Aktiemarknaden: tips för nybörjare

Share
Tweet
Share
Författare Emil Kjær
8 minuters lästid
26 jan. 2024

Att investera i aktier och fonder fortsätter växa i popularitet. Enligt en rapport från Statistikmyndigheten (SCB), publicerad i december 2021, uppgick aktieförmögenheten till 13 482 miljarder kronor för börsnoterade aktier på svensk marknadsplats. Det svarade till en ökning från juni månad med 1 832 miljarder kronor. Dock visade en rapport från juni 2022 att första halvan av år 2022 resulterade i ett fall i aktieförmögenheten med 31% jämfört med siffrorna från december 2021. I slutet av juni 2022 var det inom hushållssektorn 1,15 miljoner aktieägare med aktieinnehav på svenska marknadsplatser. 

Kanske går du i tankarna att investera på börsen och tillsluta dig till landets alla aktieägare. I den här artikeln genomgår vi nyttig information och ger dig råd gällande just aktieinvestering. 

1. Var påläst och håll dig uppdaterad

Du har säkert hört om personer som har gjort storvinster på börsen, likväl som att du förmodligen har hört talas om personer som har gått med förlust. Det kan vara allt från bekanta till större företag som antingen har tjänat eller förlorat på sina investeringar. Med andra ord finns det alltid en risk med att investera på börsen. Aktiemarknaden är dynamisk och det är en av de mer högrisktagande investeringsmetoderna. 

Med risktagandet i bakhuvudet är det därför helt centralt att du läser på och sätter dig in i processen. Det första du bör ha koll på är att veta skillnaden mellan aktier, fonder och ETF (Exchange-Traded Fund). Det är helt essentiellt eftersom det hjälper dig att fatta ett beslut gällande den mest optimala investeringsformen för just dig.

Gemensamt för aktier, fonder och ETF är att de alla är finansiella instrument som kan bidra till att du går med vinst på börsen. Men det finns såklart även skillnader dem emellan.

Här kommer en kort översikt: 


  • Aktier: en aktie är kort och gott en andel i ett specifikt företag. Det motsvarar en andel i ett aktiebolag och du som aktieägare blir, tillsammans med andra aktieägare, delägare i företaget i fråga. 

  • Fonder: en fond är en form för investering där du investerar i en så kallad portfölj. Portföljen i sin tur innehåller en rad olika värdepapper (aktier, obligationer, statspapper etc.). Fonden sköts av ett fondbolag och det är fondförvaltare som tar hand om och administrerar den. 

  • ETF (Exchange-Traded Fund):ETF är en engelsk förkortning för en så kallad börshandlad fond. Det är en samling tillgångar, såsom aktier, obligationer, index och råvaror. ETF handlas i realtid på börsen, likt aktier. Detta är i skillnad mot fonder där handeln stänger i slutet av dagen och en fondaffär kan ta upp till några dagar att genomföra. 

När det kommer till att investera i aktier är processen ganska simpel: när du köper en aktie på börsen ger det dig äganderätten till en del av bolagets aktiekapital. Ju mer lönsamt företaget blir, desto mer kommer aktiekursen öka – det är även denna ökning som bidrar till att du kan gå med vinst. 

När du har koll på skillnaden mellan aktier, fonder och ETF blir nästa steg att vidare fördjupa dig på området. Det kan vara allt från riktmärken och historien bakom olika företag, till vilka transaktionstyper du kan göra på börsen. Här är några förslag på källor du kan använda dig av: 

  • Aktieböcker och böcker om ekonomi – det finns ett brett utbud både för dig som är nybörjare och för den med större erfarenhet (till exempel ”Vägen till din första miljon”, ”Rich Dad, Poor Dad: Vägen till ekonomisk framgång” och ”Investeraren: allt du behöver veta om finansmarknaden”).

  • Gratis aktieskolor på nätet eller deltag i en fysisk eller online aktieutbildning. 

  • Kontakta din bank för personlig rådgivning och information.

2. Skapa en budget

När du börjar närma dig att vara redo att investera på börsen är det nödvändigt att skapa en investeringsbudget. En budget tar utgångspunkt i din ekonomiska situation och säkrar att du inte lockas till att investera mer pengar än du faktisk har till rådighet. Glöm inte att oavsett vilken erfarenhet och kunskap du har, garanterar investeringar på börsen inte en vinst.

Men hur ska du få pengarna till investeringsbudgeten? En börsinvestering bör komma från ett överskott i din vardagliga månadsbudget. Beroende på hur stort belopp du har till rådighet till sparande varje månad kan du välja att ta hela eller delar av den summan och investera på börsen. Eftersom du inte är garanterad att gå med vinst är det viktigt att en börsinvestering inte påverkar din ekonomiska balans i för stor grad. 

Vi rekommenderar inte att du ansöker om ett lån för att få ett belopp att kunna investera. Det är riskabelt att ansöka om ett online lån med ett investeringssyfte. Om ett lån ska ha en positiv effekt i det här tillfället kräver det att månadsräntan är lägre än den genomsnittliga avkastningen på börsen – detta är inget du själv kan styra och det är svårt att förutse. Vi rekommenderar som tidigare nämnt inte heller att du skjuter upp betalningen av nödvändiga utgifter för att skapa ett investeringskapital. Återigen finns det en betydlig risk att förlora pengar. 

