långivare av Creditsafe i samband med att du ansöker om ett lån. Creditsafe tillhandahåller nämligen omfattande information om företags- och privatkunders kreditvärdighet, vilket kan påverka om lånet beviljas eller ej. Detta är viktigt att veta och därför tar vi nu en närmare titt på hur processen går till:

 • Låneansökningar och kreditupplysningar: När du ansöker om ett lån gör långivaren vanligtvis en kreditupplysning på dig för att bedöma din kreditvärdighet. Creditsafe är ofta en av de kreditupplysningsföretag som används för att hämta relevant information om din ekonomiska historik och återbetalningsvanor.

 • Låneansökan och godkännande: Långivare använder data från Creditsafe för att fatta beslut om att godkänna eller avslå låneansökningar. En positiv kreditupplysning från Creditsafe ökar dina chanser att få lånet beviljat, medan en negativ rapport kan leda till avslag.

 • Kreditbetyg och räntor: I ansökan kommer långivaren se all tillgänglig information om dig samt ditt kreditbetyg. Kreditbetyget beräknas utifrån informationen som finns registrerad i personupplysningen. Ett högt kreditbetyg indikerar god kreditvärdighet och kan medföra lägre räntor och bättre lånevillkor. Å andra sidan kan ett lågt kreditbetyg resultera i högre räntor och mindre fördelaktiga villkor.

 • Kreditgränser: För dig som beviljats ett kreditkort eller ett lån kan Creditsafe användas för att fastställa kreditgränser. Detta innebär den maximala summa pengar du kan låna eller spendera baserat på din kreditvärdighet.

Långivare som samarbetar med Creditsafe

Här nedan har vi sammanställt en lista med långivare som använder sig av Creditsafe när de gör kreditupplysningar.

Långivare som använder Creditsafe för kreditupplysning:

För dig som ska ansöka om ett lån eller som bara vill hantera din privatekonomi på ett klokt sätt är det viktigt att ha en förståelse för Creditsafe och deras roll i kreditvärderingsprocessen. Genom att vara medveten om hur Creditsafe påverkar långivningsbeslut kan du göra informerade val som gynnar din ekonomiska framtid. Låt Creditsafe vara en resurs för att förbättra din kreditvärdighet och öppna dörrar till förmånliga lånevillkor och möjligheter.

Är du nyfiken kan du be om en kreditupplysning på dig själv via Creditsafe gratis här. Du loggar in med BankID och kan sedan se vad de har registrerat på dig i sin kreditupplysning.

Författare :
Emil Kjær
Emil Kjær
General Manager

Emil använder sin expertis för att göra skillnad i finanssektorn. Han är utbildad på Syddansk Universitet och har varit General Manager på Intelligent Banker sedan 2013. Han har i sitt arbete hjälpt över 100 000 svenskar med deras finansiella behov.

Copyright © 2024 Moneezy - All Rights Reserved