Innehållsförteckning
- Spara pengar med billiga lån
- Vad är billiga lån för något?
- Hur mycket kan du låna med billiga lån?
- Varför bör du välja billiga lån?
- Billiga lån ställer högre krav till din kreditvärdighet
- Var hittar du billiga lån online?
- Jämför alltid dina alternativ med Moneezy
- Vem kan ansöka om billiga lån?
- Ansök om billiga lån - så går det till!
- Återbetalning av billiga lån - en grundläggande del
- För- & nackdelar med billiga lån
- Fördelar med billiga lån
- Nackdelar med billiga lån
- Billiga lån utan UC
- Låneförmedlare - upprätthåll din kreditvärdighet
- Hur billiga är billiga lån?
- Ha koll på räntorna
- Trovärdiga långivare som erbjuder schyssta lånevillkor
- Moneezys topp 3 rekommendationer till dig
Spara pengar med billiga lån
Allas vår privatekonomi ser olika ut och ibland behöver vi en hjälpande hand för att upprätthålla balansen på bankkontot. En möjlig lösning i dessa tillfällen är att ansöka om ett online lån - men du bör försöka hitta det mest fördelaktiga alternativet, det billiga lånet!
Vi på Moneezy har flera års erfarenhet med att hjälpa våra användare med finansiella behov och vi har stenkoll på lånemarknaden. Här nedan genomgår vi allt du behöver veta för att du ska kunna hitta det billigaste lånet som passar dig och dina behov!
Vad är billiga lån för något?
Billiga lån refererar till den typ av online lån där du lånar pengar med låga räntor och minimala avgifter.
Precis som namnet antyder är billiga lån en benämning för lån som är billigare för dig som låntagare. Den lägre totala lånekostnaden är även orsaken till att billiga lån är lite extra eftertraktade på lånemarknaden.
Billiga lån är inte en lånetypkategori i sig självt, utan det är enbart en benämning av lån med en låg årsränta (ÅOP).
Hur mycket kan du låna med billiga lån?
Billiga lån refererar som sagt inte till en specifik sorts lån, utan det kan egentligen vara alla typer av lån, vilket även betyder att lånebeloppen på billiga lån beror på vilken kategori du väljer. Här är en översikt med fyra vanliga lånetyper och typiska lånebelopp:
SMS lån: 500 kr till 10 000 kr
Snabblån: 1000 kr till 50 000 kr
Privatlån: 5000 kr till 600 000 kr
Omstartslån: 5000 kr till 600 000 kr
Ovanstående lånebelopp är enbart grova estimat och de reella lånebeloppen beror på flera faktorer, såsom långivare, din kreditvärdighet, återbetalningstid, etc.
Läs mer om olika sorters lån
Varför bör du välja billiga lån?
Den primära, och mest upplagda, anledningen till att du bör välja billiga lån är såklart att det blir billigare för dig att låna pengar. Att låna pengar är inte gratis och det är inte något du bör göra lite på måfå, bara-för-att. Det ligger därför i ditt intresse att du hittar ett lånealternativ som passar både dina behov och utrymmet i ditt månatliga rådighetsbelopp så att du kan hantera återbetalningen.
Billiga lån innebär att din totala lånekostnad blir lägre. En lägre lånekostnad betyder även att lånet påverkar din privatekonomi i mindre utsträckning.
Billiga lån ställer högre krav till din kreditvärdighet
En högre kreditvärdighet ökar dina chanser att beviljas ett lån!
Din kreditvärdighet spelar alltid en central roll när det kommer till om långivare beviljar din låneansökan eller inte. Det gör sig speciellt gällande när det handlar om billiga lån. När låneinstitut och banker tar en kreditupplysning på dig får de ut din kreditvärdighet. Kreditvärdigheten fungerar som ett kvitto på din återbetalningsförmåga och den utgör därför en viktigt del i förhållande till om din låneansökan beviljas eller inte.
