Innehållsförteckning
Hushåll i Sverige spenderar i genomsnitt ungefär 14% av alla utgifter på mat och dryck. Flera studier har gjorts för att se hur mycket svensken spenderar i snitt per månad på livsmedel, och resultaten brukar landa på mellan 3 900 kr och 4 600 kronor per månad.
Familjer bestående av två vuxna och två barn brukar spendera över 10 000 kronor på livsmedel varje månad. Lägg därtill utgifterna för dyr specialkost för diverse allergier och intoleranser.
Nog sagt, vi spenderar mycket pengar på mat.
Men det behöver inte vara en lika stor utgift som många tror. Med rätt strategi och planering kan du spara flera hundralappar i månaden. Nu är det dags att bryta gamla vanor och börja spara pengar – utan att kompromissa med vare sig dina smaklökar eller bekvämlighet!
1. Handla efter säsong
Köp frukt och grönsaker som är ”i säsong”. Jämför priset på blåbär under sommarmånaderna med vinterhalvåret och du kommer få en smärre chock! Kort och gott är det billigare att köpa frukt och grönt när de är i säsong. När tillgången på råvaror ökar, så sänks också priset.
Exempelvis brukar kål, lök och brysselkål vara som billigast under vinterhalvåret. På sommaren är aprikos, päron och meloner som billigast.
2. Skippa snabbmaten
Att laga mat är billigare än att köpa färdigmat. Att köpa pastasås, korv, pulvermos och färdiga såser är oerhört skönt – men allt annat än ekonomiskt.
Genom att laga såser, soppor, potatismos och grytor med egna ingredienser, så kan du spara många kronor per måltid. Färdiga piroger, pizzor och sallader ska vi inte ens prata om!
Om du inte gillar att laga mat rekommenderar vi grytor och soppor. Det finns tusentals goda och nyttiga recept där du i princip bara slänger ner ingredienserna i grytan och låter det koka. Hur enkelt och billigt som helst!
Även om du är en student med en pressad budget behöver du inte överleva på nudlar och bönor. Det finns tonvis med recept som både är billiga, nyttiga och enkla att göra.
Gör din plånbok en tjänst och börja laga mat själv.
3. Undvik matsvinn
Enligt Livsmedelsverket slänger varje hushåll i Sverige ungefär 33 kg mat per år och person. Naturvårdsverket menar på att det är upp mot 56 kg matsvinn per person varje år!
Oavsett vem som har rätt kvarstår faktum: vi kastar bort alltför mycket mat! Det är inte bara dåligt för miljön, men är också katastrofalt för plånboken.
Ett matsvinn på 15 kilo motsvarar mellan 30 och 35 måltider. Föreställ dig hur många måltider du kastar ner i soptunnan varje år.
För att undvika matsvinn kan du börja frysa in mer mat, spara matrester och ta med matlådor till jobbet.
4. Utnyttja rabatter och erbjudanden
ICA och Coop har hela tiden rabatter på olika råvaror och segment, ta till vara på dem!
Att spara in tio kronor på en köttbit kan låta banalt, men om du regelbundet handlar på rabatt kan summan du sparar varje år bli stor. Kasta inte bort reklambladen som matvarubutikerna lägger i brevinkastet, ibland kan du göra riktiga fynd!
5. Gör en budget
Att göra en budget är A och O när det kommer till allt som har med pengar att göra.
För att kunna spara pengar och optimera din ekonomi är det viktigt att ha koll på hur mycket och var du spenderar dina pengar.
Börja med att räkna ut hur mycket pengar du lägger på livsmedel. Med största sannolikhet spenderar du mer än du tror. Skapa sedan en matbudget som du följer till punkt och pricka.
Här kan du läsa om hur du lägger upp en budget som ett proffs.
6. Handla inte på impuls – gör en inköpslista
Du står vid kassan och det är en lång kö. Magen kurrar och du är uttråkad. Till höger om kassorna finns glass, läsk och tabletter. Till vänster om kassan finns choklad, godis och chips. Tiden tickar, du väntar i kön och magen börjar skrika efter mat.
I den situationen är det nästan omöjligt att inte lägga ner en Snickers eller Marabou i varukorgen. Dessa produkter är givetvis strategiskt placerade just för att du ska impulsköpa dem.
Impulsköp brukar resultera i en mindre plånbok och ett dåligt samvete.
Därför bör du:
Aldrig handla när du är hungrig
Aldrig handla när du är törstig
Alltid ha en inköpslista med dig och inte köpa saker som du inte skrivit ner
7. Välj billiga märken
Matvarubutikers egna märken är oftast mycket billigare än andra märken. Det gäller framförallt när du köper basvaror såsom ris eller bönor.
I de flesta fall är det knappt några eller inga skillnader mellan de billigare märkena och premiummärkena.
I majoriteten av fallen finns det ingen anledning att välja ett dyrare märke. Oftast grundar vi det beslutet på att vi tror att det är bättre bara för att priset är högre.
8. Handla i stora mataffärer
Stora mataffärer har i regel lägre priser än små matbutiker. Även om de tillhör samma kedja, så kan produkterna vara billigare i den större affären.
Det är främst för att de större butikerna köper in större mängder produkter, vilket ger dem ett bättre inköpspris och därmed kan sätta lägre prislappar.
Det är lätt hänt att man springer ner till kiosken på hörnet för att köpa mjölk och bröd istället för att gå till den stora matbutiken lite längre bort. Bekvämt, men inte ekonomiskt.
Gå istället till de större mataffärerna, allra främst när du ska storhandla. Din plånbok kommer att tacka dig!
9. Frys allt som kan frysas
Bröd, grönsaker, kött och såser – det är få saker som inte kan frysas in.
Frysta råvaror håller mycket längre än de som förvaras i kylskåpet. Exempelvis kan köttfärs hålla i 2-3 månader och grönsaker i upp till 12 månader. Hur många dagar håller de råvarorna i kylskåpet innan de måste kastas? Inte många.
Planera dina måltider och frys allt du kan för att undvika matsvinn.
10. Gör en veckomeny
För att knyta ihop säcken och ro båten i land, så är det sista tipset att göra ett matschema för hela veckan. Om du tycker att det här tipset låter bekant, så kanske du känner igen det från vår artikel om hur du kan spara pengar i vardagen. Det är ett oerhört effektivt knep för att sänka matkostnaderna.
Genom att göra ett matschema inför veckan vet du:
Exakt vad som behöver handlas
Ungefär hur mycket veckans livsmedel kommer att kosta
Vad som ska in och ut ur frysen
Med en veckomeny kan du lättare följa din matbudget och din inköpslista skrivs nästan av sig själv. Allt blir så mycket enklare när det finns en plan och när du vet vad som ska göras och köpas. Det minskar också risken för impulsköp och matsvinn.