Låna pengar online - en guide

Share
Tweet
Share

De flesta av oss lånar pengar en eller flera gånger under vår livstid. Traditionellt sett är det något vi ordnade hos banken, men nu för tiden görs det allt oftare via finansiella företag online. Lättillgänglighet, ett stort utbud och en snabb lånprocess är enbart några av fördelarna med att låna online. Dessa fördelar har bidragit till att online lån blir allt mer populärt.

För- och nackdelar med online lån

Fördelar
 • Ett brett utbud av långivare

 • Snabb och smidig ansökningsprocess

 • Snabb hantering av ansökan

 • Snabb utbetalning och möjlighet till direktutbetalning

Nackdelar
 • Online lån tenderar att ha en högre ränta

 • Risk för förhastade beslut

 • Risk för överbelåning

 • Risk för oseriösa låneinstitut

Så här lånar du pengar online:

1. Få koll på din privatekonomi

Det första du ska göra är att ta en titt på din privatekonomi - hur ser din månadsbudget ut? Är det en balans mellan inkomster och utgifter? Det finns säkert en god anledning till att du överväger att ansöka om ett online lån och förmodligen handlar det om att det är obalans på bankkontot.

2. Välj ett passande belopp och en rimlig återbetalningstid

Ta utgångspunkt i din ekonomiska situation och välj ett ändamålsbaserat lånebelopp och en återbetalningstid som passar dig. Lånebeloppet varierar självklart beroende på orsaken till att du ansöker, men undgå att ansöka om mer än nödvändigt. När du väljer återbetalningstid ska du komma ihåg att den påverkar både den månatliga och den totala kostnaden för lånet.

3. Jämför dina alternativ

För att hitta lånealternativet som passar bäst till dig och din situation är det viktigt att du jämför dina olika möjligheter innan du bestämmer dig. Du har kanske sett en reklam eller har pratat med en bekant om ett specifikt låneinstitut, men du bör alltid jämföra dina alternativ för att få en bättre överblick.

Du kan med fördel använda dig av vår lånejämförelsetjänst för att snabbt, smidigt och helt kostnadsfritt jämföra olika långivare baserat på önskat lånebelopp och löptid. När du har fått en överblick kan du kolla lite närmare på långivarna av intresse - kolla lite extra på nedanstående parametrar:

 1. Vilka krav har de på dig som låntagare (ålder, ekonomi, medborgarskap, betalningsanmärkningar, etc.).

 2. Räntor och eventuella övriga avgifter.

 3. Totalkostnader och årliga procentuella kostnader.

 4. Hur snabbt pengarna utbetalas.

 5. Speciella erbjudanden (t.ex. möjligheten att skjuta upp återbetalning, öka lånebeloppet o.s.v.).

Ansök om lån direkt på långivarens hemsida

En av de främsta anledningarna till att människor väljer att ansöka om lån online är den extremt smidiga ansökningsprocessen. När du har jämfört dina alternativ och har valt ut en passande långivare kan du ansöka direkt på vidkommandes hemsida:

 1. Utfyll ansökningsformuläret utefter långivarens anvisningar direkt på hemsidan. Det är som regel kostnadsfritt att skicka en ansökan och det är oförpliktigande.

 2. Långivaren behandlar din ansökan och skickar ett låneerbjudande till dig om de väljer att godkänna din låneförfrågan. Kolla igenom låneavtalet noga och kom ihåg att det inte är helt säkert att du beviljades det exakta lånebeloppet och löptiden som du önskade, det är nämligen något som långivaren baserar på din finansiella situation.

 3. Acceptera låneerbjudandet om du är nöjd med lånet och tillhörande lånevillkor. Det är när du väljer att acceptera ett låneavtal som det blir bindande.

 4. Om du accepterar låneavtalet kommer pengarna utbetalas till bankkontot du angav i din ansökan. Lånebeloppet finns oftast på ditt konto redan samma dag eller inom ett par dagar. Utbetalningstiden varierar dock mellan långivare och kan komma an på olika faktorer såsom i vilken bank du har ditt bankkonto.

Att låna via din bank tar ofta längre tid

För många är banken det mer självklara valet när det kommer till at ansöka om lån. Banker är trovärdiga och har en hög position i samhället - och det med all rätt! Men om du lånar via din bank kräver det möjligtvis ett fysiskt besök och det tar ofta längre tid jämfört med om du ansöker online. Generellt innefattar lånprocessen att du har ett möte med din bankrådgivare. Lånehandlingarna skickas därefter hem till dig så att du kan läsa igenom dem i lugn och ro innan du skriver under. Det underskrivna låneavtalet skickas till banken och efterföljande överförs pengarna till ditt bankkonto. De flesta flesta banker erbjuder dock även möjligheten att kunna ansöka om lån via deras hemsida.