Alla långivare ska enligt svensk lag göra en kreditprövning på alla låneansökare. Syftet med kreditprövningen är att långivaren ska få en helhetsbild av din ekonomiska situation. Kreditprövningen innehåller information om inkomst, betalningshistorik, krediter och liknande.
Ju högre kreditvärdighet, desto bättre! En högre kreditvärdighet ökar nämligen chanserna för att din låneansökan beviljas, eftersom det indikerar att du har en bättre återbetalningsförmåga.
Se hur du förbättrar din kreditvärdighet
Var hittar du billiga lån online?
För att hitta billiga lån handlar det kort och gott om att kika på de riktiga ställena!
Det bästa, och säkraste sättet, för att hitta billiga lån är att du använder dig av en jämförelsetjänst - som Moneezy.
Moneezy är en online jämförelsetjänst som erbjuder gratis lånjämförelse på bara 2 minuter. Allt du behöver göra är att följa nedanstående steg:
Gå till jämförelsesidan: börja med att klicka på nedanstående knapp för att öppna vår jämförelsesida i en nytt fönster i din webbläsare:
Utfyll önskat lånebelopp och återbetalningstid: du kan tillpassa dina alternativ genom att välja filtreringssymbolen i toppen av listan med långivare (överst i det högra hörnet).
Kolla igenom listan med långivare: kolla igenom listan med långivare och deras erbjudanden för att få ett hum om utbudet.
Klicka dig vidare för att få mer information: när du har en överblick så är nästa steg att läsa på om långivarna som fångade ditt intresse. Besök långivarnas hemsidor och läs på om räntor, avgifter och andra förmåner (t.ex. flexibla lånevillkor).
Vi vill varmt rekommendera att du läser omdömen som tidigare låntagare har skrivit om långivaren som du har tänkt skicka en låneansökan till. Därmed får du ett intryck av andras upplevelse. Det är självklart även behjälpligt för andra i din situation om du själv lämnar en recension efterföljande.
Jämför alltid dina alternativ med Moneezy
Om det är något du bör komma ihåg i din lånprocess så är det att jämföra dina lånealternativ innan du bestämmer dig.
Vi på Moneezy erbjuder en jämförelseplattform där du kan jämföra över 18 långivare för att hitta ditt bästa alternativ. Moneezy är en del av Intelligent banker som har mer än 15 års erfarenhet inom lånebranschen och är aktiva på 17 internationella marknader.
Hitta bäst ränta och villkor: genom att hitta lån med låg ränta och schyssta villkor kan du spara pengar på lång sikt.
Skapa en sundare ekonomisk situation: genom att jämföra lån får du en bättre förståelse för din ekonomiska situation och hur den påverkas av olika lån. Du kan se vilken typ av lån och återbetalningsplan som passar bäst in i din privatekonomi.
Bättre förhandlingsposition: kunskapen om olika lån och tillhörande villkor gör att du är i en bättre förhandlingsposition. Du får ett större urval och kan få öga på mer konkurrenskraftiga priser.
Vem kan ansöka om billiga lån?
Långivare har sina egna specifika krav och villkor som du som låntagare ska uppfylla för att de ska bevilja din låneansökan. Dessa krav varierar mellan långivarna men det finns några generella villkor som ofta används:
Ålderskrav: vanligtvis kräver långivarna att du ska vara minimum 18, 20 eller 21 år.
Inkomstkrav: du ska typiskt ha en stabil inkomst eller regelbunden inkomstkälla.
Krav om att du ska vara svensk folkbokförd: långivare kan ha krav gällande svensk folkbokföring och giltig bostadsadress.
ID-verifiering: långivare kan kräva att du ska ha ett svenskt mobilnummer och BankID eller annan e-legitimation för att du ska kunna verifiera dig under ansökningsprocessen. Detta för att minska risken för bedrägeri.