3. Välj rätt marknadsplats eller handelsplattform

Låt oss börja med att reda ut vad skillnaden mellan en marknadsplats och en handelsplattform är: 

Marknadsplats:

En marknadsplats är i vardagligt tal det samma som börsen. I Sverige finns det två reglerade börser: 

  • OMX Nordic Exchange Stockholm: en nordisk börs med en svensk lista som går under namnet Stockholmsbörsen. 

  • NGM Equity: den här börsen drivs av Nordic Growth Market. Den är mindre än Stockholmsbörsen. 

Handelsplattform:

En handelsplattform är en mer inofficiell och mer fri handelsmarknad jämfört med de två marknadsplatserna. Precis som att det är viktigt att du väljer en passande investeringsform, så är det även viktigt att du efterföljande väljer en passande handelsplattform. Här är några av de viktigaste funktionerna som en effektiv handelsplattform bör ha:

  • Exekveringshastigheten. Finansmarknaden är väldigt dynamisk vilket innebär att du ofta måste fatta snabba beslut. Därför är det viktigt din handelsplattform rullar på problemfritt. 

  • Rörlighet. För att inte missa tillfällen behöver du en handelsplattform som är kompatibel med så många enheter som möjligt: telefon, surfplatta, dator etc. Härmed kan du nämligen göra transaktioner ”när som helst var som helst” med hjälp av enheten som finns till hands.

  • Användarvänlighet. Som investerare måste du ha möjlighet att använda plattformen på ett enkelt sätt, utan att behöva gå igenom tidskrävande utbildningar. Ju mer intuitiv handelsplattformen är, desto lättare blir det för dig att dra nytta av möjligheterna.

  • Säkerhet. Sist men inte minst måste plattformen såklart vara säker. Hög säkerhet är viktigt för att dina uppgifter och ditt kapital inte ska hamna i fel händer i händelse av bedrägeri.

Tre svenska företag som driver handelsplattformar: 

  1. Spotlight Stock Market, fd Aktietorget (Spotlight SE) 

  2. Nasdaq OMX Stockholm AB (First North) 

  3. Nordic Growth Market NGM AB (Nordic MTF) 

4. Utgå från din riskprofil när du utformar en investeringsstrategi

Vad menas med risk när vi pratar om investering? Investeringsmetoder brukar indelas i låg risk, medelhög risk och hög risk. En låg risk investering har typiskt små kurssvängningar och därmed en lägre risk för förlust. Det betyder att du är mer säker med en låg risk, samtidigt med att du har en lägre avkastningspotential. En hög risk investering ger större avkastning men de kan även variera kraftigt, både upp och ner. Dem med medelhög risk är ett mellanting. 

Innan du investerar rekommenderar vi att du tar reda på hur din riskprofil ser ut. Din riskprofil beror på hur stora risker du är villig att ta; låg-, medelhög- eller hög risk. Du kan ta reda på egenskaperna i din profil bland annat genom att ta hjälp av ett online-frågeformulär.

5 riskprofiler

Beroende på den erhållna poängen finns det 5 riskprofiler: mycket konservativ, konservativ, måttlig, dynamisk och aggressiv.

Låt oss säga att din riskprofil är mycket konservativ, i så fall är typen investeringar som passar dig bland annat statsobligationer – eftersom de anses vara ett av de säkraste alternativen. Om du är en konservativ investerare eller en med en måttlig profil kan du välja att investera i långsiktiga aktier eller fonder. Är din profil däremot dynamisk eller aggressiv, kan du välja att aktivt handla aktier i börsnoterade företag. 

Vill du veta mer om risktagande i förbindelse med investering? Då kan du med fördel läsa en av våra tidigare artiklar som handlar om hur du tar reda på vilken sorts investerare du är – läs den här.

5. Jämför och läs på om bolagen du investerar i

När du investerar i aktier är det, förutom att ta reda på vilken riskprofil du har, även viktig att du undersöker de företag vars aktier du vill köpa.

Här kommer en lista med punkter du bör kontrollera:

  • Företagets lönsamhet – tekniska investeringar eller investering i utrustning hjälpa dig att dra slutsatsen om företaget är lönsamt och investerar i sin utveckling. 

  • Verksamhetsområdet – den allmänna situationen för verksamhetsområdet kan vara en viktig faktor för att hjälpa dig att uppskatta företagets framtida framgång.

  • Vem som står vid rodret för företaget – om personerna som driver företaget är kontroversiella finns det en risk att värdet på aktierna minskar i framtiden. 

  • Konkurrenter – analysera konkurrenternas situation och deras utvecklingsstrategier. 

Aktiemarknadsinvesteringar kommer med en rad olika risker som, om du är villig att ta dem, kan ge dig betydande avkastning på sikt. Det viktigaste av allt är dock att du väljer en passande investeringsform och inte glömmer att investera ansvarsfullt! 

Författare :
Emil Kjær
General Manager

Emil använder sin expertis för att göra skillnad i finanssektorn. Han är utbildad på Syddansk Universitet och har varit General Manager på Intelligent Banker sedan 2013. Han har i sitt arbete hjälpt över 100 000 svenskar med deras finansiella behov.

Copyright © 2025 Moneezy - All Rights Reserved