Innehållsförteckning
- Hur du hittar de bästa privatlånen som passar dina behov
- Vad är ett privatlån?
- För- och nackdelar med online privatlån
- Online privatlån kontra traditionella banklån
- Låna pengar hos låneinstitut som erbjuder alternativ som matchar din situation och dina behov
- Långivarens krav
- Dina krav
- När du har bestämt dig för att ansöka om ett privatlån
- En checklista
- Tips för hur du kan minska dina utgifter
- Så här får du en överblick över olika privatlån
- Snabbt, smidigt och privat
- Jämför alltid dina lånealternativ
- Kostnader du bör kolla på när du jämför privatlån
- Återbetalning av ditt privatlån
- Är du säker på att du har råd till det? Ta hand om din privatekonomi!
Hur du hittar de bästa privatlånen som passar dina behov
Vi på Moneezy.com har lång erfarenhet med att hjälpa våra kunder med deras finansiella beslut. Vi delar med oss av användbar information och vår erfarenhet för att öka kunskapen gällande lån och ekonomi.
Vad är ett privatlån?
När du behöver låna pengar kan du ansöka om något som kallas för ett privatlån. Lånebeloppet på ett privatlån varierar men det är vanligtvis från ca 50 000 kr och uppåt, men det kan också handla om mindre belopp.
Ett privatlån, även kallat ett konsumtionslån, är ofta ett blancolån, vilket är ett lån utan säkerhet. Men ett privatlån kan även vara ett lån med säkerhet, t.ex. ett billån eller ett bolån. Om privatlånet är med eller utan säkerhet beror helt på vilket privatlån du ansöker om och vad du ska använda lånebeloppet till.
Med ett privatlån kan du använda pengarna till det du vill, eftersom låneinstitutens intresse inte ligger i vad du ska finansiera utan mer bara att du kan sköta återbetalningen.
Du kan alltså använda ett privatlån till precis det du vill och du behöver som regel inte ange vad du planerar att finansiera med lånebeloppet.
Privatlån utan säkerhet
För dig som behöver låna pengar till något annat än en bil eller bostad kan privatlånet vara ett alternativ. Ett lån utan säkerhet innebär att du inte behöver ställa ett objekt som säkerhet för lånet. Du kan givetvis använda lånebeloppet till att exempelvis köpa en bil, men det behöver du inte uppge i din ansökan om ett privatlån.
För- och nackdelar med online privatlån
Snabb och enkel ansökningsprocess.
Stort utbud av låneinstitut - hitta alternativet som passar dig!
Som regel kort hanteringstid av ansökan och utbetalning inom kort om lånet beviljas.
Där är inga frågor angående vad pengarna ska användas till.
Risk för överbelåning.
Om ditt privatlån är utan säkerhet kan lånets räntor vare lite högre än andra lån.
Om du gör för många ansökningar där du får avslag kan det försämra chansen att beviljas framtida lån.
Risk för skulder och betalningsanmärkningar vid misskötta återbetalningar.
Online privatlån kontra traditionella banklån
Även om det finns ett brett utbud av lättillgängliga online privatlån kan det vara en bra idé att kontrollera dina alternativ när det kommer till traditionella banklån. Att ansöka om ett banklån tar oftast längre tid än om du ansöker om ett online lån, men har du inte ett akut behov kan det vara värt det att undersöka dina möjligheter. Kontakta din bank för att se om det är billigare med ett lån hos dem. Om du hellre vill ta ett traditionellt banklån där du får låneavtalet i pappersform från banken som du undertecknar och lämnar i banken igen så är det detta du ska välja.
Låna pengar hos låneinstitut som erbjuder alternativ som matchar din situation och dina behov
Långivarens krav
Låneinstituten har alltid olika krav och villkor som du som låntagare ska uppfylla för att du ska beviljas ett lån. Dessa villkor kan variera mellan kredit- och långivare, men här är en lista med vanliga krav som oftast finns med:
Ålderskrav
Inkomstkrav
Krav gällande medborgarskap och folkbokföring
Restriktioner gällande skulder och betalningsanmärkningar
I förbindelse med en låneansökan kommer långivaren hämta en kreditupplysning på dig som låntagare. Denna innehåller information gällande din finansiella situation, eventuella misskötta betalningar, skulder etc. Kreditprövningen mynnar ut i en kreditvärdighet som spelar en betydande roll gällande om din låneansökan beviljas eller inte.