Det är alltid en bra idé att undersöka alternativen noga och du kan därför med fördel kontakta banken och jämföra deras erbjudande med online snabblån eller smslån.

Låna pengar online går snabbt - men akta fallgroparna

Att låna pengar online är som sagt oftast det snabbaste sättet för dig att få lånebeloppet in på ditt bankkonto. Men det betyder också att du ska tänka dig om en extra gång. Låt bli att låna pengar impulsivt eftersom online lån som regel innebär en högre ränta och därmed en högre lånekostnad.

Du ska inte heller låna pengar online om du redan har svårt att återbetala dina befintliga lån. Om du får problem med en återbetalning ska du genast kontakta långivaren för att se om ni kan komma överens om ett nytt återbetalningsavtal. Annars riskerar du onödiga påminnelseavgifter och betalningsanmärkningar. Låna med omtanke – och överväg alltid om du hellre ska spara ihop pengarna i stället för att låna.

Kom ihåg att onlinelån innebär ett ansvar och innefattar risker.

Ett återvändande behov av lån

Kanske tillhör du gruppen av människor som i slutet av varje månad står i en situation med minus på bankkontot. Flertalet i denna situation väljer då att finansiera de sista dagarna med ett privatlån. Detta kan bli ett dyrt nöje som medför en ond cirkel av dyra lånekostnader och minus på kontot. I dessa situationer bör du se över din budget och kolla lite närmre på balansen mellan inkomster och utgifter. Du kan även överväga om du i stället borde ha en kontokredit eller ett kreditkort. Det absolut bästa är naturligtvis att försöka få bukt på roten till problemet: spendera inte mer än du har råd till.

Räntor - viktiga nyckeltal att titta på när du jämför lån

Det är viktigt att du kollar på både den nominella och den effektiva räntan på ett lån.

För att marknadsföra sig med det billigaste lånet anger långivare gärna en nominell ränta. Det är den faktiska räntesatsen på lånet, det vill säga hur många procent du betalar i just ränta. Som konsument bör du dock titta på det som kallas den effektiva räntan. Detta är totalkostnaden för ditt lån, alltså den nominella räntan plus alla olika avgifter och kostnader som tillkommer.

Den effektiva räntan uttrycks precis som den nominella räntan i en procentsats. Dock är den som regel mycket högre. Den visar hur stor procent av lånebeloppet du till slut blir tvungen att betala långivaren. Med andra ord är det billigaste lånet inte nödvändigtvis det med lägst räntesats. Titta därför på den effektiva räntan för att få en mer sanningsenlig bild av totalkostnaden för att undgå att ett billigt lån snabbt blir dyrt!

Jämför lån med hjälp av Moneezy

Om du har bestämt dig för att ta ett lån blir nästa steg att hitta det billigaste lånet för just dig. Vi genomgick den generella lånprocessen i ovanstående avsnitt, men vi vill trycka lite extra på en ytterst viktig del: att jämföra lån. Med vår jämförelsetjänst blir det enkelt att hitta det mest passande lånet till dig och din situation, t.ex. ett privatlån. Vi samarbetar med marknadsledande svenska långivare med schyssta villkor. Med en god överblick kan du enkelt se över dina alternativ och ta ett informerat beslut gällande din privatekonomi.

Författare :
Emil Kjær
Emil Kjær
General Manager

Emil använder sin expertis för att göra skillnad i finanssektorn. Han är utbildad på Syddansk Universitet och har varit General Manager på Intelligent Banker sedan 2013. Han har i sitt arbete hjälpt över 100 000 svenskar med deras finansiella behov.

Relaterade artiklar

31 juli 2023
Så här gör du vardagen enklare
Har du svårt att få pengarna att räckahela månaden? Letar du efter tips och tricks för hur du kan få din budget att hålla? Här har du 5 enkla vardagsspartips.
Läs mer
5 juni 2023
Jämför dina alternativ av SMS-lån och snabblån!
När du ska välja SMS-lån och snabblån är det mycket att tänka igenom. För bästa resultat ska du jämföra dina alternativ så att du gör det som är bäst för dig.
Läs mer
15 maj 2023
Upptäck vilka sorters lån som finns på marknaden
Osäker på vilket online lån som passar till din situation? Här får du en uppsummering med de olika lånen och en jämförelsestjänst för att hitta det bästa lånet.
Läs mer
Copyright © 2024 Moneezy - All Rights Reserved