Lån för tandvård? Betala tandläkarräkningen på rätt sätt

Innehållsförteckning

Share
Tweet
Share

Tandläkarräkningar är en stor oväntad utgift för många, och det är inte ovanligt att låna pengar för att betala behandlingar på avbetalning. Många tandläkarmottagningar har egna avtal med låneförmedlare för att underlätta en direktansökan från mottagningen. Men är dessa de mest förmånliga låneerbjudandena på marknaden, eller finns det andra typer av lån som kan vara fördelaktiga över tid? Vi ska titta närmare på 3 olika alternativ som kan ge dig både lägre räntor och avgifter att betala dina tandläkarräkningar med.

Tandläkare erbjuder lån, men är de fördelaktiga?

Idag har många tandläkarmottagningar avtal med olika banker och låneförmedlare för att kunna erbjuda lån om du inte kan betala tandläkarräkningen själv. Detta är något nytt som har hänt de senaste åren, eftersom många upplever chockfakturor efter tandläkarbesök som de inte har råd att betala direkt. Men är de de mest lönsamma och fördelaktiga lånen på marknaden? Nedan ska vi gå igenom flera typer av lån som kan vara mer aktuella:

1# Kreditkort - Ett snabbt alternativ med räntefri avbetalningsperiod

Om din tandläkarräkning ligger mellan 30 000 - 50 000 kronor, kan ett kreditkort vara den billigaste lösningen. Om du behöver kort tid på dig att betala detta belopp, får du vanligtvis en längre räntefri period och en mer flexibel återbetalning efterhand. Jämfört med tandläkarlån så räknas räntan från första dagen, och det är ofta stora etableringsavgifter för dessa lån.

Ansökningsprocessen går väldigt snabbt online, och du får direkt reda på hur hög kreditgräns du får på kortet. Men självklart kan inte alla vänta en veckas tid på att få ett kreditkort. Därför bör du välja ett kort som också kan användas virtuellt, så att du kan koppla det till Swish eller Google Pay direkt.

2# Blancolån - Sök via en låneförmedlare för att få bästa ränta

Har du tid att ansöka om lån själv, kan det finnas mycket ränta att spara på detta. Många blancolån från tandläkare kan ha räntor på 20 % eller mer. Genom att söka via en låneförmedlare som samarbetar med flera banker, vet du att du får den bästa räntan på ditt lån.

Denna lösning passar nog bäst för dem som har tandläkarräkningar på mer än 50 000 kronor.

När du använder dig av en låneförmedlare får du också snabbare svar från bankerna om du får lånet beviljat eller inte. Om du får en faktura från tandläkaren och inte behöver betalningen direkt, tar det vanligtvis inte mer än ett par dagar innan du kan betala denna räkning.

3# Lån med säkerhet - För väldigt stora belopp

Om det handlar om stora planerade operationer som kräver mycket pengar, kan det vara klokt att prata med din bank om du har ett bostadslån sedan tidigare. Bostadslån har vanligtvis mycket lägre ränta än blancolån och kreditkort.

Men nackdelen är om du behöver pengarna ganska snabbt, då det kan vara en långdragen process att få upp lån på bostaden. Detta kan ändå vara en bra lösning för att refinansiera lånet i efterhand om du väljer blancolån eller kreditkort först.

Diagnoser du får stöd för från Försäkringskassan

Alla i Sverige från 0-20 år får tandvård täckt av det offentliga. Åldersgränsen kan variera beroende på länet du bor i. Efter detta måste du betala allt själv. Du kan teckna en försäkring, och i vissa fall kan du få hjälp att täcka tandvårdskostnaden beroende på ditt hälsotillstånd och om du redan får sociala bidrag från till exempel Försäkringskassan.

Det kan ta lite tid att ansöka om stöd, och det är inte säkert att du får täckt hela tandläkarräkningen. Men detta kan vara ett bra tips för dig om du har en allvarlig diagnos för att få lite extra ekonomiskt stöd, utan att behöva låna alla pengarna.

Att ansöka om stöd kan också ta tid, och kom ihåg att när du tecknar en försäkring så måste du ibland vänta ett par månader innan försäkringen träder i kraft. Tänk igenom vad som är bäst för dig. Kanske det kan vara en fördela att låna pengarna först och sedan kräva att få hela eller delar av beloppet ersatt. Då är det viktigt att du väljer rätt sorts lån.

Konklusion

Ska du låna pengar för oväntade utgifter som tandläkarräkningar, är det alltid klokt att jämföra låneerbjudanden från flera banker. Räntor och avgifter varierar stort från bank till bank, och tandläkarna har nog inte tänkt på vilken aktör som är billigast när det gäller sådana lån. Ta dig därför lite tid själv, så kan du snabbt hitta ett bättre låneerbjudande, eller sök om ett kreditkort som ger dig fördelar med räntefria betalningsperioder.

Författare :
Emil Kjær
Emil Kjær
General Manager

Emil använder sin expertis för att göra skillnad i finanssektorn. Han är utbildad på Syddansk Universitet och har varit General Manager på Intelligent Banker sedan 2013. Han har i sitt arbete hjälpt över 100 000 svenskar med deras finansiella behov.

Relaterade artiklar

26 april 2024
En guide när du vill ta lån för husrenovering
Lär dig om vilka lånealternativ som finns och vad du ska tänka på innan du tar ett renoveringslån. Vilka avdrag kan du göra? Hur blir du beviljad ett lån?
Läs mer
19 april 2024
Har du gjort skatteavdrag på ditt lån?
Har du tagit ett visst lån kan det innebära att du har rätt till avdrag när du deklarerar. Ta reda på vilka lån du kan få avdrag för i Sverige i vår guide.
Läs mer
29 januari 2024
Guide till UC - Allt du behöver veta
Lär dig mer om vad UC är och hur det fungerar. Få information om din UC-score och hur den påverkar dig. Hitta långivarna som erbjuder UC-fria lån redan idag.
Läs mer
Copyright © 2024 Moneezy - All Rights Reserved