Kreditvärdighet: långivarna ska enligt svensk lag göra en kreditprövning på dig som låntagare och kreditvärdigheten är med och avgör om ansökan beviljas eller inte.
Skulder och betalningsanmärkningar: vissa långivare ger avslag på ansökan på bakgrund av betalningsanmärkningar eller skulder hos Kronofogden. Andra långivare är däremot mer flexibla och erbjuder låneprodukter som riktar sig specifikt till personer med betalningsanmärkningar.
Din ekonomiska situation är, förutom ovanstående exempel på krav, ännu en sak som tas med i beräkningen när låneinstitut bestämmer om din låneansökan ska beviljas eller inte. Det är nämligen helheten som har störst betydelse för om de anser att du är en lämplig kandidat eller inte.
Dessa krav finns för att långivarna ska kunna säkra sig att de får tillbaka pengarna samt för att beskydda dig som låntagare mot skuldsättning. Det ligger nämligen i både deras och ditt intresse att du kan sköta återbetalningen av lånet.
Ansök om billiga lån - så går det till!
Att ansöka om billiga lån online är en simpel process där du ansöker direkt på långivarens hemsida. Såhär går det till:
Jämför dina lånealternativ: jämför utbudet för att hitta ett passande alternativ.
Gå in på långivarens hemsida: gå direkt till långivarens hemsida för att tillgå ansökningsformuläret.
Ange önskat lånebelopp och löptid: utfyll det önskade lånebeloppet och en rimlig återbetalningstid.
Skicka ansökan: identifiera dig med ditt BankID eller en annan form för e-legitimation som långivaren accepterar.
Ansökan behandlas: långivaren behandlar din låneansökan så snabbt de kan. Vanligtvis går det snabbt men det beror lite på när du ansöker i förhållande till låneinstitutets öppettider etc.
Svar på ansökan: långivaren vänder tillbaka med ett avslag eller ett godkännande. Beviljas ansökan kommer de skicka ett erbjudande med tillhörande lånevillkor.
Underskriv låneavtalet: underskriv låneavtalet om du är nöjd med erbjudandet. Det är väldigt viktigt att du läser igenom låneavtalet noga, även det finstilta!
Utbetalning av lånebeloppet: långivaren utbetalar lånebeloppet när du har godkänt låneavtalet.
Återbetalning: när lånebeloppet är utbetalat startar även återbetalningsprocessen, som också är angiven i låneavtalet.
Ovanstående punkter svarar till den generella lånprocessen när du ansöker om billiga lån online. Det kan självklart förekomma mindre avvikelser beroende på vilken långivare det är tal om. Har du frågor gällande ansökningsprocessen hos en specifik långivare rekommenderar vi att du kontaktar dem direkt.
Återbetalning av billiga lån - en grundläggande del
Billiga lån kan minst sagt vara en hjälpande hand i pressade ekonomiska situationer. Men även ett billigt lån är ett lån - och lån ska återbetalas! Innan du ansöker om ett lån ska du ställa dig själv frågan vad ändamålet är och om du anser att du är i stånd att återbetala lånet.
Det finns flera faktorer du bör ta i beaktning när du ska välja återbetalningstid:
Ekonomisk återbetalningsförmåga
Storleken på lånebeloppet
Räntan och andra avgifter
Framtida planer och flexibilitet
Syftet med lånet
Att ta ett lån är något du gör på eget ansvar och det är din skyldighet att sköta återbetalningen. Du bör därför ha en återbetalningsplan redo redan innan du ansöker om ett lån. Se till att du har utrymme i din månadsbudget till att kunna återbetala lånet.
Har du svårt att hålla dig till återbetalningsplanen bör du kontakta långivaren för att se om ni kan komma överens om ett nytt avtal för att försöka sänka månadskostnaden. Du kan även läsa mer om vad du kan göra och var du kan söka rådgivning på Hallå Konsument.
