Betalningsanmärkning - Vad är det och hur undviker du det?

Innehållsförteckning

Share
Tweet
Share

Betalningsanmärkningar är en notering som görs när en person eller ett företag inte har betalat en skuld enligt ett avtal i tid. Att ha en betalningsanmärkning är något som alla vill undvika, eftersom det är som en negativ prick i ditt ekonomiska register. Därför är det viktigt att veta vad det är, hur det uppstår och vad du kan göra när du har fått en.

Vad är betalningsanmärkningar?

När du får en betalningsanmärkning så innebär det i stort sett att du har fått en negativ markering hos Kronofogden på grund av att du inte har betalat en skuld. Det kan inkludera missade betalningar på lån, kreditkortsräkningar, hyror, abonnemang, böter eller liknande saker. Även en liten obetald räkning på 30 kronor kan leda till en betalningsanmärkning.

Om du till exempel glömmer att betala hyran, då kan hyresvärden efter några påminnelser skicka saken vidare till inkasso, som i sin tur efter misslyckade försök skickar det till Kronofogden. Genom denna process kan en betalningsanmärkning registreras hos ett kreditupplysningsföretag, vilket påverkar din kreditvärdighet negativt och försämrar dina framtida möjligheter att få lån eller liknande.

Så uppstår betalningsanmärkningar

Om du har en skuld som du inte betalar i tid, som till exempel en hyra, och hyresvärden lämnar ärendet till inkasso, då kan Kronofogden göra ett utslag på den obetalade hyran. Sedan kommer detta att registreras som en betalningsanmärkning hos kreditupplysningsföretagen. Detta försämrar dina möjligheter att:

  • Låna pengar

  • Få bra lånevillkor

  • Teckna hyreskontrakt

  • Teckna mobilabonnemang

  • Ansöka om kreditkort

  • Handla på faktura

Betala fakturan innan den rapporteras till Kronofogden

Det finns ingen fastställd tidslinje för när en obetald faktura rapporteras till Kronofogden. Det beror på den specifika fordran och avtalet mellan den fordrande parten och gäldenären.

I allmänhet anses en obetald skuld som förfallen efter att den har passerat förfallodatumet. Därefter skickas en påminnelse och inkassouppmaning innan det går vidare till Kronofogden. Om det inte finns en förfallodag på fakturan så är betalningsfristen enligt räntelagen 30 dagar.

Så påverkar betalningsanmärkningar kreditvärdigheten

Betalningsanmärkningar kan ha en betydande negativ effekt på din kreditvärdighet och ditt framtida kreditbetyg. När en betalningsanmärkning registreras hos ett kreditupplysningsföretag, som exempelvis UC, då kan det påverka din förmåga att få lån, hyra bostad eller teckna abonnemang.

Många långivare och finansiella institutioner använder kreditupplysningsföretagens data för att bedöma en persons kreditvärdighet och betalningsförmåga. Ju fler betalningsanmärkningar en person har, desto svårare kan det vara att få tillgång till finansiella tjänster och lån med fördelaktiga villkor.

Så vet du om du har en betalningsanmärkning

När du har en obetald skuld och får en ansökan om betalningsföreläggande från Kronofogden, då ska du de det som en varningssignal för att du riskerar att få en betalningsanmärkning.

Påminnelser från den fordrande parten och inkasso bör också ses som tydliga tecken på att du är på väg mot att få en betalningsanmärkning om du inte betalar av skulden. Du kan också kontakta något av kreditupplysningsföretagen eller liknande online för att ta reda på om du har betalningsanmärkningar.

Så länge ligger en betalningsanmärkning kvar

När du har fått en betalningsanmärkning hos kreditupplysningsföretagen, då kommer den att synas för de som gör en kreditupplysning på dig. Hur länge den syns beror på vem du är och dina omständigheter. Till exempel om du är en privatperson så ligger den kvar i tre år. För en juridisk person finns den kvar i fem år. Tiden kan också påverkas om du har en skuldsanering.

Betalningsanmärkningen finns där för att indikera att du inte har skött dina betalningar ordentligt, vilket betyder att du innebär en risk för långivare och liknande när du ansöker om till exempel lån. Det kan göra det svårare för dig att ta lån, få ett hyreskontrakt eller andra saker. Det är inte omöjligt, men om du skulle bli beviljad ett lån med betalningsanmärkningar, då kan det lånet innebära sämre villkor för dig.

Vad kan du göra om du har en betalningsanmärkning?

Det enda sättet att undvika betalningsanmärkningar är helt enkelt att betala sina räkningar i tid. Om du redan har drabbats av en betalningsanmärkning, då finns det flera steg du kan ta för att hantera situationen och förbättra din kreditvärdighet över tiden.

  1. För det första är det viktigt att identifiera orsaken till betalningsanmärkningen och försöka lösa eventuella ekonomiska problem. Det kan innebära att skapa en budget, förhandla om avbetalningsplaner eller söka professionell rådgivning.

  2. Därefter kan du kontakta den fordrande parten för att diskutera möjligheten till en avbetalningsplan eller en förlikning för att lösa skulden. Ibland kan det vara möjligt att förhandla om att få betalningsanmärkningen borttagen från registret mot att skulden betalas eller delvis betalas.

  3. Till sist är det viktigt att fortsätta att betala dina räkningar i tid och undvika att få fler betalningsanmärkningar i framtiden. Genom att visa ansvar och disciplin i din ekonomi kan du gradvis förbättra din kreditvärdighet och återupprätta ditt förtroende hos långivare och finansiella institutioner.

Sammanfattning

I sammanfattning är betalningsanmärkningar en indikation på att en person eller ett företag har misslyckats med att uppfylla sina finansiella åtaganden. De kan uppstå när en faktura inte betalas i tid och kan ha negativa konsekvenser för kreditvärdigheten och möjligheten att få lån. Genom att ta ansvar för din ekonomi och vidta åtgärder för att lösa skulden kan du gradvis förbättra din situation och återfå kontrollen över din ekonomi.

Författare :
Emil Kjær
Emil Kjær
General Manager

Emil använder sin expertis för att göra skillnad i finanssektorn. Han är utbildad på Syddansk Universitet och har varit General Manager på Intelligent Banker sedan 2013. Han har i sitt arbete hjälpt över 100 000 svenskar med deras finansiella behov.

Relaterade artiklar

12 mars 2024
Små enkla steg för att bli skuldfri snabbare
Utforska beprövade strategier för att övervinna skulder snabbare. Ta kontroll över din ekonomi nu genom att lära dig enkla, effektiva steg till ekonomisk frihet
Läs mer
29 januari 2024
Guide till UC - Allt du behöver veta
Lär dig mer om vad UC är och hur det fungerar. Få information om din UC-score och hur den påverkar dig. Hitta långivarna som erbjuder UC-fria lån redan idag.
Läs mer
Copyright © 2024 Moneezy - All Rights Reserved