Låneinstituten är oftast väldigt tydliga med vilka deras krav är och om du inte uppfyller dessa slösar du både din och långivarens tid om du ansöker ändå. Detta är för att de inte kommer bevilja en ansökan från någon som inte möter deras krav.
Dina krav
Förutom att du ska uppfylla långivarens krav så ska de självklart även uppfylla dina önskemål och behov. Du ska t.ex. inte låna från ett låneinstitut bara för att de har låga räntor, om återbetalningstiden inte passar dig och din finansiella situation. Eftersom det finns ett stort utbud av långivare idag så är det onödigt att du bara väljer "första bästa" utan att jämföra dina möjligheter. Att jämföra långivare och deras erbjudanden är nämligen något av det bästa du kan göra när du är på jakt efter ett privatlån.
När du har bestämt dig för att ansöka om ett privatlån
En checklista
Här kommer en checklista till dig som överväger att ansöka om ett privatlån:
Dina intäkter. Om du har en fast inkomst varje månad och inga andra extra inkomster handlar det om att se hur mycket du faktiskt får ut varje månad. Tillkommer det andra inkomster mer oregelbundet eller t.ex. kvartalsvis, halvårsvis eller årsvis blir det lite mer komplicerat, men grundtanken är densamma. Kika på hur mycket pengar du normalt får utbetalt varje månad.
Fasta utgifter. Vilka fasta utgifter har du och när dyker de upp? Samma sak här som för inkomsten – varje månad, kvartalsvis, halvårsvis och/eller årsvis? Det är viktigt att du försöker få en god överblick över dina samlade utgifter, såsom hyra, amortering, fritidsaktiviteter, abonnemangskostnader, försäkringar, sparande etc.
Rörliga utgifter. Utöver de fasta utgifterna har du oftast ett antal andra utgifter som är mer oregelbundna. Detta kan inkludera t.ex. nöjen, resor, köp av kläder eller elektronik.
Dela upp utgifterna i kategorier. Ta utgångspunkt i dina fasta och rörliga kostnader och dela in dem i kategorier. Mat och boende är två exempel på kategorier. Transport, nöjen och kläder är andra typer av utgiftskategorier som du har. Dela upp dina utgifter i dessa kategorier och se hur mycket pengar du har kvar när du har dragit av den totala summan från din inkomst.
Bedöm om du verkligen behöver låna eller om du istället kan spara eller omprioritera. Är behovet akut eller kan du kanske spara pengar under en tid eller omprioritera i din budget så att du slipper ansöka om ett privatlån.
Att ansöka om ett privatlån ska vara ett välövervägt beslut. Se därför över dina olika alternativ innan du bestämmer dig.
Tips för hur du kan minska dina utgifter
En av de saker du kan göra för att se om du kan undgå att ansöka om ett privatlån är att se över din budget och se om du kan omprioritera dina utgifter. Idag finns det flera sorters banktjänster och appar du kan använda dig av för att få bättre koll på dina kostnader och vad du spenderar pengar på. Här nedan har vi listat några tips för hur du kan minska dina utgifter:
Minska användandet av kreditkort. Kreditkort kan vara en användbar komponent i din privatekonomi och ett alternativ till att ta lån. Men om du tillhör dem som utnyttjar möjligheten att skjuta upp avbetalningar lite väl ofta kanske det är en bra idé att begränsa ditt användande av kredit. Det är lättare att se hur inköp påverkar din ekonomi om summan dras av direkt.
Boendesituation. Boendekostnader är för majoriteten av oss den största fasta utgiften. Är dina boendekostnader allt för stora i förhållande till din inkomst kanske det är dags att se över dina alternativ, t.ex. leta efter en hyreslägenhet med lägre hyra, se över bolåneräntorna etc.
Matkostnader. Att gå ut och äta eller köpa take away kostar som regel mer än att laga mat hemma. Ett råd är därför att köra på hemlagat - planera dina matinköp för att minska onödiga impulsköp. Gör iordning matlådor som du tar med på jobbet eller till skolan.
Transport. Transportkostnader påverkar din ekonomi allt utefter hur långt du har till jobbet eller skolan samt vilket transportmedel du använder. Du kanske kan använda mer sparsamma alternativ såsom att cykla eller gå, åka kommunalt eller samåka.
Samla smålån och krediter. Har du befintliga snabblån och mikrokrediter kan du med fördel se över olika avbetalningsalternativ - du kanske kan avbetala delar eller hela lånet i förväg? Du kan även utforska om det är bättre för dig att samla dina spridda smålån och krediter till ett enda större lån.
