Innehållsförteckning
Vart vi än går så bombarderas vi med reklam och uppmuntras att konsumera mer och mer. När vi handlar fylls vi av en kort lyckokänsla som snart försvinner och då vill vi köpa ännu mer. Våra hem fylls med saker vi inte behöver och våra liv blir komplicerade av det stora antalet ägodelar vi äger. Vad händer om vi istället väljer en enklare väg, en väg som leder till frihet och lätthet? Testa minimalistutmaningen under 30 dagar och se vad som händer.
Vad är 30-dagars minimalistutmaningen?
Minimalistutmaningen är en enkel metod för att minska mängden av bråte i hemmet, spara pengar och skapa mer utrymme för det som verkligen är viktigt i våra liv. Konceptet är enkelt: under en månad gör du dig av med en sak varje dag som du inte behöver. Det kan vara allt från kläder och böcker till större saker som möbler och elektronik. Det är inte meningen att man ska göra sig av med allting, utan syftet är att gradvis avveckla det överflödiga och skapa ett mer organiserat och harmoniskt hem.
Reglerna är följande:
Gör dig av med minst en sak varje dag i 30 dagar
Köp inte fler saker under utmaningen
Sälj eller skänk bort sakerna om de kan återanvändas
Vilka saker man kan välja
Att välja en sak om dagen under 30 dagar kan tyckas utmanande i början, men det finns flera sätt att göra det till en enkel och givande process. För det första kan du börja med små saker och vänta med de större sakerna till senare. Gå igenom olika rum i ditt hem och identifiera saker som du inte längre använder eller behöver. Du kan också tänka på vilka områden i ditt liv som du vill förenkla och rensa ut. Här är några exempel:
Kläder: Det kan inkludera kläder som inte längre passar eller som du aldrig använder. Vissa kläder kan du sy om för att passa din stil, eller rensa ut dem för att skapa mer utrymme.
Böcker och tidningar: Har du något som du inte längre läser eller har intresse av kan det vara dags att göra dig av med dem. Du kan donera dem till välgörenhet, sälja dem eller ge bort dem till någon annan som kan ha glädje av dem.
Elektronisk: Det kan inkludera gamla mobiltelefoner, datorer, kameror eller andra elektroniska enheter som du inte längre använder. Istället för att låta dem samla damm kan du sälja dem eller återvinna dem på ett ansvarsfullt sätt.
Kökstillbehör och redskap: Om du har ett överflöd av köksprylar som bara står där kan det vara dags att göra plats i skåpen. Det kan inkludera allt från gamla köksredskap och apparater till serviser och glas som inte används.
Möbler: Det kan vara möbler som tar upp för mycket plats och bara är i vägen. Du kan sälja dem eller skänka bort dem.
Dekorationer och prydnadsföremål: Ibland samlar vi på oss för mycket prydnader som bara är i vägen när vi ska damma hyllorna. Försök att hålla dig till några få prydnader för att skapa mer ljus och öppenhet i din bostad.
Sport- och fritidsutrustning: Gamla cyklar, skidor, tennisracketar, golfklubbor. Om du vet att du kommer vilja använda det när säsongen tillåter så är fritidsutrustning en god sak att behålla, men om det gamla fiskespöet har legat orört i förrådet i fem år, då kanske det är en lättnad att sälja det.
Kosmetika och hudvårdsprodukter: Ofta behåller vi smink och hudvårdsprodukter så länge att de passerar sitt bäst-före-datum. Nytt smink är dyrt, men gammalt smink kan orsaka skada på huden. Då är det lika bra att rensa ut och fundera på om du behöver så mycket kosmetika i slutändan.
Sentimentala saker: Saker av sentimentalt värde kan vara viktiga för oss, även om vi inte använder dem. Men när de blir för många så tar de mycket plats. Gå igenom dina saker och fundera på vilka som betyder mest för dig och vilka som kan gå. Kanske behöver du inte behålla alla födelsedagskort, teckningar från lågstadiet eller sparade biobiljetter.
Spara pengar
En av de stora fördelarna med att delta i minimalistutmaningen är att du inte bara frigör utrymme i ditt hem, utan kan också tjäna lite extra pengar genom att sälja de saker du inte behöver.
Genom att också följa regeln att inte köpa nya saker under utmaningen så har du skapat ett enkelt sätt att spara pengar samtidigt som du förenklar din vardag.
Undvik överkonsumtion
En tumregel med minimalistutmaningen är att undvika överkonsumtion. Det är inte fel att köpa saker ibland, för det kommer tillfällen då vi behöver till exempel en ny vinterjacka. Men i dagens samhälle köper vi mer än människan någonsin har gjort. Till exempel, om du för ca 100 år sedan ville ha en ny jacka, då gick du till en sömmerska som sydde upp en åt dig, eller så sydde du en själv. I dag finns jackorna redan i butikerna och när vi ser dem fylls vi av en känsla att vi bara måste ha dem, trots att vi inte behöver en ny jacka. Detta är vad försäljarna vill att vi ska känna för att vi ska handla så mycket som möjligt. Och speciellt nu med inflationen så kan impulsköp bli väldigt dyrt.
Istället för att göra impulsköp för konsumtionens skull kan du fokusera på att köpa bara det som verkligen berikar ditt liv och gör dig lycklig. Kanske ge dig själv en regel att om något kommer in i hemmet så ska också något komma ut. Till exempel om du köper ett par nya byxor så kan du göra dig av med ett par som är slitna och har hål i sig. Om du kommer hem med nya glas så kan du sälja de gamla. Eller varför inte fråga en vän om denne vill ha några av dina böcker i utbyte mot några som du inte har läst.
Är minimalister lyckligare?
Kort sagt, prylar genererar inte lycka på sikt. Det är en vanlig missuppfattning att minimalism handlar om att leva ett kärvt liv utan någon form av komfort eller lyx. I själva verket handlar minimalismen om att skapa utrymme för det som verkligen är viktigt för dig och att göra medvetna val om hur du lever ditt liv. Det kan vara en fröjd att hitta glädje i det man har, i stället för att tro att en ny tröja eller den senaste mobiltelefonen kommer att fullända ditt liv.
Om du vill unna dig något, fundera på vad som kan ge dig glädje och goda minnen. Kanske en liten resa, en god middag eller något så enkelt som en picknick i skogen. En god sak att lägga pengar på kan också vara en symaskin, en kurs i trädgårdsarbete eller liknande, alltså något som låter dig skapa dina egna saker i stället för att konsumera. På så sätt kan du känna dig mer nöjd med ditt liv och uppleva mindre stress och ångest än de som lever ett mer konsumtionsinriktat liv.
Slutligen
Att delta i en 30-dagars minimalistutmaning kan vara en givande upplevelse som hjälper dig att rensa ut det överflödiga i ditt liv och skapa mer utrymme för det som verkligen är viktigt för dig. Genom att göra dig av med en sak om dagen, sälja överflödiga ägodelar och undvika impulsköp kan du inte bara skapa ett mer organiserat och harmoniskt hem, utan också förbättra din budget och öka din livskvalitet och lycka. Så varför inte ge det ett försök inför nästa månadsskifte, eller redan idag?