5 väsentliga försäkringar du behöver och varför de är viktiga

Share
Tweet
Share

Försäkringsbolag har ett enormt utbud av olika försäkringar att erbjuda dig. Allt från hem och bil till din mobiltelefon. Men vilka försäkringar behöver du verkligen? Här har vi listat 5 väsentliga försäkringar som nästan alla behöver, och varför de är viktiga.

1. Hemförsäkring

Om du har en villa behöver du naturligtvis också en försäkring som täcker själva bostaden. Men en försäkring som alla bör ha, oavsett om de bor i villa eller lägenhet, är en hemförsäkring.

Även om du kanske inte har så många värdesaker, kan det finnas andra ändamål som är mycket viktigare att täcka. Till exempel kan hemförsäkringen täcka dina kostnader om det uppstår brand, läckage eller skadedjur i din bostad.

Föreställ dig att det uppstår en brand i lägenheten under dig - vart ska du flytta om allt brinner ned? En försäkring kan hjälpa dig att betala för tillfälligt boende och ersätta det som har brunnit upp.

2. Delkasko för bilen

Ansvarsförsäkring för din bil är knuten till din försäkringspolicy. Därför är det mycket viktigt att du betalar dina försäkringar i tid för att undvika att du kör utan försäkring om du kolliderar med någon eller skadar annan egendom.

Men det finns flera andra täckningar att överväga. Även om bilen är gammal kan det vara fördelaktigt att ha delkasko för bilen. Anledningen är att du också får täckning för stenskott, vilket är en mycket vanlig orsak till stora extrakostnader för många.

Att byta ruta kan snabbt kosta över 20 000 kronor beroende på vilken bil du har, och många måste låna pengar för att täcka sådana skador. Med delkasko får du detta täckt, och många företag tar inte heller ut självrisk för sådana skador.

Andra skäl att ha delkasko för bilen är att den täcker stöld från bilen. Om du till exempel glömmer mobiltelefonen eller andra dyra värdesaker kan du få tillbaka pengar för saker som har stulits.

3. Reseförsäkring

Om du mestadels reser inom Europa behöver de flesta bara ta med sig ett europeiskt sjukförsäkringskort. Men om du ska till exempel till USA eller asiatiska länder bör du ha en bra reseförsäkring som täcker eventuella medicinska kostnader.

Att hamna på sjukhus utomlands kan vara mycket dyrt, och många svenskar slutar med stor skuld som de inte kan betala.

Du behöver inte nödvändigtvis köpa ett årsavtal. Det finns flera kreditkort i Sverige som också inkluderar reseförsäkring om du betalar resekostnaderna med kortet.

4. Invaliditetsförsäkring

Hur mycket minskas din inkomst om du blir invalid? Många är inte medvetna om att de kan förlora mer än 50 % av sin inkomst om de inte längre kan arbeta.

Därför kan en invaliditetsförsäkring täcka mycket av det du förlorar i inkomst, med en fast månatlig utbetalning. Enligt Konsumenternas beror ersättningsnivån på vilket försäkringsbelopp som du har valt och vilken grad av arbetsförmåga du har. Det bedöms på 50 %, 75 % eller 100 %.

5. Livförsäkring

Är du ensamstående och har höga bostadslån eller konsumtionslån bör du ha en livförsäkring som kan täcka den skulden. Om dina barn förlorar dig och bostaden dessutom, är detta en extra belastning för dem.

En livförsäkring kan betalas ut till dina arvingar oavsett dödsorsak. Det ger dina barn den ekonomiska tryggheten att de inte behöver ärva din skuld, eller tvingas sälja sitt hem efter att du har gått bort.

Vanligtvis köper du en livförsäkring för en bestämd utbetalning, allt från 500 000 till flera miljoner. Premien blir vanligtvis dyrare ju äldre du blir, så du kan gärna justera ned det belopp du är försäkrad för i takt med din skuld.

