Hur mycket bör man ha på sitt sparkonto?

Share
Tweet
Share
Författare Emil Kjær
7 minuters lästid
31 maj 2024

Många gånger blir vi påminda om hur viktigt det är att spara pengar. Och det är det. Vi kan känna oss säkra i vår nuvarande situation. Kanske har du ett bra jobb med stabil inkomst, en stadig familj och en bostad som du trivs i. Men vad händer om något oväntat sker? Då är det en trygghet att ha sparade pengar på sparkontot.

Sparkonto

Ett sparkonto är en typ av bankkonto som är avsett för att spara pengar. Till skillnad från ett lönekonto, som används för dagliga transaktioner som att betala räkningar och ta ut kontanter, är ett sparkonto utformat för att hjälpa dig att bygga upp och behålla besparingar. Många banker ger ofta ränta på de pengar du har sparat, vilket gör det till ett säkert och enkelt sätt att låta dina pengar växa över tid. Sparkontot fungerar som en buffert mot oväntade utgifter, finansiella nödsituationer, eller som en besparing till något som du planerar att köpa. Att ha en buffert kan hjälpa dig att undvika skulder och ge dig sinnesro genom att veta att du har pengar till hands när du behöver dem som mest.

Varför behöver du spara pengar?

  • Skydd mot oväntade utgifter: Livet är oförutsägbart. Bilen kan gå sönder, du kan bli arbetslös, eller huset kan brinna upp. Många av dessa saker kan täckas av försäkringar, men oavsett vilken situation vi pratar om så ger ett sparkonto dig en buffert för att hantera svåra situationer utan att behöva förlita dig på lån eller liknande.

  • Möjlighet till framtida utgifter: Oavsett om du sparar för en semester, en ny bil eller en kontantinsats på en bostad, hjälper ett sparkonto dig att lägga undan för framtida mål. Du kanske inte har råd i dag, men kanske i morgon.

  • Ekonomisk trygghet: Att ha en betydande summa pengar sparad ger dig en känsla av ekonomisk trygghet och självständighet. Det kan minska stress och ge dig mer kontroll över din framtid.

Så mycket sparar alla i din ålder

Den vanligaste sparmetoden är att lägga undan en viss summa i månaden när lönen kommer. Vi är alla olika och har därmed olika möjlighet till hur mycket vi kan spara. Det individuella besparingsmönstret kan skilja sig avsevärt. Enligt Nordea är detta vad den genomsnittliga svensken sparar varje månad:

  • 18-19: 490 SEK

  • 20-29: 1 035 SEK

  • 30-39: 1 224 SEK

  • 40-49: 1 472 SEK

  • 50-59: 1 702 SEK

  • 60-69: 1 777 SEK

  • 70+: 1 336 SEK

Hur mycket bör du spara?

Att bestämma hur mycket du bör spara varje månad kan variera beroende på din livssituation, inkomst och utgifter. Här är en guide för att beräkna den optimala summan:

1. Beräkna dina månatliga utgifter

För att börja, behöver du ha en klar bild av vilka utgifter du har varje månad. Dessa inkluderar:

  • Hyra eller bolån

  • Matkostnader

  • Transportkostnader (bensin, kollektivtrafik, bilunderhåll)

  • Räkningar (el, vatten, internet, telefon)

  • Försäkringar (hem, bil, hälsa)

  • Skuldbetalningar (studielån, kreditkort)

  • Underhållning och övriga kostnader

Lägg ihop alla dessa utgifter för att få en total månadskostnad.

2. Multiplicera dina månatliga utgifter

Ett vanligt råd är att ha minst 3 till 6 månaders utgifter sparade som en buffert. Om din månadskostnad är 15 000 kr, då bör du ha mellan 45 000 kr till 90 000 kr på ditt sparkonto.

3. Anpassa beloppet baserat på din livssituation

Olika faktorer kan påverka hur mycket du bör spara. Här är några att tänka på:

  • Inkomststabilitet: Om du har en stabil anställning med liten risk för arbetslöshet kan du klara dig med en mindre buffert. Men om du är egenföretagare eller har en osäker anställning, kan det vara klokt att spara mer.

  • Antal försörjningsberoende: Om du har barn eller andra familjemedlemmar att försörja, då bör du ha en större buffert för att täcka deras behov vid en nödsituation. Tänk på om du har ansvar för fler personer eller endast för dig själv.

  • Skulder: Om du har stora lån, som studielån eller kreditkortsskulder, överväg då att ha en större buffert för att undvika ytterligare skuldsättning vid oväntade utgifter.

  • Boendekostnader: Om du äger ditt hem, måste du räkna med underhålls- och reparationskostnader som hyresgäster inte behöver bekymra sig om. En större buffert kan hjälpa till att täcka dessa kostnader.

  • Hälsa: Om du eller någon i din familj har hälsoproblem, kan det vara klokt att ha en större buffert för att täcka oväntade sjukvårdskostnader.