För- & nackdelar med billiga lån
Lägre lånekostnad
Snabb och smidig ansökningsprocess
Större flexibilitet
Mindre påverkan på din privatekonomi
Möjlighet till sparande
Höga räntor och avgifter för online lån
En kortsiktig lösning
Negativ påverkan på din kreditvärdighet
Dolda avgifter
Risk för överbelåning
Fördelar med billiga lån
Lägre månadskostnad: Ett billigare lån innebär lägre ränta och lägre kostnader för tillhörande avgifter.
Snabb och smidig ansökningsprocess: Du kan ansöka om billiga lån snabbt och smidigt online, helt utan bindning! Du kan ansöka i lugn och ro där hemma utan att du behöver besöka en bank eller ett låneinstitut.
Större flexibilitet: Som låntagare kan du välja och vraka mellan olika lånebelopp och återbetalningstider. Med andra ord kan du anpassa lånet utefter dina egna preferenser.
Mindre påverkan på din privatekonomi: En lägre totalkostnad för lånet innebär en lägre månadskostnad, vilket i sin tur gör att lånets inverkan på din månadsbudget blir mindre.
Möjlighet till sparande: När din månadskostnad blir mindre och du får större utrymme i din månadsbudget får du även mer plats till att kunna spara en del av din inkomst.
Nackdelar med billiga lån
Högre räntor och avgifter: Rent generellt är räntor och avgifter högre för online lån jämfört med för traditionella banklån. Detta eftersom det som regel är en snabb utbetalning och denna typ av lån ofta är lån utan säkerhet vilket innebär att långivaren tar större risker genom att låna ut pengar till dig.
En kortsiktig lösning: Du bör komma ihåg att billiga lån enbart är en kortsiktig lösning, även om du säkert lockas av den simpla lånprocessen och snabba utbetalningen. Online lån ska inte vara ett fast inslag i din privatekonomi utan det är en engångsföreteelse du kan använda dig av när du verkligen behöver det.
Negativ påverkan på din kreditvärdighet: Om du inte klarar av att återbetala lånet enligt återbetalningsplanen riskerar du att det har en mycket negativ inverkan på din kreditvärdighet. En lägre kreditvärdighet kan även påverka dina möjligheter att beviljas lån nu och i framtiden.
Dolda avgifter: Något du alltid ska vara uppmärksam på är de dolda avgifterna. Långivare kan vara mer eller mindre transparanta med extra avgifter och övriga kostnader. Det är därför väldigt viktigt att du tar eget ansvar, gör dina efterforskningar och läser allt - smått som stort.
Risk för överbelåning: Det är du som låntagare som själv bestämmer hur mycket du vill ansöka om att låna. Långivarna är de som tar beslutet gällande vilket belopp du beviljas i sista ände, men de kan inte bestämma hur mycket du önskar att ansöka om. Denna frihet kan dock medföra att du ansöker om mer än du faktiskt behöver. Överbelåning i sin tur medför högre lånekostnader och därmed högre månadskostnader, utan att du egentligen behöver det.
Det är viktigt att väga för- och nackdelar mot varandra när du överväger att ansöka om billiga lån. Du bör dock låta nackdelarna och riskerna väga tyngst eftersom det kan ha en långsiktig negativ inverkan på din privatekonomi.
Billiga lån utan UC
Har du någonsin hört talas om billiga lån utan UC? Billiga lån utan uc innebär att man ansöker om lån utan att den obligatoriska kreditupplysningen tas hos Upplysningscentralen (UC). Istället tas den hos ett annat kreditupplysningsföretag såsom t.ex. Creditsafe eller Bisnode.
Mindre påverkan på din kreditvärdighet: uttagna kreditupplysningar på dig registreras inte hos UC och låneinstituten kan därför inte tillgå dessa.
Större möjligheter att beviljas ett lån: vissa låntagare har svårare att beviljas lån grundat informationen som finns registrerad hos UC. Ett lån utan UC kan därför potentiellt vara ett mer säkert val för dig som har flera kreditupplysningar registrerade hos UC.
