Innehållsförteckning
Kreditvärdering är en viktig spelare när det kommer till ekonomi. Oavsett om du ska låna pengar, skaffa ett kreditkort, eller hyra en lägenhet, så kommer din kreditvärdighet att vara avgörande. En av de mest använda kreditupplysningsföretagen är UC, eller Upplysningscentralen som förkortningen står för. I denna guide kommer vi att utforska UC i detalj och ge dig all information du behöver för att förstå dess betydelse, hur det påverkar dig och hur du kan hantera din kreditvärdighet.
Vad är UC?
UC, som står för Upplysningscentralen, är Sveriges ledande kreditupplysningsföretag.
UC grundades år 1977 och har sedan dess varit en pålitlig källa när det kommer till kreditinformation. Företaget samlar in och lagrar information om privatpersoners och företags kreditvärdighet. Denna information används av långivare, hyresvärdar, företag och andra organisationer för att bedöma en persons eller ett företags förmåga att hantera ekonomiska åtaganden.
UC är inte det enda kreditupplysningsföretaget i Sverige, men det är ett av de mest använda och etablerade. Andra kreditupplysningsföretag inkluderar Bisnode (Dun & Bradstreet) och Creditsafe. Dessa företag konkurrerar om att erbjuda kreditinformationstjänster till företag och organisationer.
Vad UC gör och hur det påverkar dig
UC är viktiga eftersom de spelar en central roll i bedömningen av din kreditvärdighet. Därför är det av stor betydelse att du förstår hur UC fungerar och vilka faktorer som ligger till grund för den kreditvärdighet.
Din kreditvärdighet är ett mått på din förmåga att betala tillbaka lån och skulder i tid. Det påverkar din möjlighet att få lån, hyra bostad, få ett kreditkort och till och med säkra anställning i vissa fall.
När ett företag begär en kreditbedömning på dig kommer UC skicka denna information till dem. Gäller det ett lån är det inte UC som beviljar lånet, utan långivaren som tar ett beslut baserat på den information de har fått från UC. UC är med andra ord ett företag som samlar in information, sammanställer den och förmedlar den vidare.
För att bedöma din kreditvärdighet samlar UC in information från olika källor, härunder:
Banker
Kreditinstitut
Inkassobolag
Myndigheter
Informationen inkluderar bland annat dina tidigare lån, kreditkort, skulder och betalningsanmärkningar. UC använder denna information för att beräkna din riskprognos, eller UC-score, som är en siffra mellan 0,1 och 99,9 vilket representerar din kreditvärdighet.
Ju högre din kreditpoäng är, desto bättre är din kreditvärdighet.
Vad som ingår i din UC-score
Det finns flera olika uppgifter och informationer som ligger till grund för din riskprognos. Vilken information som är viktigast beror på sammanhanget. Ändras en uppgift kanske större eller mindre fokus läggs på en annan uppgift. Det är alltså ett komplext system som inte går att räkna ut. Det kan däremot vara bra att ha koll på vilka uppgifter som ligger till grund för din UC-score:
Innehav av andra lån eller krediter (UC sparar kredithistorik i 12 månader).
Tidigare betalningsanmärkningar.
Taxeringsinformation (UC tittar på de två senaste inkomstdeklarationerna).
Ärende hos kronofogden (UC sparar anmärkningen i 36 månader).
Fastighetsinnehav.
Äktenskapsförord.
Tidigare förfrågningar om kreditupplysning (UC sparar dessa i 12 månader och betydelsen minskar med tiden).
Statistisk data över Sveriges alla invånare som är 18 år och äldre.
När en kreditupplysning via UC görs på dig
En kreditupplysning via UC påverkar dig på många sätt. Om du ska ansöka om ett lån, oavsett hur stort eller litet, behöver långivare göra en bedömning av din återbetalningsförmåga. Att låna ut pengar innebär en risk för långivarna och genom att göra en kreditbedömning kan de ta reda på om du är en låg- eller högriskkund. Det har något att säga i förhållande till din förmåga att betala tillbaka lånet, inklusive ränta och amortering.
Är du en lågriskkund har du lättare att få din låneansökan beviljad och du har även fördelen att kunna förhandla om en bättre ränta och mer fördelaktiga lånevillkor. Är du däremot en högriskkund, till exempel om du har betalningsanmärkningar eller en låg inkomst, är risken för avslag eller högre räntor större.
En kreditupplysning kan även begäras vid andra tillfällen. Många hyresvärdar använder UC för att bedöma hyresgästers kreditvärdighet. Vissa arbetsgivare kan även begära en kreditupplysning som en del av anställningsprocessen, särskilt för befattningar som innebär ekonomiskt ansvar. En dålig kreditvärdighet kan alltså påverka dina anställningsmöjligheter. Vissa försäkringsbolag använder också kreditupplysningar när de fastställer försäkringspremier. En lägre kreditpoäng kan resultera i högre försäkringskostnader.
Det kan vara en bra idé att du kikar på om du kan göra några förbättringar för att öka ditt kreditbetyget. Använda gärna vår guide för att förbättra din kreditpoäng.
Håll koll på Min UC
Det är viktigt att du regelbundet övervakar din kreditinformation för att se till att den är korrekt. Du kan enkelt göra en kreditupplysning på dig själv via Min UC för att se ditt betyg. Var dock medveten om att det kan kosta pengar. En upplysning på sig själv är heller inget som registreras, så det kommer inte att påverka ditt kreditbetyg. När du har din kreditupplysning kan du granska den noggrant och kontrollera att all information är korrekt. Om du upptäcker felaktig information ska du kontakta UC för att korrigera det.
Undantaget: UC-fria lån (lån utan UC)
Det finns långivare som tillhandahåller SMS-lån utan UC. Dessa lån erbjuder ett alternativ för dig som vill undvika att kreditupplysningen registreras hos UC, eftersom det påverkar din kreditvärdighet. Detta innebär dock inte att du undgår kreditupplysningen helt och hållet. Det betyder bara att de använder sig av ett annat kreditupplysningsföretag än just UC. Långivare och banker är nämligen förpliktigade, enligt svensk lag, att göra en kreditprövning.
Här är några långivare som tillhandahåller lån utan UC:
Sammanfattning
UC är en central aktör i bedömningen av kreditvärdighet i Sverige. Genom att tillhandahålla omfattande information spelar UC en nyckelroll för långivare, hyresvärdar och andra institutioner. För att säkerställa en sund ekonomisk framtid är det avgörande att du förstår hur UC påverkar dina finansiella möjligheter. Regelbunden övervakning av din kreditinformation via Min UC och kloka ekonomiska beslut kan bidra till att upprätthålla eller förbättra kreditvärdigheten. Samtidigt öppnar möjligheten till UC-fria lån upp en alternativ väg för dig som vill undvika att det registreras kreditupplysningar hos UC.