Övrigt. Kläder, nöjen och bilen är några andra områden där du kanske har möjlighet att minska utgifterna.
Så här får du en överblick över olika privatlån
Snabbt, smidigt och privat
Det är vanligtvis en snabb och enkel process att ansöka om ett online privatlån. Med hjälp av vår lånejämförelsetjänst här på Moneezy.com kan du jämföra lån utefter önskat lånebelopp och löptid. Vi tillhandahåller en lista med ett brett utbud av svenska långivare som erbjuder online privatlån. När du har skapat dig en överblick över de olika alternativen kan du klicka dig vidare till långivarnas hemsidor för att få mer information - det är även där du kan göra en ansökan. Det är både kostnadsfritt och oförpliktigande att ansöka om ett privatlån och du förpliktigar dig först om du skriver under ett låneavtal. Med andra ord går det både snabbt och smidigt att ansöka - och det är dessutom helt privat!
Du kan läsa mer om ansökningsprocessen för hur du ansöker om ett online lån i en av våra andra artiklar.
Om du skickar flera låneansökningar på en gång riskerar du att det påverkar din kreditvärdighet - för om kreditupplysningen görs hos UC eller Bisnode kommer det synas i dina kreditupplysningar kommande 12 månader. Detta kan påverka dina chanser att beviljas lån eftersom du anses vara en låntagare med många kreditupplysningar på kort tid.
Jämför alltid dina lånealternativ
Så här får du en överblick över privatlån med hjälp av vår lånejämförelsetjänst:
Gå igenom ovanstående lista över privatlån - vi samarbetar med trovärdiga långivare som erbjuder privatlån med schyssta villkor!
För att vara lite mer specifik kan du även filtrera listan genom att välja ett lånebelopp och en lånetid - detta för att du ska kunna skräddarsy ditt jämförande så att vi kan tillhandahålla en lista med alternativ som stämmer överens med dina önskemål.
Du kan även välja en annan lån kategori om du hellre vill utforska andra sorters lån och ytterligare lånealternativ, t.ex. snabblån.
Om du hittar det du söker kan du klicka dig direkt vidare för att göra en låneansökan direkt på långivarens hemsida. När du först har kommit till själva ansökan är vårt arbete färdigt - nu är det långivaren i fråga som tar över. Det är kostnadsfritt att ansöka och det är oförpliktigande intill du eventuellt har signerat ett låneavtal.
För att få lite extra information om tidigare låntagares upplevelser med en specifik långivare kan du med fördel läsa deras omdömen. Du kan också själv lämna ett omdöme för att hjälpa andra låntagare. Dock rekommenderar vi att du enbart använder dessa omdömen som en del i din beslutsprocess och fokuserar mest på konkreta lånevillkor (t.ex. räntan, årliga procentuella kostnader, etc.).
Kostnader du bör kolla på när du jämför privatlån
För att kunna ta ett välgrundat beslut bör du fokusera lite extra på två kostnader i förhållande till ditt privatlån:
Månadskostnaden
Totalkostnaden
Månadskostnad
Månadskostnaden är de pengar du betalar varje månad. Det här är beloppet du skriver in i din omkostnadsöversikt – din budget. I månadskostnaden ingår tre element: räntekostnaden, avgifter och avbetalningar.
Räntekostnaden: räntekostnaden utgör en betydande del av din månatliga lånekostnad. Kika lite extra på den effektiva räntan eftersom den tar hänsyn till andra avgifter som är kopplade till ditt privatlån.
Avgifter: det finns flera olika
Startavgiften, som vanligen kallas uppläggningsavgift, är en engångskostnad.
Aviavgift, är en kostnad för varje avbetalningstillfälle. Ibland kan aviavgiften ersättas av en autogiro-avgift, som fungerar på samma sätt.
Självförvållade avgifter är utgifter som du själv är anledning till, såsom förseningsavgift, påminnelseavgift, inkassoavgift och dröjsmålsränta. Om du sköter inbetalningarna är dessa avgifter inte aktuella.
Avbetalningar: är det belopp du betalar tillbaka på ditt privatlån varje månad. Här ingår både ränta och eventuella avgifter.
Totalkostnad
Totalkostnaden talar om vad ditt privatlån reellt sett kommer att ha kostat dig när du är färdig med att avbetala lånet. Månadskostnaden kanske spelar störst roll i förhållande till din månadsbudget, men totalkostnaden är viktig eftersom den visar hur mycket du faktiskt kommer betala för lånet.