Högre räntor: lån utan UC kan ha högre räntor jämfört med traditionella lån som gör kreditprövningen hos UC.
Begränsade lånealternativ: det är inte alla långivare som erbjuder lån utan UC. Därför blir ditt urval mer begränsat.
Låneförmedlare - upprätthåll din kreditvärdighet
Ett alternativ till att ansöka om ett lån utan UC kan vara att ansöka om ett lån via en låneförmedlare. När du ansöker om ett lån via en låneförmedlare tas nämligen endast en kreditupplysning även om du ansöker hos flera långivare samtidigt. Detta är positivt om du vill upprätthålla din kreditvärdighet eftersom det medför att endast en kreditupplysning registreras hos UC, om det är upplysningsföretaget som långivarna samarbetar med.
Du kan aldrig undgå en kreditprövning helt, men för din kreditvärdighet kan det vara positivt att ansöka om lån via en långivare eller att ansöka om ett lån utan UC.
Hur billiga är billiga lån?
Hur billiga de billiga lånen är beror på en mängd olika faktorer och det finns därför inget exakt pris.
Ha koll på räntorna
Räntan utgör en stor del av lånekostnaden och det är därför viktigt att du fokuserar på det när du jämför lånealternativ. Här kommer några begrepp som kan vara bra att ha koll på:
Årlig nominell ränta: som regel räntan som anges för lånet. Det är räntan som långivaren tar ut för lånet.
Effektiv ränta: räntan som visar den totala kostnaden för lånet. Det är räntan plus andra eventuella avgifter som långivaren, i tillägg, tar ut för lånet, t.ex. uppläggnings- och aviavgifter.
Fast ränta: räntesatsen är den samma under hela räntebindningsperioden.
Rörliga räntor: räntesatsen följer, och ändras utefter, förändringarna på räntemarknaden.
Glöm inte att den slutliga räntan är individuell och baseras på din kreditvärdighet och ekonomiska situation. Den sanna räntan är därför den som framgår i ditt låneavtal. Du kan läsa mer om olika räntor här.
Trovärdiga långivare som erbjuder schyssta lånevillkor
Name | Amount | Duration | Rate |
---|---|---|---|
Credifi | 2 000 - 50 000 kr | 3 - 12 månader | 181,78 % |
Nstart Nylån | 10 000 - 50 000 kr | 5 år | 27,99 % |
Saldo | 1 000 - 20 000 kr | 3 - 30 månader | 26,5 - 74,4 % |
Lumify | 2 000 - 70 000 kr | 3 - 12 månader | 12,87 - 236,5 % |
Brixo | 3 000 - 50 000 kr | 6 - 52 månader | 33,1 % |
Name | Credifi |
---|---|
Amount | 2 000 - 50 000 kr |
Duration | 3 - 12 månader |
Rate | 181,78 % |
Name | Nstart Nylån |
---|---|
Amount | 10 000 - 50 000 kr |
Duration | 5 år |
Rate | 27,99 % |
Name | Saldo |
---|---|
Amount | 1 000 - 20 000 kr |
Duration | 3 - 30 månader |
Rate | 26,5 - 74,4 % |
Name | Lumify |
---|---|
Amount | 2 000 - 70 000 kr |
Duration | 3 - 12 månader |
Rate | 12,87 - 236,5 % |
Name | Brixo |
---|---|
Amount | 3 000 - 50 000 kr |
Duration | 6 - 52 månader |
Rate | 33,1 % |
Moneezys topp 3 rekommendationer till dig
Jämför dina alternativ och gör dina efterforskningar - kolla extra noga på räntor och lånevillkor.
Fokusera på helheten - det är helheten som utgör billiga lån och du är därför tvungen att ta med den totala lånekostnaden i beräkningen.
Låna inte mer än du behöver och slarva inte med återbetalningen - nyckeln till en lyckad lånprocess är att du sköter återbetalningen.