En guide när du vill ta lån för husrenovering

Innehållsförteckning

Share
Tweet
Share

Att äga ett hem innebär ofta en ständig strävan efter att förbättra och underhålla det. Oavsett om det handlar om att modernisera köket, renovera badrummet, energirenovering eller göra större ombyggnader, kan husrenoveringar vara både spännande och utmanande. För många hemägare kan dock den ekonomiska delen av renoveringsprocessen vara överväldigande. Att söka ett lån för husrenovering kan vara en effektiv lösning för att finansiera dessa projekt och förvandla ditt hem till det drömhus du alltid velat ha.

Varför låna till renoveringen?

Att ta ett lån för husrenovering kan ge dig möjlighet att genomföra de renoveringar och uppdateringar som du drömt om utan att behöva vänta tills du har sparat tillräckligt med pengar. Dessutom kan vissa renoveringar öka värdet på ditt hem och därmed öka din förmögenhet på lång sikt. Utöver detta kan vissa renoveringar också öka energieffektiviteten och minska dina månatliga driftskostnader.

Typer av lån för husrenovering

Det finns olika typer av lån som du kan överväga för dina husrenoveringsprojekt. Här är några vanliga alternativ:

  • Höja ditt bolån: Detta kan vara ett alternativ när du ska göra en större renovering. I det här fallet får du låna max 85 % av bostadens värde. Därför behöver du veta värdet på bostaden för att kunna veta hur mycket du kan låna. 

  • Byggnadslån: Vid en större tillbyggnad på din bostad kan detta vara ett alternativ. När du är färdig med tillbyggnaden och allting är klart, då flyttas lånet över till ditt bolån. 

  • Privatlån: Vid husrenoveringar under 100 000 kronor kan det vara svårare att höja bolånet, men lättare att ta ett privatlån.

  • Kreditkort: Vid en mindre renovering där du vet att du har möjlighet att betala tillbaka lånet inom den närmaste tiden, då kan ett kreditkort vara ett alternativ för att finansiera renoveringen.

  • Snabblån: Om du ska göra en liten renovering som att tapetsera om sovrummet eller måla om taket i köket, då kan det räcka med ett snabblån. Detta är ett lån som lånas snabbt och betalas tillbaka inom ett par månader.

  • Spara: Om renoveringen kan vänta några år så kan du i stället börja spara till det redan nu. Du kan spara själv eller skapa ett månadssparande i ett sparkonto. Sparade pengar kan göra stor skillnad oavsett om du vill stå för renoveringen själv eller låna till det.

Förberedelser inför låneansökan

Innan du ansöker om ett lån för husrenovering finns det några viktiga förberedelser du bör göra. För det första är det viktigt att utvärdera dina renoveringsbehov och upprätta en detaljerad budget för dina projekt. Detta kommer att hjälpa dig att avgöra hur mycket pengar du behöver låna och vilka renoveringar som är mest brådskande eller lönsamma.

Därefter är det viktigt att granska din ekonomiska situation och säkerställa att du har tillräcklig inkomst och kreditvärdighet för att få godkännande för lånet.

Ansökan

När du har förberett dig noggrant så är det dags att ansöka. Här är några tips för att öka dina chanser till godkännande:

  • Förbättra din kreditvärdighet: En högre kreditvärdighet kan öka dina chanser till godkännande och ge dig bättre lånevillkor. Försök att betala av eventuella skulder och förbättra din kreditpoäng innan du ansöker om lånet.

  • Jämför lånevillkor: Innan du bestämmer dig för en långivare, se till att jämföra olika lånevillkor och räntesatser för att hitta det bästa erbjudandet för dina behov.

  • Var realistisk: När du planerar dina renoveringar och ansöker om lånet, var realistisk med din budget och undvik att låna mer än du har råd att betala tillbaka.

Effektiv användning

När du har beviljats ett lån för husrenovering är det viktigt att använda dina lånefonder på ett effektivt sätt. Prioritera renoveringar som ger dig mest valuta för pengarna och som är viktiga för trivseln i hemmet samt värdet. Det kan också vara klokt att använda en del av lånefonderna för att bygga upp en nödfond för oväntade utgifter under renoveringsprocessen.

Återbetalning

Innan du tar ett lån är det också viktigt att budgetera för återbetalningen. Se till att du har råd med de månatliga avbetalningarna på lånet. Ta hänsyn till dina övriga utgifter och se till att du har en plan för att betala tillbaka lånet i tid för att undvika eventuella förseningsavgifter eller andra problem.

Tips innan du lånar till renoveringen

  • Gör en plan

Tänk först på vad du vill renovera och vad det kommer att kosta. Vad behöver du? Hur lång tid kommer det att ta? Hur stor budget behöver du för oväntade saker? Låna aldrig mer än du behöver och räkna ut om du har råd att betala räntan och avgifterna på lånet även om något skulle hända. Till exempel om du blir arbetslös eller sjuk.

  • Se vilka avdrag du kan göra

Som bostadsägare kan du ibland få göra avdrag och även söka bidrag när du renoverar. Till exempel kan du få göra avdrag om du bygger nytt, bygger till eller bygger om och ändrar planlösningen i bostaden. Däremot kan du inte göra avdrag för vissa renoveringar om bostaden var nybyggd när du köpte den. Läs mer här.

  • Tänk på vad din bostad är värd

När du lånar till en renovering så är det inte ovanligt att låna genom att höja sitt bolån. Men här måste du tänka på hur mycket du lånar i förhållande till bostadens värde. Annars finns det risk för att du blir amorteringsskyldig och måste amortera väldigt mycket.

  • Låna smart

Jämför alltid dina lånealternativ och håll dig informerad. Glöm inte att det inte bara är lånet som du ska betala tillbaka, det är också räntan och eventuella avgifter som räknas in i totalbeloppet. Därför bör du alltid räkna ut hur mycket totalbeloppet kommer att bli innan du lånar.

Författare :
Emil Kjær
Emil Kjær
General Manager

Emil använder sin expertis för att göra skillnad i finanssektorn. Han är utbildad på Syddansk Universitet och har varit General Manager på Intelligent Banker sedan 2013. Han har i sitt arbete hjälpt över 100 000 svenskar med deras finansiella behov.

Relaterade artiklar

19 april 2024
Har du gjort skatteavdrag på ditt lån?
Har du tagit ett visst lån kan det innebära att du har rätt till avdrag när du deklarerar. Ta reda på vilka lån du kan få avdrag för i Sverige i vår guide.
Läs mer
11 december 2023
Förstå dig bättre på rörlig och fast ränta
Rörlig vs. fast ränta – vad är skillnaden, hur påverkar det din lånekostnad och vad bör du välja? Läs mer om för- och nackdelar med de olika räntetyperna här!
Läs mer
4 december 2023
Så här kan du förverkliga din energirenoveringsdröm
Gör som så många andra och häng på energirenoveringståget – här har vi samlat allt du behöver veta om energirenovering, så att du också kan följa med.
Läs mer
Copyright © 2024 Moneezy - All Rights Reserved