Andra försäkringar att överväga

Försäkringar bör alltid väljas utifrån individuella behov. Om du inte har något fordon, aldrig reser eller inte har barn kan några av dessa vara mer relevanta.

  • Skuldförsäkring: Om du har mycket konsumtionskrediter på kreditkort eller konsumtionslån kan det vara mycket fördelaktigt att ha en skuldförsäkring. Om något skulle hända med din ekonomi täcker företaget dina skulder och utgifter om du antingen blir invalid eller ofrivilligt arbetslös.

  • Hälsoförsäkring: Om du inte har några avtal om privat hälsoförsäkring genom jobbet eller fackföreningen kan detta vara en bra investering. Det finns långa väntetider inom vården i Sverige, och om du får en allvarlig sjukdom eller tillstånd är det viktigt att få behandling så snabbt som möjligt. En hälsoförsäkring ger dig gratis täckning på privata sjukhus. Till detta kan det också vara värt att se om tandvård ingår i din hälsoförsäkring eller om du bör teckna en tandförsäkring för att undvika dyra kostnader.

  • Olycksfallsförsäkring: Många tror att reseförsäkringen täcker skador och förlust av värdesaker när de reser eller är utanför hemmet. Men det stämmer inte alltid. Om du inte har täckning för skador på dyra mobiltelefoner eller andra värdesaker du tar med dig dagligen kan du överväga en olycksfallsförsäkring/värdeförsäkring.

    Med en värdeförsäkring väljer du själv försäkringsbeloppet, men med en olycksfallsförsäkring har du en fast summa att förhålla dig till.

  • Husdjursförsäkring: Det är lätt att tro att ingenting kommer att hända våra djurvänner. Men när du minst anar det kan en olycka hända eller ditt husdjur kan bli sjuk. Ett besök hos veterinären är en av de dyraste hälsoutgifterna i Sverige, varför det inte är ovanligt att man överväger att avliva sitt djur istället för att betala veterinärkostnaderna. Undvik sorgliga beslut genom att teckna en försäkring för ditt/dina husdjur.

  • ID-stöld: På grund av hur enkelt det är att handla på nätet med kort och betalningsappar finns det också en större risk för att bli hackad. Om någon stjäl din information och använder den för att handla i ditt namn kan du hamna i stor skuld som du inte är skyldig till. En ID-stöldsförsäkring kan hjälpa dig att reda ut detta och avlägsna krav som du inte känner igen.

Sammanfattning

Innan du väljer försäkring och försäkringsbolag bör du prata direkt med kundtjänsten. Vanligtvis är de inte alltför upptagna med att sälja försäkringar, utan kan hjälpa dig att täcka dina behov. Det viktigaste är att undvika att vara underförsäkrad om något skulle hända dig, antingen det är en brand i bostaden eller om du förlorar dyra värdesaker som du behöver i vardagen.

Författare :
Emil Kjær
Emil Kjær
General Manager

Emil använder sin expertis för att göra skillnad i finanssektorn. Han är utbildad på Syddansk Universitet och har varit General Manager på Intelligent Banker sedan 2013. Han har i sitt arbete hjälpt över 100 000 svenskar med deras finansiella behov.

Relaterade artiklar

6 maj 2024
Lån för tandvård? Betala tandläkarräkningen på rätt sätt
Behöver du låna pengar för tandvård finns det flera alternativ du bör överväga innan du accepterar ett erbjudande från tandläkaren. Här får du de bästa tipsen.
Läs mer
26 april 2024
En guide när du vill ta lån för husrenovering
Lär dig om vilka lånealternativ som finns och vad du ska tänka på innan du tar ett renoveringslån. Vilka avdrag kan du göra? Hur blir du beviljad ett lån?
Läs mer
19 april 2024
Har du gjort skatteavdrag på ditt lån?
Har du tagit ett visst lån kan det innebära att du har rätt till avdrag när du deklarerar. Ta reda på vilka lån du kan få avdrag för i Sverige i vår guide.
Läs mer
Copyright © 2024 Moneezy - All Rights Reserved