Innehållsförteckning
Är du pensionär och har svårt att få lån? Är du inte helt säker på vilka alternativ som finns tillgängliga?
Oroa dig inte, du är inte ensam.
Vi får ofta frågor från våra prenumeranter om hur man får lån som pensionär. Det finns många artiklar på nätet om att ta lån – men ytterst få är riktade till pensionärer. Just därför har vi skrivit den här artikeln, för att svara på alla dina frågor om lån och de alternativ som finns till ditt förfogande.
Vilka lån är tillgängliga för pensionärer
Det finns många typer av lån att välja på, och det kan därför vara svårt att veta vilken låneform som passar dig bäst. Här kan du snabbt och enkelt lära dig mer om de vanligaste lånen.
Lån med säkerhet
Ett lån med säkerhet innebär att du använder något du äger som säkerhet för lånet, exempelvis en fastighet. Om du inte skulle klara av att återbetala lånet kan långivaren ta säkerheten (lägenheten eller huset) för att återbetala lånet.
Lån med säkerhet är främst för lån av stora summor pengar, men det finns också aktörer som erbjuder lägre belopp.
För att kunna få ett lån med säkerhet beviljat, bör låneperioden endast sträcka sig ett par år. Vilket innebär att summan bör vara avsevärt lägre än ett vanligt bolån eller billån. Ju äldre du är, desto lägre bör summan och avbetalningsperioden vara – annars riskerar du att få din ansökan avslagen.
Många pensionärer använder sig av kapitalfrigöringskredit, vilket är ett amorteringsfritt lån. Räntan betalas först när lånet ska lösas in. Den här typen av lån är riktad till dig som är över 60 år och som har en bostad med låg belåningsgrad.
Kapitalfrigöringskredit innebär, I regel, att du belånar bostaden upp till 50% och att du kan använda pengarna till vad du vill. Amortering och ränta betalas först när huset säljs.
Idag erbjuder 60plusbanken och Svensk Hypotekspension kapitalfrigöringskredit till pensionärer.
Lån utan säkerhet
Till skillnad från med bolån (bolån) behöver du med lån utan säkerhet inte ställa någon fastighet som säkerhet för dessa typer av lån. Pengarna är inte heller öronmärkta för ett specifikt ändamål.
De flesta långivare kräver att dessa lån är återbetalda innan man har fyllt 75 år.
Ett lågt kreditbetyg är en vanlig anledning till varför man får sin låneansökan avslagen. Om du har en låg inkomst (pension) eller kreditvärdighet, kan du använda dig av en medansökande för lånet. På så sätt får långivaren en större trygghet, eftersom två personers inkomst används som bas för lånet.
Det är också viktigt att inte skicka in för många låneansökningar, då det genererar flera kreditupplysningar – vilket kan sänka ditt kreditvärde. Alternativt kan du ansöka om lån utan UC. Läs mer om UC-fria lån här. Lån och skulder kan också ha en negativ inverkan på ditt kreditbetyg, och bör därför betalas av innan du skickar in din låneansökan.
Person-till-person lån
Person-till-person lån brukar också kallas för P2P-lån eller ”lån mellan privatpersoner”. Det betyder att du lånar pengar av en privatperson och inte från en formell långivare.
Det finns aktörer som förmedlar kontakten mellan privata långivare och personer som vill ansöka om ett lån. Du kan också ta hjälp av familjemedlemmar och vänner för att låna pengar.
Fördelen med P2P-lån är att de brukar ha lägre ränta, lägre krav och att du inte behöver använda en egendom som insats.
Varför det är svårt att få lån som pensionär
Att få ett lån beviljat kan vara svårt för pensionärer. Vanligtvis är det för att pensionsinkomsten är mycket lägre än inkomsten du hade när du arbetade.
När banken lånar ut pengar vill de försäkra sig om att du kan återbetala pengarna. Om du är äldre och har en låg inkomst, ökar det risken för långivaren – eftersom det är försvårande omständigheter som, potentiellt, kan innebära att du inte återbetalar lånet, vilket är en förlustaffär för banken.
Även om du får ett lån beviljat finns risken att du får sämre villkor än om du hade varit yngre och haft en fast anställning. Det är därför viktigt att jämföra olika långivare för att hitta det alternativ som är bäst för dig.
Du kan använda vår jämförelsetjänst och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få hjälp med att hitta ett lån som passar dig och din situation.
Att tänka på innan du ansöker om lån
När du ansöker om ett lån är det viktigt att du är strategisk. Här är ett par viktiga saker att tänka på innan du ansöker om ett lån:
Låna endast det du behöver och har råd att betala tillbaka.
Skapa en realistisk återbetalningsplan och hålla dig till den.
Använd en medansökande för att få lånet beviljat.
Undvik att låna pengar för att betala av gamla skulder. Det kan resultera i att du samlar på dig fler skulder och dyra avgifter.
Var försiktig med att använda dina tillgångar, så som ditt hus, som säkerhet.
Jämför räntor och avgifter mellan olika långivare.
Få hjälp och tips av en professionell rådgivare innan du ansöker om ett lån.
Alternativ till lån
Innan du ansöker om ett lån kan det vara bra att fråga dig själv om det verkligen är nödvändigt. Ibland är lån det självklara valet, men det finns situationer då det finns andra sätt för att uppnå dina mål.
För att ordna din ekonomi, utan att ansöka om lån, kan du exempelvis:
Granska din budget för att minska utgifter och onödiga kostnader.
Överväg möjligheten att ta ett deltidsjobb eller frilansuppdrag för att höja dina inkomster utöver pensionen.
Sälj värdesaker som du inte behöver. Titta på vinden, i förrådet eller garaget om det finns något du kan sälja för att öka ditt kassaflöde. Kanske har du en gammal soffa, byrå eller klocka som du inte längre behöver?
Det är viktigt att jämföra dina alternativ och inte hoppa på första möjlighet som uppenbarar sig.