Att bygga upp en buffert

1. Sätt upp ett mål

Bestäm hur mycket du vill spara baserat på dina månatliga utgifter och din livssituation. Dela upp detta belopp i hanterbara månadsdelar så att det känns mer överkomligt. Till exempel kan du lägga undan 1 000 kr varje månad. På ett år har du sparat ihop 12 000 kr. Vill du spara ihop ett större belopp snabbare, lägg då undan en större summa varje månad. Sedan kan du minska beloppet när du har uppnått den optimala summan.

2. Automatisk överföring

Ställ in en automatisk överföring från ditt lönekonto till ditt sparkonto varje månad. Detta säkerställer att du sparar regelbundet utan att behöva tänka på det.

3. Prioritera ditt sparande

Gör ditt sparande till en prioritet. Se till att du sparar en viss summa varje månad innan du spenderar på nöjen och andra icke-nödvändiga saker.

4. Justera din budget

Gå igenom din budget och se om det finns områden där du kan skära ner för att spara mer. Kanske kan du minska dina matkostnader, transportkostnader eller underhållningskostnader.

5. Extra inkomster

Om du får extra inkomster, som en bonus på jobbet eller en skatteåterbäring, överväg att sätta en del av dessa pengar på ditt sparkonto.

6. Ge dig själv en utmaning

Det finns olika sparutmaningar att testa på. Såsom 30-dagars minimalismutmaningen, 10 kronor per utgift, spara 100 kronor mer varje månad, spenderingsfri månad osv. Utmana dig själv och testa på något som kan göra det roligt att spara och bygga upp din buffert.

Underhåll och justering av din buffert

Det är viktigt att regelbundet granska och justera din buffert för att säkerställa att den fortfarande är adekvat för dina behov. Livet förändras och så gör också dina finansiella behov. Här är några tips för att underhålla din buffert:

1. Regelbunden översyn

Granska din budget och dina utgifter regelbundet för att säkerställa att din buffert fortfarande är tillräcklig. Justera ditt mål om dina utgifter eller inkomster förändras.

2. Användning av bufferten

Använd din buffert endast för verkliga nödsituationer, som oväntade medicinska kostnader, bilreparationer eller plötslig arbetslöshet. Eller använd den endast när du har uppnått det mål som du planerade, såsom bilköp, renovering eller köp av en ny soffa. Undvik att använda dessa medel för vardagliga utgifter eller icke-nödvändiga köp.

3. Återuppbygg bufferten

Om du använder din buffert, se till att bygga upp den igen så snart som möjligt. Återställ automatiska överföringar och justera din budget för att prioritera att fylla på din buffert.

4. Sparräntor

Håll koll på räntorna på ditt sparkonto. Om räntan på ditt nuvarande konto är låga, överväg att flytta dina pengar till ett konto med högre ränta för att få dina besparingar att växa snabbare. Många banker ger högre ränta ju högre summa du har på ditt sparkonto, vilket innebär att det lönar sig att spara mer.

Avslutande tankar

Att ha ett välfyllt sparkonto är en av de viktigaste aspekterna av en sund personlig ekonomi. Det ger dig trygghet och flexibilitet att hantera oväntade utgifter och att uppnå dina långsiktiga mål. Genom att noggrant beräkna dina behov, regelbundet spara och justera din buffert vid behov, kan du säkerställa att du är ekonomiskt förberedd för framtiden.

Kom ihåg att det aldrig är för tidigt eller för sent att börja spara. Oavsett var du befinner dig i din karriär eller livssituation, kan du alltid börja bygga en stark ekonomisk grund med ett sparkonto. Ta kontroll över din ekonomi idag och börja spara för en tryggare morgondag.

Författare :
Emil Kjær
General Manager

Emil använder sin expertis för att göra skillnad i finanssektorn. Han är utbildad på Syddansk Universitet och har varit General Manager på Intelligent Banker sedan 2013. Han har i sitt arbete hjälpt över 100 000 svenskar med deras finansiella behov.

Relaterade artiklar

24 maj 2024
Skulle du hellre …? - Testa dina ekonomiska prioriteringar
Har du styr på vad du tycker är viktigast i livet när det gäller pengar? Svara på frågorna i ”Skulle du hellre” och få reda på vad dina värderingar är.
Läs mer
17 maj 2024
5 väsentliga försäkringar du behöver och varför de är viktiga
5 försäkringar som alla bör ha i olika livssituationer, och varför dessa är viktiga för att täcka värdesaker, dig själv och dina nära. Läs och lär dig mer här
Läs mer
8 maj 2024
Tips och trix till onlinelån från Moneezys egna användare
Få kunskap gällande onlinelån genom andras ögon! 7 tips och tricks från svenskar som varit i samma ekonomiska situation som du och hittat sitt lån genom Moneezy
Läs mer
Copyright © 2025 Moneezy - All Rights Reserved