Återbetalning av ditt privatlån
En grundtanke när du tar ett online lån är att du aldrig ska låna mer pengar än du faktiskt behöver. Storleken på lånebeloppet har betydning både när det kommer till räntan och den totala lånekostnaden. Dessutom måste du kunna betala tillbaka lånet enligt avtalad tid och det är därför helt essentiellt att du har det med i beräkningen redan innan du ansöker om ett privatlån.
Låneskydd är en typ av försäkring som är avsedd att hjälpa dig om du får problem att betala tillbaka ditt privatlån. Det kan handla om situationer såsom arbetslöshet eller sjukdom. Ett låneskydd har, precis som alla sorters försäkringar, en kostnad. Men det kan vara värt att överväga ett låneskydd när du ansöker om ett privatlån - ta därför reda på om långivaren erbjuder detta och vad det kostar.
Vanligtvis börjar din återbetalning månaden efter det att du mottog pengarna. Du betalar oftast varje månad, antingen via faktura eller autogiro. Hur hög månadskostnad du får beror på flera faktorer, såsom storlek på lånebeloppet, löptiden, räntan etc. Det är därför väldigt viktigt att du tar hänsyn till samtliga komponenter som utgör din lånekostnad när du väljer långivare, belopp och löptid.
Låneexempel:
Låt oss säga att du har fått utbetalt ett lånebelopp på 5 000 kr:
Med en återbetalningstid på 5 månader blir din månadskostnad 1 000 kr (5 000/5). Om samma belopp istället avbetalas under 8 månader blir din månatliga kostnad 625 kr (5 000/8).
*Ovanstående uträkning är ett väldigt förenklat exempel och här ser vi bort från räntor och andra eventuella avgifter som självklart påverkar månadskostnaden.
Avbetalningsplanen för ditt privatlån ska tydligt framgå i ditt låneavtal som du mottager när din ansökan om ett privatlån har beviljats. Det är extremt viktigt att du läser igenom hela avtalet och ser till att du är införstådd med dina förpliktelser och förstår hur återbetalningen kommer påverka din privatekonomi - redan innan du signerar avtalet!
Om du har råd att avbetala hela eller större delar av din skuld kan det vara fördelaktigt att utforska dina möjligheter gällande en snabbare återbetalning - då får du snabbare låneskulden ur världen och betalar även mindre kreditkostnader totalt sett. Eller är det kanske bättre för din ekonomi att du betalar en lägre månadskostnad men över en längre period så att det inte blir för stor belastning på din budget? Det är upp till dig att avgöra vad som passar in i din finansiella situation.
Ifall du har svårt att sköta din avbetalning är det viktigt att du omedelbart kontaktar låneinstitutet som du har lånet hos. Misskötta inbetalningar kan nämligen leda till att du tvingas betala mer i form av försenings- och påminnelseavgifter. Om din faktura går till inkasso tillkommer även en inkassoavgift och du riskerar att få en betalningsanmärkning om du fortsätter att ignorera problemet. Du kan läsa mer om vad du kan göra om du har svårt att avbetala dina lån på Hallå konsument som är en del av Konsumentverket.
Är du säker på att du har råd till det? Ta hand om din privatekonomi!
Låt inte beslutet att låna pengar vara ett impulsivt beslut. Ett privatlån kommer med ansvar och förpliktelser, så tänk igenom beslutet noga.
De flesta av oss lånar pengar flera gånger under vår livstid. De flesta återbetalar också lånet enligt återbetalningsplanen i låneavtalet. Det som är viktigt när du vill låna pengar är att du har koll på din privatekonomi. Du ska veta hur mycket du behöver låna och om du har råd till de månatliga återbetalningarna. Innan du ansöker om ett lån bör du se över dina alternativ - kan du omprioritera i din budget eller kan du spara ihop istället för att låna? Låt inte beslutet att låna pengar vara ett impulsivt beslut. Ett privatlån kommer med ansvar och förpliktelser, så tänk igenom beslutet noga.
Företaget bakom Moneezy har hjälpt över 500 000 kunder under de 10+ år de har varit verksamma. Här har du de 3 bästa råden vi vill att du tar med dig när du väljer ditt privatlån:
Ha koll på din ekonomi och se till att det finns utrymme till återbetalningen.
Var säker på att du har en återbetalningsplan som passar dig och din situation.
Du kan använda ett privatlån till att finansiera vad som helst - långivarna frågar inte vad du ska använda pengarna till.